Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • rööri roope

    Annelilta haluun kysyä ootko niitä piiperöitö vai muuten vihreen puolueen kannattaja.

    Ihmettelen tuota liimataista ettei haluu tehdä yhteiskunnan hyväksi muuta kun tuhoa.Elikkä opiskelu ei kannattanu vaan tuhota oma elämä.

    Sehän on muuten työ ja harrastus eri asiaa.

    Ei tarvii vastata jos et halua.

    Gla Gla

    Klapikone: ”Sitten en tiedä mikä vaikutus on juuriston kehitykseen  sillä, että kasvaako alikasvoskuusi kuusikon vai koivu- tai mäntymetsän alla.”

    Mielestäni ongelmana on kuusikon alla kasvatettavat alikasvoskuuset, joita joskus koitetaan hyödyntää uudistamisvaiheessa. Säästetään muokkaus- ja istutuskuluissa, kun taimia ei tarvita yhtä paljon. Tässä vaiheessa mennään mielestäni mäkeen kahdesta syystä. Riski juurikäävän yleistymiselle jostain syystä kasvaa ja toisekseen saadaan epätasainen kuvio, jonka hoito on tasaista työläämpää, kenties taloudellinen tuloskin heikompi. Jos alikasvoksen osuus ei ole merkittävä, uudistamisen säästökään ei ole merkittävä. Toisaalta jos alikasvoksen osuus on merkittävä, puhutaan pikemminkin täydennysviljelystä ja sen ongelmathan ovat kaikille tuttuja.

    Tässä täytyy kuitenkin pitää erillään kaksijakoinen metsä, jossa alikasvosta ei varsinaisesti käytetä uudistamiseen, vaan ylemmän jakson harventamisella ja lopulta poistamisella vapautetaan alemman jakson puusto vapaaseen kasvuun. Vaikka tässäkin juurikäävän riski voi olla isompi kuin istutustaimissa, ei se ole olennainen päätökseen vaikuttava asia. Jos maaperä on vuoroviljelyn takia suhteellisen terve, tartuntaakaan ei paljon tule. Onhan kyse evoluution muokkaamasta menetelmästä, johon metsät ovat sopeutuneet.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos ketä kiinnostaa, olen vihreitä äänestänyt jo aika pitkään. Osmo Soininvaara on suosikkini heistä.

    Ajankohtaista:

    https://www.metsalehti.fi/uutiset/hyva-metsanhoito-tarpeen-muuttuvaan-ilmastoon-varauduttaessa/ (uutisessa linkki raporttiin!)

    http://www.ksml.fi/kotimaa/Keskustelu-Suomen-metsistä-kiihtyy-–-huoli-monimuotoisuudesta-tuodaan-esiin/950884#cxrecs_s

    http://www.ksml.fi/kotimaa/Tärkein-lakiesitys-aikoihin-–-Nyt-ratkaistaan-toimivatko-Suomen-metsät-päästöinä-vai-hiilinieluina/950890?pwbi=2f8f5b536102a6b5cb2919d1d006e97b

    Edellisistä uutisista tuli mieleen, että olisi varmaan syytä olla varovainen hiilinielujen kanssa. ”Varo mitä toivot, se saattaa toteutua!” Ettei kävisi niin, että halutessamme metsähiilinielustamme hyvityksen päästölaskennassa tai EU:n päästövähennysten taakanjaossa astummekin ojasta allikkoon. Jos lupaamme sitoa tästä iäisyyteen tietyn määrän hiiltä, muuta puun käyttöä joudutaan ehkä rajoittamaan, mikä olisi erikoista, kun puu on tärkein luonnonvaramme. Ainakaan Suomen ei pidä sitoutua säilyttämään hiilitase joka vuosi positiivisena. Jos hakkuut ovat joka vuosi pienemmät kuin kasvu, kuten nyt on pitkään tapahtunut, metsät alkavat vanheta ja lopulta kasvu vähenee.

    Ei silläkään ole merkitystä, onko tuote lyhytikäinen, jos sillä korvataan fossiilipohjainen tuote, esimerkiksi paptic korvaa muovikassin. Optimointi vaatii tasapainoilua monimuotoisuustavoitteiden ja puunkäyttötavoitteiden välillä, eikä yhtälöryhmä ratkea ihan helposti.

    Klapikone

    En usko että hiilensidontaan on negatiivista vaikutusta sillä, että metsä vanhenee ja kasvu hidastuu. Vanha metsä on kuitenkiin itsessään merkittävä hiilivarasto, lahonneiden puiden tilalle kasvaa uusia. Lisäksi merkittävä osa hiilidioksidista sitoutuu maaperään, joka sitten uudistushakkuussa vapautetettaisiin tekemällä maanmuokkaus.

    Mutta, kun metsiä nyt on kuitenkin käytettävä taluodellisista syistä, pitäisi keskittyä siihen, kuinka metsätalouden hiilensidonta olisi hyvää ja hiillipäästöt pienet.

    Loogisinta olisi tietysti tehdä harvennushakkuut yläharvennuksina, jolloin tukkipuun tuotos kasvaa ja näin suositaan hiiltä sitovaa puurakentamista.

    Avohakkuuta ja maanmuokkausta pitäisi käyttää huomattavasti nykyistä harvemmin. Avohakkuu vapauttaa niin nopeasti maaperän ravinteet kiertoon, ettei uusi taimikko kerkeä sitä paljon hyödyntää. Lisäksi hiilidioksidipäästöt lisääntyvät.

    Timppa

    Oletko Klapikone koskaan käynyt vaikkapa 120-vuotta vanhassa metsässä?  Meillä on sellaisiakin.  Ei sinne mitään uutta kasva.   Joku puu kuolee ja muuttuu hiililähteeksi.  Kyllä vanhojen metsien uudistuminen luontaisesti tapahtuu äärettömän hitaasti. ja niiden kasvukin samoin erittäin hidasta.

    Mihin ne maaperän ravinteet hakkuuaukosta mielestäsi lähtevät?  Sitä ei ainakaan perustele se, että taimikot lähtevät ripeästi liikkeelle aukkoihin syntyy usein liiankin runsas kasvusto.

    Männiköissä harvennukset kannattaa tehdä laatuharvennuksina, joissa poistetaan ylispuut ja kasvusta jälkeen jääneet puut.   Kuusikoissa se yläharvennus saattaa joskus olla hyvä vaihtoehto.  Ennen kaikkea harvennuksissa tulisi pyrkiä jättämään laadukkaimmat puut jäljelle.

    sitolkka

    Täältä löytyy vanhempaakin metsää ja kyllä sinne joillain kasvupaikoilla pukkaa kovastikin rösettä vanhemmassakin metässä. Koko hiilivouhotus on ihan höpö höpöä. Ilmasto on aina vaihdellut. Jos jostain pitää olla huolissaan niin siitä että sademetsät kun hakataan niin sinnepä ei istutetakaan uutta tilalle niinkuin täällä. Siellä ne metsät katoaa iäksi. Täällä hiilikierto jatkuu.

    Puuki

    Luonnontilainen metsä toimii osin hiilivarastona, mutta jos sitä verrataan talousmetsään, jossa tehdään norm. harvennukset ja puuta pyritään kasvattamaan tukkipuuksi mahdollisimman paljon, niin talousmetsä ”päihittää” usein luonnontilaisen hiilen sidonnassa.

    Jo 70-vuotiaassa luonnonmetsässä on lahonnut puuta n. 1/3 kasvusta, josta suurin osa pienpuuta, josta co2 haihtuu ilmaan.  Talteen otettuna tukkipuuna hiilikin säilyy pidempään ja jos kuitupuusta saatavalla energialla korvataan muita fossiilisia e-lähteitä, siinäkin vähenee kokonaishiilipäästöt.

    Avohakkuiden ravinnekierto nopeutuu aluksi liiaksikin, mutta tilanne tasoittuu melko nopeasti. Risut lahoaa keskim. n. 5 vuodessa ja kannot kestää vuosikymmeniä. Jo 4-5 vuotiaskin taimikko imee ravinteita jo melko paljon. Osittain  hakkuutähteet lisää myös muun pintakasvillisuuden kasvua, johon hiiltä kertyy. Tärkeintä olisi estää valumat hakkuualueilta.

    Klapikone

    Timpalle

    se 120 vuotias metsä pysyy samannäköisenä melko pitkään kun sitä ei hakata. Kun ei tehdä hakkuuta, ei metsä myöskään uudistu. jos yksittäisiä puita kuolee, tulee tilalle yksittäisiä uusia taimia. Jos ei tule, viereisten puiden kasvu paranee. Uudistuminen on hyvin hidasta. Saattaa tulla myös voimakkaampi häiriö, myrsky esimerksi, jossa paikallisesti uudistminen on voimakasta. Kasvu on erittäin hidasta ja myös poistuma on hidasta vanhassa metsässä. Mitä enemmän on poistumaa, sitä enemmän on uudistumista. Maaperän hiilivarasto kasvaa.

    Avohakkuussa merkittävä osa maaperän ravinteista menee vesakon ja heinän kasvuun. Näitä sitten raivataan valtavasti pois. Harvennushakkuussa maaperän kasvuresurssit menevät jätettyjen hyvälaatuisten puiden kasvuun.

    Istutustaimikko kyllä lähtee avohakkuun jälkeen hyvään kasvuun, (samoin luontainen taimikko)mutta kuutiokasvu avohakkuun jälkeisinä vuosina on aika onnetonta. Jos uudistusalalle olisi jätetty vaikka kaikki hyvälaatuiset kuitukokoiset puut, voisivat nämä hyödyntää kasvuresursseja.

    Tämä oli vain pohdintaa hiilensidonnan kannalta. Toki voimakkaita hakkuita on syytä tehdä jo valopuiden (männyn ja koivun) uudistamiseksi ja juurikääpäinen metsä tietysti kannattaa uudistaa avohakkuulla koivulle.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyviä pohdintoja täällä. Tasaikäistaloudessa eri kokoiset puut ovat eri metsiköissä ja erirakenteistaloudessa ne ovat samassa metsikössä, jossa välillä painottuu uudistuminen ja välillä kasvattaminen. Tämä on suurin ero systeemien välillä. Jos molemmat käyttävät tehokkaasti kasvupaikan kasvutekijät, suurta eroa hiilen sidonnassa ei pitäisi tulla. On totta, että avohakkuu ja maanmuokkaus nopeuttaa karikkeen maatumista ja ravinnekiertoa joksikin aikaa, mutta suuri puustopääoma loppuvaiheessa kiertoa kompensoinee tämän. Erkkirakenteessa tilanne pysyy enemmän stabiilina. Aikatekijä pitää muistaa vertailuissa eli tarkastella ilmiöitä kiertoajan yli. Tietty yksittäinen metsikkö on (tasaikäistaloudessa) ensin hiilinielu, sitten varasto ja uudistamisvaiheessa hiilen lähde.

    Timppa

    Katselin metsäsuunnitelmasta kasvulukuja yhden tilan osalta.  Ikäluokat 0-53 vuotta tasaikäistyyliin hakattuina  keskimäärin 6,56 m3/ha/v.  vastaavasti ikäluokka 80-100 v. 3,9 m3/ha/v  ja ikäluokka 100-120 v 3,7 m3/ha/v.

    Kyseessä on karuhkot maapohjat.  Tietenkään luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, mutta antavat kyllä aika selvän kuvan tilanteesta.

    Ei taida Erkki päästä kuin puoleen noista luvuista.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 620)