Keskustelut Luonto Ilmasto

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 604)
  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Asumistuki (Lähde: KELAn laskuri): ”Yleinen asumistuki on 80 prosenttia hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Jos hyväksyttävien asumismenojen määrä ylittää enimmäisasumismenot, lasketaan tuen määrä enimmäisasumismenojen mukaan.”

    http://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication

    Kokeilin esimerkkiä: yksi aikuinen, tulot 1000 euroa kuussa ja vuokra muutaman satasen, Espoo ja Konnevesi. Eniten tuen määrään vaikuttavat tulot ja enimmäisasumismenot, jotka ovat laskurissa Konnevedellä 352 ja Espoossa 500. Esimerkkihenkilö saisi tukea Espoossa pyöristäen 300 ja Konnevedellä 180 euroa enimmäisasumismenoilla.

    Visakallo Visakallo

    Scientist: ”Teitä Suomessa ovat yksityistäneet nimenomaan kunnat ja kaupungit, eivät niinkään valtio tietääkseni.”

    Kappalemääräisesti eniten kunnat ja kaupungit, mutta yksityistetyt valtiontiet ovat yleensä pidempiä, jopa useita kilometrejä pitkiä. Näissä tapauksissa yhdelle tieosakkaalle voi langeta hyvinkin huomattava tiekustannus. Tässäkin ollaan palaamassa takaisin menneeseen aikaan. 2017 kesäretkeläisten kanssa liikuimme sellaisella valtiontiellä, jonka varresta löytyy vielä vanhat pyykit, joilla oli merkitty tilojen tienhoitovastuun rajat. Voi olla, että kohta siellä taas hoidetaan yksityistietä!

    Scientist Scientist

    Asumistukia maksellaan eniten suurissa kaupunikunnissa, tuskin paljoa Konnevedellä. Viime kädessä tuki menee paljolti asuntosijoittajille ja asuntorahastoille, Kojamolle (VVO) jne.

    Maalla asutaan enemmin omakotitaloissa, joihin harvempi saa tukea. Tätä näyttävät myös Kelan tilastot. Pienimmät asumistuet/henkilö ovat pienissä ruotsinkielisissä kunnissa kuten Pedersöre ja Luoto (Larsmo).

    Puuki

    Joskus aikoinaan yksityistiet oli jaettu tuohon tyyliin hoitovastuiltaan eri kohtiin. Tiekunnan ”johtoryhmälle” kuului jostain syystä tien kuivimmat kohdat ja ne joka vuosi routivat savikkokohdat sitten jäi muille.  Se oli varmaan jonkinlaista sen aikasta priorisointia se.

    Mutta nykyään ollaan palailemassa yksikköjakoon perustuvaan teiden hoidon rahoitukseen. Ei hoida enää kunnat/kaupungit teitä kuten ennen vaikka kiinteistöveroja peritäänkin runsaasti.   Tiet pysyy kohtuullisessa kunnossa , mutta vaatii korkeaa maavaraa autolta talvella tai omatoimista tien hiekottamista /lumen aurausta.  Pihatiet yms. on pitänyt tietenkin itse pitää kunnossa aina kiinteistöveron maksusta huolimatta. Kiinteistöveron nimihän oli ennen kadunhoitomaksu, jolla kustannettiin katuvalot ja aurauskulut ym. tienhoito  taajamissa.   1000 € /vuosi menee nyt kiint.veroja ja sillä saa… jotain,  ehkä.

    MaalaisSeppo

    Onneksi tuli pakkaset, niin yksityistiemme varresta puiden ajo voi alkaa vaikka heti.

    Olen ko tien toimitusmies ja nyt ei huolta tien kunnosta. Byrokratiaa taas lisättiin yksityisteille. Y-tunnus jouduttiin hommaamaan ja kohta joku soitti ”yritykseemme”. Olisi kai jotakin myynyt, mutta tajusi, ettei tiekunta ole potentiaalinen asiakas.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuolla asumistukilaskelmalla yritin osoittaa, että olisi valtiontalouden kannalta tavallaan eduksi, jos pienituloiset muuttaisivat maalle. Tämä edellyttäisi sitä, että sote-uudistus onnistuisi: maalle uskaltaisi muuttaa, jos siellä saisi edes peruspalvelut samalla hinnalla ja laadulla kuin kaupungissa. Nykysysteemi suosii suurituloisia kahta kautta: heillä on varaa maksaa yksityiset palvelut, mutta toisaalta myös asua isoissa kaupungeissa, joissa sekä julkiset että yksityiset palvelut ovat parempia ja helpommin saavutettavissa.

    Puuki

    Jos sote-hässäkkään käytetyt varat olisi heti alkuun sijoitettu terveydenhoidon puutteiden korjaamiseen, oltasiin paljon paremmassa tilanteesssa kuin nykyisin ollaan.

    Nykyhallituksen avustajien määrän huima lisääminen ja niiden kovat palkat ei varmaankaan paranna yhtään muuta työllisyyttä eikä sote-asioiden korjautumista vaan  päin vastoin . Kiurun mukaan hoitajien määrän lisääminenkin piti olla miltei läpihuutojuttu, parin päivän homma, mutta sekin on siirtynyt toteutettavaksi joskus ehkä seuraavan hallituksen aikaan. (Ilmastoaiheeseen  tämä liittyy paikallisten ilmasto-olojen heikkenemisen kautta ).

    Kumikettu

    ROKS, kaikkien suomalaisten etu on pitää maamme asuttuna. Kyllä se pysyykin. Väki vähenee, vaan ei lopu. Metsäomaisuutemme hoitaminen ei tule loppumaan. Maitoa tarvitaan. Kyläpahasten ja asutuksensa merkitys maanpuolustuksessa on huomattava, varsinkin kylmällä säällä. Muuten ei olisi liekit leimunneet viime sotien aikana niin kovin. Vihreitten miesten pomo ei soita meistä kummallekaan kysyäkseen lupaa hyppäyttää ukot korpeemne valmistelemaan invaasiota ja tekemään tihuja infrallemme. Älkäämme kuitenkaan puhuko ahdistavista asioista.

    Paluumuuttoa on jo hieman ja se kasvaa varmasti kunhan keskittymisen haitat ryöpsähtävät kunnolla silmille.

    You’ll see, sanoi Madonna.

    Visakallo Visakallo

    Olen huolestuneena seurannut, ettei tällä viikolla juuri ole ollut uutisia ilmastosta ja hiilinieluista. On vain coronaa ja Jari Sillanpään seikkailut. Hallituskin joutuu jo tällä viikolla pikaisesti etsimään Kelalle lisärahoituksen, jotta se pystyy mm. maksamaan corona-eristykseen joutuneiden palkat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siis mitkä palkat? Vai sairauspäivärahat? Nyt näyttää vähän siltä että kaikenlainen matkailu loppuu vähäksi aikaa. Ilmasto säästyy…

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 604)