Keskustelut Luonto Ilmasto

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 604)
  • Visakallo

    EU-maat tuovat sähköä yhä enemmän EU:n ulkopuolisista maista, joissa hiilidioksidipäästöille ei ole hintaa. Samaan aikaan EU tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.
    Esimerkiksi tällaisesta hiilivuodosta käy Marokon ja Espanjan välinen sähkökauppa. Marokko on hiljattain rakentanut uuden suuren hiilivoimalan, josta tuodaan nyt Espanjaan halpaa hiilisähköä. Lisää hiilivoimaa on rakennettu tai rakenteilla myös Turkkiin, Bosnia ja Hertsegovinaan ja Serbiaan. EU-maat aikovat lisäksi rakentaa uusia sähköyhteyksiä Egyptiin, Moldovaan, Tunisiaan, Libyaan ja Israeliin.
    Suomi on asettanut omille päästöilleen tiukkoja rajoituksia, mutta tuo samaan aikaan myös hiilivoimalla tuotettua sähköä ulkomailta. Suomi aikoo luopua omassa energiantuotannossaan kivihiilestä vuoteen 2029 mennessä ja olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
    Sähköä tuodaan EU:hun 11 maasta. Suurimmat tuojamaat ovat Suomi, Liettua, Kreikka ja Unkari.
    Aikaisemmin näytti, että Olkiluodon kolmosreaktorin valmistuttua sähköä riittäisi vientiinkin. Tilanne on muuttunut, kun kivihiilen käyttö on vähentynyt ja loppuu vuosikymmenen loppuun mennessä kokonaan. HS

    MJO

    Tottakai Suomi on EUn suurimpia sähkön tuontimaita. Ei se kuitenkaan tarkoita, että kaikki Suomen kautta EU:hun tullut sähkö kulutetaan Suomessa.

    Minusta maalaisjärjellä voi perustella.  Ranska tai Hollanti eivät voi olla suurimpia sähkön tuojia euroopan ulkopuolelta, kun eivät sijaitse euroopan rajalla.

    Visakallo

    Kyllä Euroopan ulkopuolella tuotettua sähköä tuodaan myös Ranskaan ja Hollantiin sekä erityisesti Saksaan. Välimen pohjassa kulkee nykyisin runsaasti sähkönsiirtokaapeleita, joilla Afrikassa tuotettu sähkö siirretään Eurooppaan. Siitä sähköstä toki osa on tuotettu aurinkoenergiallakin, joten aivan kaikki ei ole kivihiilellä tuotettua.

    Virkamies

    Kauppalehdestä löytyy Vapaavuoren mielipide biomassasta.

    Käytännössä Helsinki tulee käyttämään paljon laivalla  tuotua ulkomaista haketta.  Kotimainen puu saa jäädä sitomaan hiiltä ja lisäksi osa ei hyväksy rahan siirtämistä maakuntiin hakkeen hintana.

    Miikkam

    Kylläpä se Suomeen tuleva sähkö taidetaan Suomessa käyttää. Suomen sähköverkko on yhteydessä Venäjälle ja ruotsiin. Liekkö norjaankin. Heillä riittää tuotantoa omiin tarpeisiin.

    A.Jalkanen

    Luin Lauri Hetemäen haastattelun Metsälehdestä. Siinä kerrottiin, että Kiinan päästöt ovat kolme kertaa EU:n päästöt. Kiinaa pidetään ilmastopahiksena, ja unohdetaan, että suuri sen osa päästöistä aiheutuu tavaroista jotka tuotetaan meitä varten. Siinä mielessä tuotantopohjainen maakohtainen päästölaskenta on harhaanjohtava, mutta ainut johon tällä hetkellä kyetään. Jos esimerkiksi Suomen viennin päästöt vähennettäisiin meiltä, vastaavasti tuonnin päästöt pitäisi lisätä. Tätä ei osata laskea luotettavasti, enkä usko että Suomi edes kovasti hyötyisi tästä laskentatavasta, kun meidän kulutustaso on korkeampi kuin keskivertokiinalaisen.

    Laittaa myös miettimään: miten tuonti ja vienti pitäisi huomioida Suomen ja EU:n hiilineutraaliuslaskelmissa ja pyrkimyksissä?

    Per Ä Reikäs

    ”Hevoseni seisovat ja rahani loppuvat”

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.923049

    Puuki

    Nyt vois olla hyvä sauma tehdä korjuukelpoisia leimikoita pohjoisempaan . Samat kantohinnat kuin E-Suomessa normaalisti.  Halvempaa on silti pidemmästä kulj. matkasta huolimatta ostajillekin kun ulkomailta tuotu puu. Junakuljetus ei paljon lisää kuutiolle kustannuksia vaikka muutaman 100 km puun matka jatkuukin.

    Lakko taisi tulla oikeaan aikaan. Ei sinne varastoille paljon kerry ylimääräsiä, kun ei voi korjata huonon kelin takia. Mutta lakon jälkeen taas puu liikkuu, jos on kelejä.

    Nyt on puun hintoja laskettu sen varjolla kun kuulemma varastot täyttyy . Enpä usko että täyttyy kovinkaan paljon. Ne on purettu melko pian jahka tehtaat käynnistyy uudestaan.  Pehmeiltä mailta ei kannata antaa korjata puita nyt ollenkaan, ei ole oikeasti tarvetta niille puille ja metsät menee piloille korjuuvaurioiden takia.

    Puuki

    Miten se tuotantopohjainen maakohtainen päästölaskenta käytännössä menee, kun Norjankin öljyntuotannon päästöt jää kokonaan laskematta ?  Suomen puun vienti muistetaan kuitenkin laskea meille päästöä lisääväksi vaikka oikeastaan kysymys on uusiutuvasta raaka-aineesta. Eikö ne osaa laskea vai kusetetaanko meitä urakalla ?

    Timperimiehen johtaman Greendealin ylevistä tavoitteista huolimatta saattaa jäädä tulokset melko vaatimattomiksi ainakin isommassa kuvassa.  Tarkemmin se iso rahoitus joka siihen käytetään tarkoittaa hiilen käyttäjien tukemista siirtymisessä vähemmän saastuttaviin energiamuotoihin. Ei siis tod. näk. juuri muuta kuin maksajan roolia Suomelle tulossa.  Puutuotteiden ja metsän merkityksestä hiilensidonnassa ei hollantilaisella ihan eri alan miehellä ole kait mitään käsitystä ja se näkyy lausunnoissa.

    MJO

    Tämän hetkisen sähköverkon tila näyttää, että sähköä tuodaan Ruotsista 2300MW ja vajaa puolet tuonnista viedään Viroon 1000MW.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 604)