Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 911 - 920 (kaikkiaan 1,270)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Metsuri motokuski

    Kannattaa erottaa toisistaan sää ja ilmasto.  Ilmaston lämpeneminen on tosiasia. Ilmasto on lämmennyt 170 vuodessa saman minkä ennen jääkautta tuhansien vuosien aikana. Kyse onkin muutoksen nopeudesta. Se on tosiasia että maapallo on ollut lämpöisempi useita kertoja  kuin tällä hetkellä. Nopea lämpötilan muutos aiheuttaa sen että luonto ei sopeudu niin hyvin muutokseen. Maapallo ei ihmisiä tarvii se menee kohti seuraavaa vaihdetta omaa tietään. Se että onko seuraava vaihde jääkausi tai joku muu niin sitä ei kukaan tiedä.

    Kurki

    Sinivirta puhuu omiaan?

    Aurinko säätelee polaaripyörteitä ja kun polaaripyörre hajoaa, niin kylmää pääsee valumaan eteläisimmille leveysasteille ja ilmaston lämpeneminen voi tietenkin heikentää sitä estämällä kylmän valumista etelään päin ei aiheuttaa sitä.

    Tässä tutkimus, jonka jo postasin tänne eilen.

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000010120052.html

     

    Scientist

    Eivät nämä polaaripyörre suihkuvirtauksen häiriö (vortex) ilmiöt ole yleistyneet, ei selvää trendiä kumpaankaan suuntaan. Niistä on alettu puhua enemmän vaan. Twitteristä löytyy erään Ilmatieteen laitoksen tutkijan (Rantanen) kommentteja ilmiöstä.

    Metsuri motokuski

    Kuuluu normaaleihin vuosi vaihteluihin.

    Reima Muristo

    Kurki voi laittaa helmitaulunsa hellaan, onpahan siitäkin sitten jotakin hyötyä. Aikansa kuluksi voi mennä takapihalle harjoittelemaan kurkipotkua, siitä on enemmän hyötyä kuin noista joutavista laskelmista ja taulukoista.

    Suomeen ja pohjois-euroopan säähän vaikuttaa oleellisesti golf-virtaus. Sitä ei sitten tiedä kukaan mistä se tuli ja milloin, tai mihin se menee ja milloin, ja missä se on kun se ei ole siellä.

    Nykyisin suurimmaksi osasta virtauksista tulee atlantilta, jos tuulet sitten kääntyy jäämerelle niin voi tulla jatkuva kylmä ja sade.

    Kurki

    Suomeen ja pohjois-euroopan säähän vaikuttaa oleellisesti golf-virtaus. Sitä ei sitten tiedä kukaan mistä se tuli ja milloin, tai mihin se menee ja milloin, ja missä se on kun se ei ole siellä.

    Kyllä se tiedetään mistä tuli ja mihin menee.

    Ota selvää.

    A.Jalkanen

    Varmaan molemmat voivat vaikuttaa polaaripyörteeseen yhtä aikaa, sekä lämpötilaero (ilmastonmuutos) että auringon aktiviteetti (otsoni jne.)? Tämän hetken uskottavin selitysmalli tietenkin tarkentuu, jos säteilyn (jota revontulet ilmentävät) osuus ilmiössä saa vahvistuksen.

    Rukopiikki

    Goloffin virta on kuulemma heikentynyt ja uhkaa topata kokonaan. Voip olla että kainuun vaaratkin muuttuu puuttomaksi tunturiksi. Keski-Suomessa kannattaa paremminkin  alkaa istutella tunturikoivuja, että jää edes jotain puuta eloon kun se Golf-virta toppaa.

    Scientist

    Ei se nyt ihan toppaa, seurantaa ollut vasta vuodesta 2004. Aluksi hivenen hidastumista, mutta sitten taas 2012 lähtien hiukan kasvua. Seuranta aika tavattoman lyhyt johtopäätöksiin. Erilaiset epäsuorat proxy tutkimukset (esim sedimentti tms) taas tavattoman epävarmoja.

    Kurki

    Metsuri motokuski: ” Ilmasto on lämmennyt 170 vuodessa saman minkä ennen jääkautta tuhansien vuosien aikana. Kyse onkin muutoksen nopeudesta.”

    Muutoksen nopeus muinakin aikoina on aina ollut nopea alas että ylös. Tuo nopeus on havaittavissa varsinkin Suomessa ja USAssa erittäin hyvin, sillä talvilämpötilat hyppäsi 2 astetta 1930-luvulla edelliseltä vuosisadalta. Pieni jääkausi oli globaali ilmiö, siitä Wikiwand sanoo:

    Pieni jääkausi pikku jääkausi oli viileä ajanjakso etenkin Euroopassa noin vuosien 1400–1900 välisenä aikana. Euroopassa oli tuolloin useita kylmiä kausia, jolloin keskilämpötila oli kaksi tai kolme astetta normaalia alempi. Kaikkein kylmintä aikaa Euroopassa oli 1690-luvulla. Pohjois-Amerikassa kylmintä oli 1800-luvulla, Aasian itäosissa 1600-luvulta 1700-luvun lopulle, tropiikissa 1500-luvulta 1800-luvulle ja eteläisellä pallonpuoliskolla arviolta 1500–1600-luvuilla.

    Mutta lämpötilan nousu oli luonnollista, sillä hiiidoksidia oli vain 280 ppm eli sen mitä viimeisen 10 000 aikana oli ollut.

Esillä 10 vastausta, 911 - 920 (kaikkiaan 1,270)