Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 901 - 910 (kaikkiaan 1,270)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Petkeles

    <p>Kurkon hypoteeseissa ”eli” on aikamoinen taikasana. Tyyliin ”hammasta särki aamulla, eli Suomi on hiilineutraali”. Ja vähän tekis mieli näpäyttää siitä, että maapallon keskilämpötilan muutos on maapallon keskilämpötilan muutos, ei Kaisaniemen tai Vaalan.</p><p> </p>

    Kurki

    Nääh, ei luovuteta. Eikö ole tärkeintä tietää, että 1. ilmasto lämpenee ja 2. todennäköisin syy ovat fossiiliset päästöt.

    Totta. Ilmasto on lämmennyt.

    Kai nyt tämä tunnustetaan faktaksi, että 2 asteen nousu 280 ppm hiidioksiditasolla esiteolliselta ajalta 1800-luvun alusta 1930-luvulle tultaessa oli luonnollista.

    IPCC ei tunnusta 1930-luvun 2 asteen lämpölilan nousua eikä palautumista Pienastä jääkausesta, mikä on faktaa, lunnolliseksi lämpötilan nousuksi. Pieni jääkausi oli vielä globaali ilmiö.

    Etelä-Amerikassakin jäätiköiden sulaessa tulee esiin puiden kantoja Jääkauden jälkeisten läpökausien aikaisista metsistä. Suomen Lapissakin nykyisen puurajan yläpuolisista järvistä löytyy aiemmilta lämpökausilta puunrunkoja.

    reservuaari-indeksi

    Assi myöntelee nuo todeksi. Kaikki siis hyvin siellä. Suukot taas sinne kaikille monttulaisille.
    t: häviäjä L

    Nostokoukku

    Tehdäänpä ennustus, pistäkää muistiin. Vanha kansa meinasi että kelit matkii toisiaan käänteisesti puolen vuoden sykleissä. Kylmä ja poutainen tammikuu tietää helteistä ja kuivaa kesäkuuta ja helmikuun sää toistuu heinäkuussa. Heinää joka vielä tekee, niin heinäkuun ensimmäisellä viikolla heinät nurin.

    Kurki

    Assi myöntelee nuo todeksi.

    Eikö se ole Leenan mielestä totta?

    A.Jalkanen

    No kerro Kurki miksi lämpeneminen on nyt luonnollista kun luonnollinen kehitys olisi kai viilenevä.

    Tolopainen

    Mistä AJ tuon tiedon on saanut. Maapallon historiassa on ollut viisi jääkautta ja maapallon ikä ymmärrettiin vasta 1800 luvun lopulla. Siihen saakka se oli laskettu Raamatun sukupolvista 6000 vuodeksi. Sanoisin, että ihmisen tiedot on vielä kovin puutteelliset ilmastosta, tilannetta pitäisi tarkastella niin pitkissä jaksoissa että siihen ei ole edellytyksiä.

    A.Jalkanen

    Koetan kaivaa lähteen.

    Kurki

    No kerro Kurki miksi lämpeneminen on nyt luonnollista kun luonnollinen kehitys olisi kai viilenevä.

    Miten luonnollinen kehitys olisi viilenemistä, kun 1930-luvun nousu on pitkää palautumista Pienestä jääkaudesta. Ei kai välttämättä nousu loppunut siihen?

    Vastaus meni tuonne toiseen ketjuun.

    Miten Kurki perustelet uuden mantrasi ”luonnollinen lämpeneminen”?

    Perustelen sillä, että 1930-luvun lämpeneminen oli luonnollista, joka on faktaa, siitä eteenpäin on mahdollisuuksia muillekkin skenaarioille.

    IPCC:n laskelmien mukaan suurin osa lämpötilan noususta viime vuosilta on ollut luonnollista, koska todettu lämpötilan nousu ei vastaa vuosittaista nousua eikä CO2-määrä ole noussut samassa suhteessa.

    Hesari uutisoi tänään, että maapallon lämpötila oli 17.11.2023 eli viime perjantaina 2,06 astetta enemmän kuin ajalla ennen teollistumista.

    IPCC:n viimeisen raportin AR6 mukaan julkaistiin vuonna 2021 ja jonka laskelmat oli tehty vertailuvuodelle 2019, kun edellisen raportin AR5 aineistovuosi oli 2011. AR6:n vuosina 2011 – 2019 mukaan lämpötila nousi 0,17 °C  astetta seitsemässä vuodessa eli keskimäärin vuodessa 0,024 °C ja syyt olivat pelkästään antropogeenisia eli ihmisestä johtuvia. Kuten tiedetään, niin antropogeeniset syyt ovat pääasiassa kasvihuonekaasujen pitoisuuden lisäyksestä johtuvia. Niiden kasvu on ollut samalla tasolla jo parikymmentä vuotta.  Kolmessa vuodessa IPCC:n tieteen mukaan lämpötilan olisi pitänyt nousta 3 * 0,024 °C = 0,072 °C. Vuoden 2019 lämpötilan nousu oli IPCC:n mukaan mittauksiin perustuen 1,29 °C eli vuoden 2023 lämpötilan nousu pitäisi olla 1,36 °C IPCC:n tarkkuudella laskien.

    </div>

    A.Jalkanen

    En ole löytänyt vielä pitemmän ajan ennustetta, mutta mielestäni tulee tarkastella pitemmän ajan trendiä kuin 1930-lukuun tai pieneen jääkauteen verrattuna. Uusi Suomi Puheenvuoro voisi sisältää lähteen, kun osaisi etsiä oikean kirjoittajan teksteistä. Niissä hieman häiritsee se että katsellaan vain yhtä asiaa kerrallaan eli vaikka auringon aktiivisuutta tai (ihmisperäisten päästöjen aiheuttamaa) hiilidioksidin nousua ja unohdetaan esimerkiksi Milankovicin sykli (ovat Maapallon kiertoradassa ja akselin suunnassa tapahtuvia muutoksia, jotka vaikuttavat Maan ilmastoon, ks. Wikipedia) ja muut mahdolliset kuten maapallon geologiset syyt. Ilmasto on ilmiönä  hirvittävän monimutkainen, joten spekuloinneille jää varmaan aina runsaasti elintilaa.

    Tammi-helmikuun pakkasille löytyy kuitenkin selitys: ”Maapallon lämpeneminen lämmittää korkeampia leveysasteita ja pienentää lämpötilaeroa lämpimämpien keskileveysasteiden ja napa-alueiden välillä. Tämä heikentää ja horjuttaa napa-suihkuvirtausta, jolloin se uppoaa alemmille leveysasteille ja tuo polaarisen ilman kauemmas etelään.”

    Hannu Sinivirta kommentti 16.1.2022

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kh/arktinen-ei-lampene-kaksi-kertaa-nopeammin/

     

Esillä 10 vastausta, 901 - 910 (kaikkiaan 1,270)