Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 1,270)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Juha Virtanen

    Kurki löysi juuri  oikean näkökulman ilmastokeskusteluun:

    ”Linkin värikuvassa rapautumisen nielu on -2 Gt ja biosfäärin sama -2 Gt. Näille nieluille siis pitäisi olla osin luonnollinen vastaava päästö +4 Gt. Sitten on fossiilinen päästö +6 Gt ja metsäkadosta aiheutuva päästö +1,6 Gt.”

    Tase biosfäärin kierron ja geologisen kierron välillä on noin yksikertainen, ja se mihin me voimme oikeaati vaikutta on tuo 10 gigatonnin vuotuinen fossiilipäästö. Ehkä jonkin verran voidaan ankaralla ”hiilinielupolitiikalla” hidastaa tuota metsäkatoa.

    Mutta suurin ongelma on tuo Pariisin ikmastosopimus. Se sitoo meidät hiilinieluihin kun sen pitäisi sitoa meidät vähentämään fossiilisen hiilen polttoa. Johtavien teollisuusmaiden energialobbarit käyttivät vihreitå poliitikkoja ”hyödyllisinä hölmöinä”, ja superälykkäällä lobbaamisellaonnistuivat turvaamaan fossiilisen polton sadoiksi vuosiksi eteenpäin. Miettikääpä jos olisimme onnistuneet tekemään sopimuksen, jolla kaikki jäsenvaltiot sitoutuisivat alentamaan fossiilihiilenpolttoa vuosittai yhden prosentin. Olisimme jo pelastuksen tiellä, mutta  valitettavasti poliitikoiksi ei valikoidu kovin teräviä ihmisiä.

    MJO

    Mutta tekkeehän ne eläimetkin tuhoja luontooon eikä vain ihminen.Puihin tekevät haavoja, reikiäkin,kantavat sienitauteja,viruksia,bakteereja

    Ihminen ajattelee ”tuhoja” helposti taloudellisesta ja oman edun näkökulmasta.

    Sienet, bakteerit ja virukset kuuluvat luontoon samalla tavalla kuin puut ja eläimet. Joten joku eläin voi auttaa sieniä, bakteereja ja viruksia luonnonkiertokulussa.

    A.Jalkanen

    poliitikoiksi ei valikoidu kovin teräviä ihmisiä

    Varmaan on joukossa myös teräviä, mutta äänestäjät eivät pysy perässä, jos muutoksia tehdään liian nopeaan tahtiin. Näkyy oikein hyvin meidän eduskuntavaalien tuloksessakin, kun kansalliskonservatiiviset perussuomalaiset nousivat yhdeksi suurista puolueista.

    Kiitos edellisille keskustelijoille hyvistä arvioista. Kun pullon henki on vapautettu, sitä ei enää saada takaisin pulloon. Ratkaisun avaimet löytyvät luottamuksesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Valitettavasti maapallonlaajuiset sopimukset ovat laihoja kompromisseja.

    Se mikä nyt antaa aihetta lievään toiveikkuuteen, on vihreä siirtymä. Jos siitä tulee parempi bisnes kuin vanhasta fossiilitaloudesta, kyllä yhteiskunnat sitten seuraavat perässä.

    Follow the money – seuraa rahaa.

    MJO

    Juha Virtasen kanssa täysin samaa mieltä ilmastosopimuksesta. Päästökauppa vielä kaiken tämän päälle. Maksat jollekin, niin voit saastuttaa ”hyvällä omallatunnolla” toisen puolesta.

    Juha Virtanen

    Anneli on oikeassa. Kyllä poliiitikoissa on myös tosi teräviä typpejä, mutta valitettavan pieni vähemmistö.  Jäävät jalkoihin.

    On totta, että pientä toiveikkuutta herättää vihreä siirtymä, joka parhaassa tapauksesa johtaa vetytalouteen, muta tie on kivinen. Pahana kantona kaskessa on sen hinta. Vanha fossiilitalous on lähtökohtaisesti niin paljon halvempaa.

    Tuon pamfletin takakannessa sanotaan pahaenteinen tosiasia: ”Poliitikoille mahdottomaksi asian tekee se, että luonto on vuosimiljonien aikana jalostanut fossiilihiilen energialähteenä niin pitkälle, että sen hintalaatusuhde on vapaan markkinatalouden vallitessa ylivoimainen”.

    Asian ytimessä on se luonnontieteellinen fakta, että hiilidioksidissa hiilen ja hapen muodostama molekyyli on erittäin luja kovalenttinen sidos. Sen hajottaminen on vetytalouden ytimessä muodostettaessa muodostetttaessa uusia kemiallisia yhdisteitä. Fossiilisissa polttoaineissa sen on tehnyt aurinkoenergia valmiiksi , mutta vetytaloudessa se on tehtävä  uusiutuvaa energiaaa käytttäen.

    Jotta tuon asian ymmärtää, olisi hallittava sellainenkin peruskemian käsite kuin entalpia. Vaikka entalpia opetetaan jo lukion kemiantunneilla uskallan väittää, että tuo käsite on valtaosalle poliitikoista täysin tuntematon.  Käytännössä se tarkoittaa sitä , että veden molekyylin hajottaminen vedyksi ja hapeksi tarvitaan aina vähintään 285,8 kJ/ mol energiaa, eikä sitä voida millään katalyyteillä alentaa. Fossiilienergiassa tuo  vaihe on tehty valmiiksi.

     

    Puuki

    Koralliriutat tuhoutuu vaikka saavutettaisiinkin 2 c-asteen laskeminen keskilämpötilassa.   Peli on jo melkein hävitty lämpötilan muutoksen suhteen. Ellei auringon pilkuissa/meriveden virtauksissa (golf-virta) tapahdu muuten muutoksia ilmastonmuutos etenee ja esim. meriveden pinta noussee metrikaupalla tulevaisuudessa.

    MJO

    Käytännössä se tarkoittaa sitä , että veden molekyylin hajottaminen vedyksi ja hapeksi tarvitaan aina vähintään 285,8 kJ/ mol energiaa, eikä sitä voida millään katalyyteillä alentaa.

    Tuo energian tarve ei olisi ongelma, jos toisinpäin tapahtuvassa reaktiossa saataisiin vapautuva energia talteen. Talteenotettu energia ei taida olla lähelläkään sitä.

    Mikähän on todellinen hyötysuhde?

    Juha Virtanen

    kun vety poltetaan energia menee sitten kulutukseen, eikä siitä siis mitään jää talteenotettavaksi.

    Tuolla pamfletissa puhutaan (sivu 25) vedyn valmistuksesta korkean hyötysuhteen omaavalla höyryelektrolyysillä ydinvoimaa käyttäen, jolloin hyötysuhde olisi yli 80% .

    Uskoisin , että tutkimus saattaa löytää katalyyttejä, joilla fotosynteesin avulla voitaisiin päästä korkeampaankin hyötysuhteeseen.

    kaapo123

    Mutta virukset,bakteerit,sienet,levät,näistä kerrotaan metsäpatologiassa sillai,että ne aiheuttaa tauteja puille kun ensin puunkuoreen tulee haava ja eläimet niitä haavoja tekee ja ihminen ja myrskyt,ukkonen,salamat,tuulet jne

    Visakallo

    Puuki: ”ilmastonmuutos etenee ja esim. meriveden pinta noussee metrikaupalla tulevaisuudessa.”

    Täällä reilusti yli sadan metrin korkeudella nykyisestä merenpinnasta katsellaan jo karttoja ja aletaan kaavoittaa tonttimaita tarvitsijoille!

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 1,270)