Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 1,270)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • kaapo123

    Ihminen hengittää ja silloin vapautuu hiilidioksidia ilmaan,samoin ihmisen suolistokaasuissa on hiilidioksidia kun suolistossa jyllää bakteerit.Ihmisethän päästelevät ja eläimet kaasuja ilmaanMuistaakseni lääkäri kerto,ihminen vuorokaudessa päästää ilmaan hiilidioksidia 288 g

    Kurki

    Ei kaapo ole mikään trolli.

    A.Jalkanen

    Se minkä näemme ja mittaamme on nettotuotanto. Kasvit yhteyttävät enemmän (bruttotuotanto) kuin mitä lopulta päätyy kasvuun. Osa tuotannosta kuluu kasvamisprosessiin.

    Joskus kasveilla on pulaa jostain muusta kuin hiilidioksidista – esimerkiksi vedestä, typestä tai fosforista. Silloin osa yhteytystuotteista jää käyttämättä hyväksi.

    Juha Virtanen

    No en minäkään kaapoa trollina pidä. Oli huono ilmaisu minulta.

    Kurki

    AJ:  Se minkä näemme ja mittaamme on nettotuotanto. Kasvit yhteyttävät enemmän (bruttotuotanto) kuin mitä lopulta päätyy kasvuun

    Näinhän se on.

    AJ: Metsän hiilivarasto on kumuloituva: vanhassa metsässä on paljon suurempi hiilivarasto kuin nuoressa.

    Metsän hiilestä noin 60% on maanpinnan alapuolella ja 40% maanpinnan yläpuolella ja maanalainen hiilivarasto korreloi maanpäällistä runkopuun määrää.

    Suomen runkopuuvaranto on noussut 1500 milj.m3:tä nykyiseen 2500 milj.m3:iin. Nousu 1000 milj. m3 sisältää siis 2,5*1000= 2500 Mt pysyvää CO2-sidontaa yhteensä.

    Tämä 2500 Mt on CO2-nielu kertoimella 2,5?

    Ymmärrän tuolta maankäyttösektorilta metsämaan nettonielua laskettaessa, että nielun laskenta on jaettu kahteen osaan elävän biomassan nieluun keroimella 1,3 ja maapohjan karikenieluun eli kuolleen biomassan CO2-nieluun kuolleen varaston muutoksesta eli uudesta nielulisäyksestä ja purkautuvasta päästöstä.

    Pienillä hakkusäästöillä n. 10 milj.m3/v päästään tuolla maankäyttösektorin laskentatavalla kertoimeen 2,5, mutta suuremmilla hakkuusäästöillä esim. 20 milj.m3Vei.

    Linkki sivu 45/ https://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkaisuluettelo/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf

    A.Jalkanen

    En osaa Kurki sanoa maaperän pitkäaikaisnieluun tai kertoimiin mitään kovin varmaa. On sama käsitys inventaariosta, että siinä on elävän biomassan nielu ja karikenielu.

    Tuosta elävän puun biomassan lisäyksestä pitäisi osata vähentää turvevarojen väheneminen ojitusten takia sekä metsien nuortumisen mahdollinen vähennys maaperän hiilivarastoihin.

    Suurimmat maaperän hiilivarastot kun sijaitsevat luonnontilaisilla soilla ja toiseksi suurimmat kivennäismaiden luonnontilaisten vanhojen rehevien metsien maaperässä. Talousmetsät jäävät yleensä näistä edellisistä jälkeen koska niissä häiriöt toistuvat useammin.

    Juha Virtanen

    Rukopiikki kirjoitti: ”En oikeen käsitä mitä ja ketä tässä hiilihöpötyksessä yritettäisiin rollata. Suomen metsät eivät ole ongelma eivätkä ratkaisu.”

    Ohitin tuon kommentin turhan kevyesti eilen. Kysymys on kuitenkin perustavaa laatua. Tarkoitin tuolla termillä ”trollaus” ihan muuta kuin jotain Putinin trollitehtailua.

    Tarkoitin, että ilmastokysymys  tämän päivän maailmassa määrittelee jo valtavia taloudellisia linjoja ja se ympärillä eri intressiryhmät ajavat kaikin keinoin omia etujaan.

    On virhe kuvitella, että markkinavoimat viimekädessä piittaavat muusta kuin rahan tekemisestä ja siinä pelissä trollaus on vain yksi keino asemien vahvistamisessa. Taistelussa markkinoista noudatetaan sodan pelisääntöjä.

    Tässä ei siis ole kysymys mistään salaliittoteorioista. Tupakkateollisuus aikoinaan trollasi valtavasti voittaakseen aikaa ja samaa taktiikkaa on käytänyt menestyksellisesti myös öljyteollisuus.

    Nyt Elon Musk ja kumppanit pelaavat samaa peliä ja trollaus on vain yksi työkalu. Kuvittelemmeko me,  että markkinataloudesta on tullut yhtäkkiä puhdas pulmunen?

    Kun piikki on auki,  käyvät markkinavoimat kiinni ja repivät ”hiilinieluista” kaiken irti. Ei siellä piitata siitä mahdollisuudesta, että hiilinielut voivat olla tehottomia. Itse uskon, että hiilinieluihin satsatut rahat ovat valtaosiltaan hukkaan heitettyjä, koska hitaan kierron ptosessista pumpatulla hiilellä ei ole paluuta takaisin, joten se kumuloituu biosfääriin. Varastot täyttyvät ja mitä sitten tehdään. Pidän trollauksena sitä, että esimerkiksi Hesari ei ota vastaan tämän sisältöisiä mielipiteitä. Yritetty on. Tuo pamfletti, joka sai minut pari vuotta siten kiinnostumaan asiasta ei saa julkisuutta, koska sen näkökulma lähtee tuosta tosiasiasta.

    A.Jalkanen

    Rapautumisen ja sedimentoitumisen hiilinielu palauttaa hiiltä osin melko pitkäaikaisiinkin varastoihin, mutta paljonko niiden nielun suuruus mahtaisi olla vuositasolla?

    Haittaako hiilen kumuloituminen biosfääriin jos se on poissa ilmasta? Viherbiomassavaraston täyttymistä en näe tapahtuvan vielä pitkään aikaan. Timo Pukkala kirjoittaa blogissaan (Forest Issues), että ei metsänielu ainakaan seuraavaan sataan vuoteen saturoidu. Nuorten istutusmetsien pinta-alaa ja tiheyttä voidaan lisätä. Pohjoisen havumetsän vanhojen suojelumetsien maaperäänkin kertyy koko ajan lisää varastoa.

    Ilmastopolitiikassa puhutaan paitsi nieluista ja päästöistä, myös sopeutumisesta. Eli on tiedostettu että ihmiskunta tekee asioita liian vähän ja hitaasti, ja epäsuotuisan kehityksen pysäyttäminen ei ehkä enää onnistu.

    Tästä hiilen kierron kuvasta en löydä suuruusluokkaa rapautumiselle (silikaatti-karbonaattikierto?), mutta tekstissä on maininta: ”Arvellaan, että ilmakehässä on hiiltä hiilidioksidissa rapautumista varten 10 000 vuodeksi”. Ilmakehän 750 Gt per 10000 vuotta on 0,075 Gt eli 75 milj. tn hiiltä vuodessa. Tämä ei ole suuren suuri luku jos verrataan nykyisiin globaaleihin päästöihimme, arviolta 40 Gt vuodessa. Tämä on yli 500 kertaa rapautumisen sidonta, olettaen että sen suuruusluokka on oikein arvioitu.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiilen_kiertokulku

    Rukopiikki

    Ihminen pelkää aina muutosta. Mitä jos vain hyväksyttäisiin se muutos ja elettäisiin sen mukaan. Miljoonakin vuotta on lyhyt aika maapallon historiassa. Eiköhän se tämäkin muutos ohi mene niin että maapallo pysyy elinkelpoisena. Ihminen on niin lyhytnäköinen. Maapallon historia on kriisien historiaa.

    Rukopiikki

    Ihmisten määrä on kasvanut liian suureksi. Yleensä jos joku populaatio kasvaa äkkiä paljon se tulee pian myös äkkiä alas. Mutta hukkuuko ihminen omaan viisauteensa niin kuin on puhuttu. Koittamalla puuttua asioihin mihin ei pitäisi puuttua vaan pitäisi antaa luonnon hoitaa ongelma.

Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 1,270)