Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

  • Tämä aihe sisältää 1,412 vastausta, 73 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten A.JalkanenA.Jalkanen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 1,412)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Juha Virtanen

    MJO, olet asian ytimessä. Yksi pieni tarkennus.

    Jos katsot tuota kuvaa, johon Kurki viittasi, huomaat , ettei fossiilihiiilen  alkuperä ole maaperä, vaan se on geologista alkuperää. Saattaa kuulostaa saivartelulta. Mutta sillä on ratkaiseva merkitys kun katsotaan hiilinielujen tehokkuutta.

    Kun tuo geologinen varasto puretaan ilmakehään, se siirtyy luonnonlakien mukaisesti kiertämään maa-  meri -ilmakehäkiertoon, mutta ei palaa takisin fossiilivarastoon, kuin äärimmäisen hitaasti.

    Oletan tämän tosiasian olevan syynä siihen, ettei ko kuvaa  missään kommentoida. Tämä on luullakseni se suuri asia johon pamfletin tekijät viittaavat sivulla 15, kun he sanovat: ” Osa tutkijoista on kyllä perillä asiasta, mutta he eivät saa ääntään kuuluviin, sillä asia on vaikeasti esitettävissä yksinkertaisessa muodossa tieteen edellyttämällä tavalla.”

    En tiedä miten asia on käsitelty tieteellisissä mallinnuksissa, kun tuon geologisen varaston kiertonopeus lasketaan miljardeissa vuosissa. Ainakin  Suomen metsien hiilinielut alkavat täyttyä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rapautuminen on yksi mittaluokaltaan osin tuntematon hiilinielu. (Toinen on vesistöjen piilevät jotka kerrostuvat vesistöjen pohjaan sedimenteiksi. Muitakin varmaan vielä löytyy. Tomperi jo viittasi aiemmin tähän juttuun mutta laitan uudelleen tähän ilmastonmuutoketjuun.) Jutussa haastateltu Sanni Turunen on väitöstutkija Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksella.

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000009234231.html

    ”Rapautuminen alkaa, kun rapautuvasta kivestä irtoaa positiivisia ioneja, jotka päätyvät aikaa myöten mereen. Meressä ionit yhdistyvät bikarbonaatti-ioneihin, jotka ovat veteen liuennutta hiilidioksidia. Yhdisteet alkavat saostua. Prosessissa syntyy kalkkikiveä tai aikaa myöten jopa marmoria, ja näin niiden sisältämä hiilidioksidi on pysyvästi poissa ilmakehästä, sanoo Turunen.

    Koska maapallolla on valtavasti kiveä, rapautuminen on todella voimakas lämmönsäätelijä.”

    Apli
    kaapo123

    no ilmassa oli co2 28.4.2023 425.01 ppm,mittaustulos

    kaapo123

    jännää,fossiilihiilen varasto ja geologia( Netissä kertomus:Hiilidioksidin varastointi Carbon Storage–LUTPub,  lut.fi Yliopisto)

    Juha Virtanen

    Kiitos Anneli. Tuo Turusen artikkeli oli hyvä. Se kertoi perusteellisesti rapautumisprosessin kemian ja asetti rapautumisprosessien aikavakiot oikeaan suuruusluokkaan.

    Pidän kuitenkin tuon  pamfletin esitystapaa maallikolle paljon sopivampana. Tuo Turusen artikkelin sisältö on tiivistetty siinä kansantajuisti seuraavasti:

    ”Kun lämpötila on noussut muutaman asteen, sillä on voimakas vaikutus esimerkiksi veteen ja vesihöyryyn, joka on paljon voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Kun lisäksi veden lämpötilan nousu alentaa veden kykyä sitoa hiilidioksidia, moni saattaisi luulla lämpötilan nousevan niin, että meret haihtuvan taivaan tuuliin.

    Onneksi luontoa ei voi tulkita yhdellä tai kahdella muuttujalla. Esimerkiksi rapautuminen kiihtyy lämpötilan ja kosteuden noustessa, mikä taas sitoo hiilidioksidia. Monta muuta muuttujaa alkaa vaikuttaa eri suuntiin, kun lämpötila nousee. Biomassan kasvu kiihtyy yleisellä tasolla, mutta autioituminen päiväntasaajalla taas vähentää biomassaa! Ja loppujen lopuksi lämpötilan nousu pysähtyy. Kun maapallon pinta lämpenee, se säteilee voimakkaammin energiaa avaruuteen. Kasvava säteily avaruuteen löytää tasapainon auringosta tulevan lämpösäteilyn kanssa, ja lämpötila maanpinnalla asettuu uuteen arvoon. Mikä
    on se lämpötila, jossa näin tapahtuu, sitä ei osaa ennustaa tarkasti kukaan. Tilanne on sama kuin sääennusteissa: lähipäiville on helppo laskea ennuste, mutta pitkät ennusteet voi yhtä hyvin tehdä sammakon avulla.”

    Rapautuminen on, niin kuin Turunen aivan oikein sanoo,  hidas prosessi.

    Rapautuminen on osa hiilen ikiaikaista hidasta kiertoa ( tektonisia ja kemiallisia prosesseja). Hiilen nopea kierto taas tarkoittaa hiilen liikkumista biosfäärissä.

    Ongelma syntyy kun tuolta hitaan kierron prosessista otetaan väkisin polttamanna hiilttä nopeaan kiertoon, mutta takaisin sitä ei väkisin enää saada! Hiili jää pyörimään nopeaan kiertoon inhimillisesti katsoen maailman tappiin. Eli on utopiaa saada co2 pitoisuutta lakemaan seuraavien satojen vupsien aikana. Ja jos se laskee, se laskee ihan muista syistä kuin ihmisen tekemillä tempuilla.

     

    Rapautumisnopeudessa tapahtuvat muutokset ovat siis liian  hitaita vaikuttamaan lämpötilaan, joten tarkasteltaessa  lähivuosisatoja, niillä ei ole merkitystä.

     

    kaapo123

    1 m3 puuta sisältää 750kg hiiiltä ja se saadaan kun on fotosynteesi,mutta fotosynteesissä puu ei aina sido hiiltä ilmasta,vaan myös luovuttaa puu hiiltä ilmaan,rubisco-ilmiö fotosynteesissä on eli jos on paljon metsiä,ne myös kasvaessaan luovuttavat hiiltä ilmaan fotosynteesissä.1 ha metsää puineen,kasvillisuuden ja maaperän kanssa sitoo hiiltä vuodessa 43 000 kg ,mutta luovuttaa takasi ilmaan hiiltä 33 000 kg.Mänty ja kuusi sitovat enemmän kuin koivu ja haapa

    Juha Virtanen

    Rubicco on yksi miljoonista entsyymeistä, joka vaikuttaa fotosynteesissä katalyyttinä. Kemiallisissa reaktioissa, joissa valmistetaan eri raaka-aineista jotain tuotetta endotermisesti, tapahtuu samanaikaisesti lukekemattomia eri edestakaisia reaktioita, joiden tuloksena voi myös syntyä hiilidioksidia . Näin on fotosynteesissäkin. Mutta lopputulos on, että ilman hiilidioksidista ja vedestä energian avulla syntyy sokereita . Vain sillä on merkitystä kuinka paljon sokereita syntyy  ja varastoituu sitten edelleen puumassaan.

    Puuki

    Puiden kasvulla on vaikutusta hiilenkiertoon ja kasvu on riippuvainen mm. aerosoleista joita lähtee puustosta ilmaan muodostamaan otollisia olosuhteiteita sateen syntymiselle. Aavikoilla ei sada koska siellä ei ole kasvillisuutta joka muodostaisi aerosoleja.  Ilman kosteus tiivistyy sadepisaroiksi aerossolihiukkasten avulla eikä sitä tapahdu ellei ole kasvillisuutta.  Mitä parempi metsän kasvu sitä paremmin muodostuu sadetta.

    kaapo123

    Puu ottaa hiiltä ja luovuttaa,kun kasvaa.Puu tarvitsee kuitenkin vettä ja ravinteita samalla,kuivuudessa ei vettä kovin paljon.

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 1,412)