Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 1,412)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Visakallo Visakallo

    Osaisiko KeMeRat kertoa, miksi vihreiden puheenjohtajaksi ei ole nyt tunkua?

    Rane

    Koska joutuisi johtamaan Vihreitä?

    kaapo123

    Kun metsät elävät ilmastomuutoksien ja tautien ja tuholaisten kanssa,niin sittenhän puihin pitäisi pitkän kiertoajan kanssa tulla kestävämpiä kestää tuholaisia ja tauteja ja ilmastomuutoksiakin.Mutta jos metsiä hakataan jo 60-80 vuotiaina,kestävyys kehitys jää kesken,koska pitäisi elää puiden ensin tautien ja tuholaisten kanssa,että sitten syntyisi luonnossa kestäviä puita tauteja ja tuholaisia vastaan ja puut kestäisi paremmin tauteja ja tuholaisia vastaan. Lehtikin on kehittynyt,että säikeet ovat yhdistyneet lehtilevyksi luonnossa.Kun kasvit tuli viherlevistä ensin vedestä maalle ja niissä oli itiöitä päässä,mutta ei lehtiä heti ollut

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Voiisko kaapo123 ajatella niin että kun vanhoja metsiä säästetään joissakin paikoin, niin niissä suojelumetsissä kehitys saa kulkea omia latujaan ihmisen siihen puuttumatta (pois lukien saasteet jotka leviävät kaikkialle ja ilmaston muuttuminen).

    Kurki Kurki

    Ihmisen jalostustoiminta olisi nopeampaa kuin luonnon. Metsätuhon sattuessa puista valitaan vastustuskykyisimmät uusiksi kantapuiksi. En tiedä onko näissä Keski-Euroopan tai Ruotsin kaarnakuoriaistuhoissa ollut yksittäisiä kuusia, jotka eivät kuolleet, vaikka ympäriltä kuolivat kaikki puut. Sellaisista kuusistahan saataisiin nopeasti kaarnakuoriaistuhoja kestävä kanta.

    Kuusella on myös huono ominaisuus hallankestävyys eli sitä ei ole. Viimeksi oliko n. 10 vuotta sitten täällä oli kesäkuun alussa pakkasyö -7 juuri pahimpaan aikaan havupuiden kasvun alkuvaiheessa, kun puutuminen ei vielä ollut alkanut. Männyn vuosikasvuissakin näkyi punertavia ja käyristyneitä kasvaimia, jotka eivät kuitenkaan kuolleet. Pakkanen tuhosi laajolla alueilla kuusen vuosikasvaimet niin taimikoissa kuin vanhemmissa puissa. Kun kiertelin taimikoita pakkasyön jälkeen, niin aina löytyi joku taimi, joka on oli kestänytkin tuon pakkasen. Minulla on merkittynä nuo kuusentaimet ja olen saanut niistä minikasvihuoneella muutaman taimen pistokkaista kasvamaan ja ovat nyt hallanaralla paikalla testattavana ovatko sitten hallankestäviä.

    Pientä hallaa -1…-3 kestävä kuusentaimi olisi hyvinkin tarpeen, sillä alavilla alueilla koko maassa hallayöt ovat aika yleisiä kesäkuussa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä näin, ja juurikääpää vastaan kestävämpi kuusen taimi onkin jo myynnissä.

    Nostokoukku

    Tuossa talvella kirjoitin kyseistä aihetta sivuavasti. Kyselin jalostuksen osuutta metsätuhoihin, erityisesti hyönteistuhoihin. Rohkenin epäillä, että jalostuksella on saatettu heikentää kuusen kestävyyttä. Raati tyrmäsi ajatuksen täysin. Jos jalostuksella voidaan korostaa hyviä perinnöllisiä ominaisuuksia, niin miksei asia voisi olla myös toisinkin päin. Esim. nopeakasvuisuuden kustannuksella menetetään joku toinen hyvä ominaisuus.

    MJO

    Taisi suurin pehmentäjä olla Nokia.

    Nokia oli 90-luvun lamassa vielä kumisaapas firma. Eikä sillä ollut merkitystä 90-luvun lamaan. Neuvostoliiton romahtaminen ja siitä johtuva idänkaupan loppu taisi olla yksi suurimmista aiheuttajista. Suomi oli oikeasti lähellä konkkaa, eikä lainaa edes saatu ilman kovia leikkauksia.

    Nokian romahdus oli finanssikriisin aikoihin 2007.

    MJO

    Vai tarkoittiko Suorittava Nokia pelasti Suomen pitemmältä ja pahemmalta lamalta? Se voi olla tosi. Sen jälkeen Suomessa alkoi kova IT-buumi Nokian johdolla.

    suorittava porras suorittava porras

    Tarkoitin jälkimmäistä. Pelasti lopulta pulasta.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 1,412)