Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 1,411 - 1,420 (kaikkiaan 1,440)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • .

    Ongelman vyyhti on globaali, sitä ei näytä ymmärrätävän edes risuparta

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lissää juttua meristä ja hiilistä jos joku jaksaa miettiä onko huijausta vai ei. Eli filosofinen kysymys, onko havaittu CO2-nousu luonnollista alkuperää vai ihmisen tekosia. Korjaustoimien kannalta tämä ei ehkä ole niin oleellista, jos joka tapauksessa hiiltä pitäisi saada ilmakehästä pois. Kirjoittaja itsekin myöntää kommenttiosiossa: ”Olen sitä mieltä, että ilmakehän kasvanut CO2-määrä on pääosin ihmisten emissioiden syytä, vaikka koostumus ei sitä osoitakaan.”

    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/ilmastotutkijoiden-suuri-hiilidioksidihuijaus-vai-eiko-tutkijat-muka-osaa-seos-ja-prosenttilaskuja/

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onko Suomessa ilmasto lämmennyt, kyselee lukija Hesarissa. Kehotin katselemaan Ilmatieteen laitoksen tilastoa. Tässä kommentissa on myös tutkimusjulkaisu, jossa on esitetty turvemaametsän maaperän uusi laskentatapa (jonka vuoksi maaperäpäästöt tarkentuivat eli nousivat).

    30 vuoden liukuva keskiarvo on jännä valinta. Jos se olisi lyhyempi jakso, tuottaisiko malli vielä suuremmat maaperän hajoamisen päästöt?

    ”Kasvihuonekaasujen inventaarion tulosjulkistuksissa Luonnonvarakeskus kertoo että turvemaametsien lisääntyneet päästöt johtuvat ilmaston lämpenemisestä, joka kiihdyttää turpeen hajoamista. Laskennassa kunkin vuoden lämpötilana käytetään liukuvaa 30 vuoden keskiarvoa.

    Ilmatieteen laitoksen sivustolla voi tarkastella kohdassa ”Tilastoja vuodesta 1961” halutun paikkakunnan vuoden keskilämpötilan poikkeamaa vuosien 1991–2020 keskiarvosta. Vaikuttaisi siltä, että nykyhetkeä lähestyttäessä havaitaan enemmän poikkeamia lämpimämpään suuntaan. Tilaston kohdassa ”Terminen kasvukausi” näkee että esimerkiksi Jokioisissa oli viime vuonna kasvukauden lämpösumma 24 prosenttia korkeampi kuin pitkän ajan keskiarvo ja Sodankylässäkin lähes yhtä paljon.

    Tutkimusjulkaisu turvemaametsien hiilipäästön uudesta laskentatavasta: A new method for estimating carbon dioxide emissions from drained peatland forest soils for the greenhouse gas inventory of Finland.”

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000010975108.html

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Tutkimuksessa käytetyn sääasema-aineiston perusteella kasvukauden alku on aikaistunut keskimäärin 15 päivällä tarkastelujaksolla 1950–2019. Paikoin muutos on ollut huomattavasti suurempi ja aikaistumista on tapahtunut yli kuukaudella. Keskimäärin kasvukaudet ovat pidentyneet 23 päivällä, suurimpien muutosten ollessa yli 1,5 kuukautta. Kasvukausien pidentyminen on johtunut erityisesti kasvukauden alun aikaistumisesta: 349 sääaseman joukosta kasvukauden alun muutos oli tilastollisesti merkitsevä 73 % asemista, kun vastaava osuus kasvukauden lopun suhteen oli 19 %. Pidemmän kasvukauden myötä myös tehoisa lämpösumma on kasvanut keskimäärin 287 °C vrk, vaihteluvälin ollessa 84–602 °C vrk.

    Kasvukausissa tapahtuneiden muutosten havaittiin olevan erityisen suuria tutkimusalueen eteläosissa sekä alavilla alueilla. Kasvukauden pidentyminen on linjassa ilmaston lämpenemisen kanssa, mutta myös ilmakehän luontainen vaihtelu selittää osan muutoksista. Lisäksi paikallisilla ympäristötekijöillä huomattiin olevan vaikutusta muutosnopeuteen – esimerkiksi vesistöjen läheisyys pienensi keskimäärin kasvukausien muutoksia.”

    http://www.ilmatieteenlaitos.fi/uutinen/1tvJTejk4ci7CTkaefP7KD

    mehtäukko

    Siinä ajattelemisen aihetta woke- huiputuksesta tohtoreiden Suomentamana.

    Eu:n ilmastohöyrytys saa realistisen näkökannan.

    Scientist Scientist

    Risuparta, eipä ollut kova hirmumyrsky, vain hetkellinen. Myrskyt eivät muuten ole lisääntyneet 100 vuoden aikavälillä toisin kuin media usein toistaa.Tästä on tehty väitöskirja muutama vuosi sitten.

    Terhi Laurila, Winds and windstorms in Northern Europe and Finland, 2022.

     

     

    .

     

     

    Rukopiikki

    Myös kuivia ja helteisiä kesiä on ollut aina. Normaaleina kesinä hyvinkin kosteat paikat ovat joskus palaneet mikä kertoo tästä.

    Nostokoukku

    1969 kesä oli äärimmäisen kuiva. Elokuussa nurmikot paloivat ruskeaksi ja 19.8. syttyi tämän seudun suurin metsäpalo. Kesä 1974 oli vastaavasti erittäin sateinen. Juhannuksesta elokuun loppuun ei ollut montakaan täysin sateetonta vuorokautta.

    mehtäukko

    Niin paljon kuin tällä palstalla on vanutettu hiilestä ja ilmastosta, eu:n keino tuon tohtorien videon mukaan on kuristamalla saada muutos, Trumpetti tekee sen Texasin kautta öljyllä ja kaasulla teknologialla. Samaa ajaa Kiina.

    Ei tarvitse olla kummoista mielikuvitusta sen ymmärtämiseen, kummalla elämä jatkuu inhimillisemmin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kehveli voit käydä Ilmatieteen laitoksen sivuilla katsomassa tilastoja. Sieltä voi ottaa vuoden keskilämpötilan haluamaltaan paikkakunnalta oliko vuodesta 1960 ja vuoden poikkeaman jakson keskilämpötilasta. Oletettavasti esim. Utsjoella tai Jokioisissa ei ole merkittävää taajamavaikutusta.

Esillä 10 vastausta, 1,411 - 1,420 (kaikkiaan 1,440)