Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

  • Tämä aihe sisältää 1,271 vastausta, 69 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 5 tuntia sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 1,271)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • A.Jalkanen

    Metsämakasiinissa (5/2021 s. 12) on ennuste, että kuluvan vuosisadan loppuun mennessä lämpösumma voi nousta maassamme jopa 1000 yksikköä, jolloin etelässä olisi Ranskan ilmasto ja Lapissa Puolan. Noissa maissa olisi sitten Välimeren ilmasto? Tämä kaikki nyt istutettavien puiden elinaikana.

    Mitä tämä tarkoittaisi maa- ja metsätaloudelle? Jos samaan aikaan sateisuus vähenee, maatalousmaamme nousee arvoonsa ja tuotamme elintarvikkeita entistä enemmän vientiin. Luonnontilaiset suot eivät tuota entisessä määrin metaania eivätkä turvettakaan vaan alkavat kutistua. Talviset korjuuolot jäävät historiaan ja kirjanpainajat parveilevat vähintään kaksi kertaa kesässä. Kuusen kasvatukselle tämä tietää kylmää kyytiä.

    Myönteisenä puolena voidaan nähdä, että puulajivalikoimaamme tulee uusia lajeja. Kuuseen pohjaavan jatkuvan kasvatuksen sijaan kasvatamme pyökkiä ja muita jaloja lehtipuita, jotka uudistuvat luontaisesti isojen puiden varjoon kuten kuusi. Aika olennaista on se, miten karujen paikkojen pääpuulajimme mänty pärjää tässä mullistuksessa.

    A.Jalkanen

    Toisessa ketjussa sivuttiin aihetta metsäkanalinnut ja ilmastonmuutos. Ilmasto-opas kertoo aiheesta. Muitakin lähteitä löytyy helposti kun kirjoittaa hakukenttään metsäkanalinnut ilmastonmuutos.

    Ilmasto-oppaaseen oli päässyt pujahtamaan mielenkiintoinen lausuma:

    Pienpetokantojen runsastuminen ja lajien levittäytyminen pohjoiseen lisäisi pikkunisäkkäisiin kohdistuvaa saalistuspainetta. Yhdessä lumipeitteen vähenemisen kanssa tämä todennäköisesti vakauttaisi jossain määrin myös pohjoisia pikkunisäkäskantoja.

    Tuo hieno lausuma vesitetään tosin heti seuraavassa:

    Tällä olisi positiivinen vaikutus metsäkanalintuihin, sillä niiden merkitys pienpetojen vaihtoehtoisena saaliina pienenisi. Toisaalta esimerkiksi runsastunut kaikkiruokainen kettu voisi saalistaa entistä enemmän myös metsäkanalintuja.

    Ketun syyksi metsäkanalintujen vähenemistä ei oikein voi laittaa, kun ketun jälki-indeksi on pääosassa maata alentunut koko riistakolmioiden mittaushistorian ajan. Lapissa se on pysynyt vakaana ja levinnyt pohjoisemmaksi.

    http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/798dbf77-7a10-4fc2-9744-77a0613869a2/riistanhoito.html

     

    Puuki

    Miten esim. pyökki sopeutuisi erilaiseen valoilmastoon täällä ?  Lämpöä riittäisi mutta talveen valmistautuminen saattasi olla jonkinlainen ongelma.     Toisaalta esim.etelästä  siirretty tammi kasvaa jo melko hyvin suht. pohjoisessakin.    Pudottaa lehtensä myöhään syksyllä , jos ehtii ennen  pakkasia,  ja uudet lehdet tulee myöhään keväällä, kun loput vanhoista lehdistä on tippuneet.

    Scientist

    Jostain luin , että pyökki tarvitsee 8 asteen keskilämpötilaa vuodessa. Jos vuoden keskilämpötila nousee 3 astetta 1800-luvulta Tampereen seudulle tulee Tukholman nykyinen keskilämpötila, ei sen kummempaa. Tukholmassa vuoden keskilämpötila 7 astetta, Tampereella 4. Suurin voittaja ilmaston lämpenemisessä lienee rauduskoivu ja suurin häviäjä kuusi. Mänty selvinnee hyvin. Ei tänne mitään pyökkimetsiä tule muuta kuin istuttamalla etelärannikolle.

    Puu Hastelija

    Onko ilmasto-opas kirjoitettu perinteisellä tyylillä ”syyllinen tiedetään, todisteet keksitään”?

    Ei tuo metsäkanalintukohtaus liikaa kyseenalaistamista kestä.

    ”Metsäkanalintujen kannat ovat taantuneet viimeisten 40 vuoden ajan muun muassa metsien pirstoutumisen vuoksi. Myös ilmastonmuutoksen oletetaan vaikuttavan kantoihin negatiivisesti……….mustikan (Vaccinium myrtillus) peittävyyden on arveltu vähenevän……..” Sitten saadaan kirjoitelma aiheesta metsäkanalinnut eivät voi yöpyä kiepissä, koska leudot talvet eikä ole lunta. Tarvitseeko teeri kieppiä, jos ilman lämpötila on +5°C? Kuusipusikoissa on usein selviä merkkejä,  että riista hyödyntää niitä kyllä yöpymiseen.  Monipuolisesti. Se on ymmärrettävää,  että valkopukuiset metsäkanamme ovat yhtä paiseessa petojen suhteen kuin metsäjänis lumettomana talvena.  Ja loppuun vielä conclusions, niin saadaan kansa vakuutettua ……”Metsäkanalintukantojen syklisyyteen vaikuttavat useat tekijät kuten säätila, pedot tai loiset. On saatu viitteitä siitä, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat voimakkaat häiriöt olisivat ainakin osasyy syklien pidentymiseen tai häviämiseen”

    Eli: Metsät ovat pirstoutuneet vasta 40v, aiemmin ei ole ollut hakkuita? Eikä kanahaukan rauhoitusta. Eikä vieraspetoja (supi, minkki). Tämän jälkeen saammekin oletuksia, arveluita ja viitteitä.  Omat arveluni, oletukseni ja havaintoni taas antavat käsityksen siitä,  että nyt olisi ollut 2 suotuisaa kevättä peräkkäin ja metsäkanalintujen määrä Etelä-Suomessa voimakkaassa kasvussa. Syklisyys siis kummittelee edelleen,  aivan kuin myyräsyklitkin. Ihminen vain kuvittelee olevansa niin helvetin viisas, että kirjoituspöydän takana voidaan mallintaa, mitä luonnossa tapahtuu. Ihan niin kuin muutama vuosi sitten perhoset katoavat. Ja tänä vuonna on uutisoitu, miten perhosia on ennätysmäärä. Se nyt vaan ei näy otsikoissa,  koska se on hyvä uutinen.

    Tai vastaava sinilevistä. Ennätysmäiset kukinnot, maatalous on syyllinen. Tältä vuodelta silmään osui uutinen ”Olosuhteet olleet hyvät, kukintoja ei ole, tutkijat eivät tiedä syytä ”. Voisiko näissä olla peiliin katsomisen paikka.

    A.Jalkanen

    Hyviä pohdintoja Puu Hastelijalla. Noissa ennusteissa on se hyvä puoli, että tulevien vuosien riistakolmiolaskennat näyttävät lahjomattomasti, elpyvätkö metsäkanalinnut etelässä vai eivät. Vieraslajit supikoira, minkki ja valkohäntäpeura ovat ainakin yksi paha vastus. – Mitä sinilevään tulee: kuiva kesä, pieni valunta.

    SYKEn analyysiä kesästä. Monella alueella ollut runsaasti sinilevää.

    http://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Valtakunnallisen_sinilevakatsauksen_yhte(61390)

    Puu Hastelija

    Mitä sinilevään tulee, toukokuu oli ennätyssateinen. Huuhtoumat ilmeisesti älyttömät ja ainakin Etelä-Suomessa kylvöt suurimmaksi osaksi tehty. Eli kaikkien oppien mukaan ennätysmäiset sinilevät helteisenä kesänä, mutta ei. Tutkijoilta ei löydy selitystä, kun valmista vastausta ei voi käyttää.

    Puuki

    Suurin syy mustikan vähentymiseen on hyvin tod. näk. metsien kasvun lisääntyminen , pusikoituminen ja lisääntyneet hakkuurästit.   Ei aukkohakkuiden lisääntyminen ole ollut pinta-aloissa niin suurta, että sillä olisi ollut  merkittävää vaikutusta. Sulkeutuneissa metissä ei kasva mustikoita vaikka varpuja  olisikin. Usein ei ole niitäkään, kun ei ole tehty harvennusta ajoissa.

    Metsäkanalintuja näkyy täällä päin  edelleen hyvin vähän koska lähistöllä pesii merikotka ja kanahaukkojakin on näkynyt.  Siihen lisäksi minkit ja supit joita ei ennen ollut .   Riekot on vähentyneet luultavasti pääosin  ilmaston lämpenemisen vuoksi ja muuttaneet pohjoisempaan.   Jututin motokuskiakin joka kertoi , että ei ole hänkään nähnyt metsäkanalintuja koko kesänä vaikka ajaa aamulla aikasin leimikoille eri paikkoihin.  Jos niitä olisi niin kyllä näkyisi sorateillä ja ojan penkoilla aamuravarhaisella.

    Rane

    Suomen ilmaston kehityssuunnasta on näköjään huipputieteentekijöiden keskuudessa erilaisia(päinvastaisia) arvauksia.

    Jos Golfvirta pysähtyy, on Suomi asiantuntijan mukaan vaaravyöhykkeellä: ”Olen enemmän huolestunut, kun luin sen paperin” – MTVuutiset.fi

    A.Jalkanen

    Golfvirta on arvaamaton kapistus. Toisaalta jos se heikkenee ja Pohjois-Atlantti näin ollen kylmenee, lopulta pysähtyy myös Grönlannin mannerjäätikön sulaminen ja Golfvirta palautuu?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 1,271)