Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 1,031 - 1,040 (kaikkiaan 1,270)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • emeritus

    Kurki tarkoittanee vuoden 2022 raportin sivua 296. Kuvia voidaan piirtää monelle aikavälille. Kyseisenä pidempänä aikaväline ei kuvassa enää ole suoraa vartta vaan kaareva varsi.

    Jos edellä olevalla on tarkoitus todistaa kasvihuoneilmiö pätemättömäksi, niin kyseessä on kovin pieni yksittäinen detalji.

    emeritus

    Myös voitaisiin keskustella ovatko vaikutukset Suomelle enemmän positiivisia vai negatiivisia. Käsittääkseni enemmän ensimmäisiä.

    Suomen metsille ja metsätaloudelle vaikutukset voivat olla positiivisiakin, varsinkin jos tuhot eivät lisäänny. Lopulta havupuiden kyky selvitä pimeästä vuodenajasta, jolloin ei voi yhteyttää, loppuu, kun soluhengitys kuitenkin lämpimässä säässä jatkuu. Jos lämpötila nousee useita asteita, havupuut kuolevat. Tätä voi hyvin itse kokeilla viemällä havupuun taimia pimeään, lämpimään huoneeseen kuukausiksi.

    Kurki

    Tarkoitan tätä sivu 155.

    Climate Change 2022:
    Impacts, Adaptation and Vulnerability

    https://report.ipcc.ch/ar6/wg2/IPCC_AR6_WGII_FullReport.pdf

    Kurki

    Lopulta havupuiden kyky selvitä pimeästä vuodenajasta, jolloin ei voi yhteyttää, loppuu, kun soluhengitys kuitenkin lämpimässä säässä jatkuu.

    Suomen Lapissa 400m nykyisen puurajan yläpuolella olevista järvistä on löydetty tukkipuurunkoja. Joten ovat sitten kasvaneet suuriksi puiksi pimeässä ja vielä 1800-luvun nälkävuosien ilmastolla (IPCC-lätkämaila) tuhansia vuosia sitten.

    Suuri ihmehän se on.

    Soluhengityksen loppuminen lienee sitten tappanut puut.

    Apli
    A.Jalkanen

    Aplin linkissä Luontopaneeli: ”Vaikka kaikilla toimilla on kiire, raportti painottaa, että ensisijaista on puuttua ravinnekuormitukseen.” Eli kiistatta ainakin kipsiä tai kalkkia pelloille ja lisää jatkuvapeitteisyyttä metsiin. Turvemaan pelloille erityishuomiota: mitkä pellot tarvitaan viljelyyn ja mitkä voidaan palauttaa kosteikoiksi?

    A.Jalkanen

    Kiitos käpysonni linkistä, tämä oli tärkeä viesti. Eija-Riitta Korholan blogista:

    ”vain äärimmäisten lämpötilojen (extreme heat) lisääntymisestä on seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana high confidence, korkea luottamus tai varmuus. Alhainen luottamus tai tieteellinen varmuus ilmastonmuutoksen vaikutuksesta ääri-ilmiöihin koskee suurinta osaa ilmiöistä: kuten runsaita sateita, vesi- ja jokien tulvien esiintymistä, kuivuuden esiintymistä, tuulen nopeutta, kovia myrskyjä

    Eli IPCC AR6 tulkitsee tilannetta siten, että signaali ilmastonmuutoksesta ei ole vielä ilmaantunut luonnollista vaihtelua pidemmälle seuraavien ilmiöiden osalta eli että nämä ilmiöt edelleenkin mahtuvat luonnollisen vaihtelun piiriin” ja tilanne jatkunee samantapaisena seuraavat noin 100 vuotta

    https://www.korhola.com/lang/fi/2024/03/ilmastonmuutos-ja-turvallisuus/

    Metsänkasvatuksen kannalta tilanne on toiveikas: kasvukausi pitenee ja uusia puulajeja saadaan mukaan repertuaariin. Huolta aiheuttaa kuitenkin todennäköinen metsätuhojen lisääntyminen, siihen tulee varautua. Nykyiset tuhot laajenevat ja tulee uusia tuhonaiheuttajia.

    Blogin lopussa on neuvoja. Hiilineutraaliustavoitetta pidetään kalliina. Kuitenkin teollisuutemme on pitänyt tärkeänä, että siitä ei lipsuta – tarkoitetaan siis EU:n tavoitetta vuonna 2050 eikä Suomen tavoitetta 2035. Tavoitetta kohti pyrittäessää syntyy laajat vihreän teknologian markkinat joilla Suomella on paljon annettavaa ja vientimahdollisuuksia.

    Scientist

    Mielenkiintoinen esitelmä

    Muistaakseni Atte Korholakin on puhunut näistä IPCCn luottamusluokitteluista aiemmin. Ne eivät ole sitä mitä media antaa ymmärtää.

     

    Kurki

    Nostokoukku; Eilen oli Ylen uutisten sää- osiossa grafiikkaa meriveden lämpenemisestä varsin pitkältä ajalta. Katsoiko joku?

    Katsoin. Lienee kyse luonnollisesta veden lämpötilan vaihtelusta.

    Heti tuli mieleen Mongolian äärisääilmiö ennätys kylmä talvi, joka vain jatkuu ja tähän menessä kylmyys on tappanut 5 miljoonaa kotieläintä. Ankarin talvi 50 vuoteen.

    Koko pohjoisella pallonpuiliskolla on ollut kylmä talvi. ei puhettakaan lämpenemisestä.

    MJO

    Katsoin. Lienee kyse luonnollisesta veden lämpötilan vaihtelusta

    Jos yksittäisien talvien säät poikkeavat toisista on normaalia.

    Väitätkö tosiaan, että meriveden lämpeneminen on ihan luonnollista lämpötilan vaihtelua?

    Ei todellakaan ole.

Esillä 10 vastausta, 1,031 - 1,040 (kaikkiaan 1,270)