Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 1,011 - 1,020 (kaikkiaan 1,270)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Nostokoukku

    Kuusen elinvoimaisuuden heikkeneminen epäilemättä altistaa kirjanpainajatuhoille. Yksi näistä on tyvilaho eli maannousema. Pari kuukautta sitten kysyin paljon kuusikoiden kanssa pelanneelta Visalta paljonko hänen kuusikoissaan on ollut lahoa pahimmillaan. Sain vastauksen ja Visan arvion, että hänen metsissään tyvilaho on pitkälle itse aiheutettua. Onko Visa vielä samaa mieltä?

    Apli

    <p>Harsintahakkuut ja sitten pitäisi katsoa ilmatieteenlaitoksen sivuja, erikoisia juttuja heität, noissa ei ole mitään faktaa.. Suosittelen sinun käymään saksassa katsomassa hyönteistuhoja ja keskustelua paikallisten metsänomistajien kanssa asiasta, luulen että kuulet totuuden asiasta. </p>

    Timppa

    Totuuksia on varmaan erilaisia riippuen paikasta ja vastaajasta.  Minä olen lukenut, että Keski-Euroopan tuhojen pääsyynä pidetään kuusen istutusta väärään paikkaan.  Oikein tai väärin, siihen en ota kantaa.

    Ainoa näkemäni kirjanpainajatuho käynnistyi kaatuneiden tyvilahopuiden vierestä aivan kuten tiedetään:

    Kirjanpainaja iskeytyy varttuneiden kuusien paksun kuoren alle. Ne lisääntyvät heikentyneissä pystypuissa, tuulenkaadoissa, lumenmurroissa sekä tuoreessa kuusipuutavarassa.

    Tämä löytyi netistä

    Nostokoukku

    Apli. Kuka heittää erikoisia juttuja?

    Kurki

    Maailman arvostetuimpiin kuuluvan luonnontieteellisen yliopiston, Yhdysvaltain Bostonissa sijaitsevan MIT:n ilmastotieteiden professori Richard Lindzen kuuluu siihen vähälukuiseen tutkijajoukkoon, joka ei tutki ilmastoa simuloimalla sitä tietokonemalleilla. Hän tutkii havaintoja oikeasta luonnosta.

    Kiistämätön tieteellinen tosiasia on, että ilmakehän CO2-pitoisuuden 2-kertaistuminen eli nousu 800 ppm:ään nostaisi teoreettisesti maapallon ilmakehän lämpötilaa asteen.                                                                     Richard Lindzen tutkimusten mukaan todellisuudessa siitä toteutuisi vain puolet eli 0,5 C-astetta.

    Tätä kun vertaa viime aikojen ennätys lämpimiin kuukausiin, niin joutuu ajattelemaan kokonaan muita syitä lämpenemiseen kuin hiilidioksidi.

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/11/17/ilmastokatastrofi-peruutettu-kasikirjoitus

    Visakallo

    Nostokoukku: ”Visan arvion, että hänen metsissään tyvilaho on pitkälle itse aiheutettua. Onko Visa vielä samaa mieltä?”

    Kyllä olen. Tyvilahopuut ovat löytyneet juuri niiden liian kapeiden ajourien laidoista, joita  pitkin tuli 1970-80 luvuilla ajettua maataloustraktorilla sekä juonnettua tukkeja vinssillä ja vedettyä niitä traktorin perässä  lovipankkolla.

    Nostokoukku

    80-luvulla väljensimme loppusyksystä korven, turvekankaan ja soistuneen kivennäismaan sekaista kuusikkoa. Nykymittapuun mukaan liian vanhaa, mutta silloin vielä tuota tehtiin. Erittäin sateisen syksyn jälkeen vesisateet muuttuivat yks’kaks lumisateeksi, routaa ei ollut yhtään. Puutavara ajettiin suurimmalla Kockumsilla mitä raudasta on tehty. Pienemmät koneet eivät päässeet kulkemaan. Velliaalto vyöryi telojen edellä mahtavissa raiteissa ja uranvarren puiden latvat löivät uran päällä yhteen. Näin myös parinkymmenen vuoden päästä, kun sama kuusikko hakattiin aukeaksi. Missään en ole nähnyt vastaavaa määrää tyvilahoisia raakki- ja lahöpölkkyjä.

    MJO

    Kirjanpainaja iskeytyy varttuneiden kuusien paksun kuoren alle. Ne lisääntyvät heikentyneissä pystypuissa, tuulenkaadoissa, lumenmurroissa sekä tuoreessa kuusipuutavarassa.

    Totta. Pitkät kuivuuskaudet heikentävät myös eläviä kuusipuita ja lisäävät kirjanpainajan tuhoja.

    Kurki

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1ebb506d-27b8-4271-b767-2dccf3c5ed3f

    Kirjoituksesta:””” Arktiselta alueelta on nyt virrannut yhä useammin ja yhä etelämmäksi todella kylmää ilmaa, eivätkä nämä etelän kasvit selviä kylmyydestä, jonka päästöjen lisääntymisen aiheuttama polaaripyörteen muutos aiheuttaa. Jos päästöjä ei vähennetä, pitää kehittää uusia lajikkeita, jotka kestävät ääriolosuhteita, tai alkaa viljelemään kasvihuoneissa. Tämä on kallista ja hankalaa.”””

    Jopa on taas satuilua. Polaaripyörteellä ei ole mitään tekemistä päästöjen kanssa. Sitä ohjaa aurinkotuuli.

    Visakallo

    Tietokirjailija ja ympäristöaktivisti Risto Isomäki antaa paljon ajattelemisen aihetta:

    https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010240751.html

Esillä 10 vastausta, 1,011 - 1,020 (kaikkiaan 1,270)