Keskustelut Metsänhoito Ideoidaan uutta tukijärjestelmää

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 34)
  • Ideoidaan uutta tukijärjestelmää

    Merkitty: 

    Mitä jos haudattaisiin perinteiset metsätalouden tukimekanismit ja tehtäisiin jotain aivan uudenlaista. Matala byrokratia, hyvään metsätalouteen (ml. luonnonhoito) ja hiilensidontaan kannustava.

    Ehdotus:

    Samalla tavoin kuin maataloudessa maksetaan pellon pitämisestä ruuan tuotannossa (suoraviivainen pelkistys) metsätaloudessa maksetaan metsämaan pitämisestä puuntuotannossa.

    Kun metsä tuottaa se sitoo hiiltä. Maksetaan siitä, että puuvaranto kasvaa. Tällöin metsä sitoo hiiltä ja jokainen voi omassa uskossaan (jk tai jaksollinen) yrittää parastaan.

    Metsäkeskus inventoi säännöllisin väliajoin metsät. Jos metsän puuvarat kasvaneet maksetaan lisääntyneestä puusta. Kun alueella tehdään iso hakkuu, puuston määrä ei ehkä kasva ja tuet jää saamatta, mutta ansiot tulevat hakkuutuloista. Varovaisilla hakkuilla (ei isoja aukkoja) puumäärä voi kuitenkin kasvaa ja luonto kiittää? Tuettoman kauden jälkeen hyvällä hoidolla metsä taas kasvaa ja tukea tiedossa.

    Ei turhaa hakemista ja valvontabyrokratiaa!

  • Visakallo

    Maksetaanko Suomessa mitään sellaisia tukia, mitkä Teukka voisi hyväksyä?

    jees h-valta

    Kai tuokin jonkinlaisen lapsilisänkin on saanut. Mutta eihän sitä toki hyväksyä ole pakko, tulee kuitenkin. Toki mennyt jollekkin muulle kuin hänelle ja kai sitten jäänytkin paitsi siitä, ja monesta muustakin jaosta.

    käpysonni

    Metsätalouteen pitää tehdä samanlainen tukijärjestelmä kuin maatalouteen. Veronmaksajilta rahat pois, se on niille ihan oikein, mitäs äänestivät Suomen EU:hun ja mitäs äänestivät vihreät hallitukseen.  Kun ei kerta puita saada kaataa, niin eletään sitten tukiaisilla perkele, en nyttenkään maajussina tunne yhtään huonoa omaatuntoa tukiaisilla elämisestä. Tätähän sitä on tilattu, eletään nyt tän kanssa.

    Tomperi

    En ole tiennyt että metsäkeskus inventoi metsiä.  Muistelen joskus kuuleeni että se olisi metsäntutkimuslaitos.

     

    Tomperi

    Mistä saisi tiedon, kuinka paljon metsäsektoria tuetaan Suomessa kokonaisuudessaa?

    A.Jalkanen

    Metsäkeskus osallistuu inventointeihin ainakin ylläpitämällä metsaan.fi-palvelua, jota varten metsiä mitataan säännöllisesti laserkeilauksella. Valtakunnan metsien inventoinnin hoitaa Luonnonvarakeskus, johon Metsäntutkimuslaitos yhdistyi muutama vuosi sitten, samoin kuin maataloustutkimus ja RKTL.

    Olisiko mielestänne hyvä tukijärjestelmä jos rakennusten hiilivarastoista maksettaisiin kertakorvaus puurakentajille? Tässä olisi tosin ongelmana lisäisyys: hiilikompensaatio pitäisi olla sellaista, joka ei toteutuisi ilman kompensaatiota. Esimerkiksi se että Lahden kaupunki rauhoittaa metsäalueen ja kaataa sitä toisaalla asuinalueen alta ei oikein kelpaa kompensaatioksi omassa mielessäni, koska metsäpinta-ala kuitenkin väheni.

    Metsäsektorin tuet: Metsäteollisuus, Suomen metsäyhdistys, TEM, ympäristöjärjestöt. Näistä varmaan rakentuisi kokonaiskuva. Tässä on vaikeutena mitä sisällytetään: onko esimerkiksi alennettu verokanta tukea?

    isaskar keturi

    Metsäkeskus ylläpitää yksityismetsät kattavaa metsävaratietoa säännöllisin inventoinnein. Tätä tietoa käytetään metsään.fi:ssä ja Metsäkeskuksen avoimessa metsätiedossa. Sitä tietoa käyttävät myös monet metsäalan toimijat omissa palveluissaan.

    Kuvaus Metsävarakuviot-tietotuotteesta (metsakeskus.fi)

    Puuki

    Rakentaminen  aiheuttaa n. 40 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä (CO2 ?) . Puurakentamisella sitä voitasiin vähentää n. 75 % (SE:n toim.joht. mukaan) . Voidaan alentaa paljon myös kulj.aih.päästöjä.        Todellinen kompensaatiovaikutus puurakentamisella on siis selvä, kun korjattujen puiden tilalle kasvatetaan uusia puita riittävästi.

    Puukerrostaloja voidaan rakentaa vaikka 25 kerroksisiksi,  teräsbetoni-puu yhdistämällä vielä sitä korkeampiakin.

    Metsityksellä ja kasvun lisäämisellä tuhkalannoituksella hiilinielulisäys on selvitettävissä tarpeeksi luotettavasti, kun mukana on sopiva ”toleranssikerroin” eli kasvulisä on laskettu jäävän  alle parhaan mahdollisen.

    Tomperi

    Mielestäni Äänekoski tuki samaten valtio uuden tehtaa rakentamista varsin suurella summalla, sama toistuu pohjoisessa,  kyllä se omalta osaltaan tulkea on sekin että infra toimii.  Plantaasitaloudessa tuket ovat olemattomat mutta edut huomattavat.

    Arnold Layne

    Me kun olemme EU nettomaksajia, niin lähtökohtaisesti tukia voidaan saada huomattavasti enemmän. Ehdotan seuraavia.

    1. Maanmuokkaus- ja istutustuki 600 e/ha.

    2. Taimikon varhaisperkaustuki 500 e/ha.

    3. Taimikon harvennus 500 e/ha.

    4. Ennakkoraivuutuki 700 e/ha.

    5. Ojitustuki 100 % kustannuksista.

    6. Lannoitustuki 100 % kustannuksista.

    7. Vanhojen metsien kaatamattomuustuki puuston arvo x 1,05 ^n, missä n vuosimäärä mikä pidetään kun ei puustoa kaadeta Metsähallituksen kriteerein.

    Kohta 7. työllistää ison läjän virkamiehiä kun tutkitaan seudun valtion tekemien päätehakkuiden tukkiprosenttia. Kaikki voittaa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 34)