Keskustelut Metsänhoito Hyvät kylvökelit

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)
  • Hyvät kylvökelit

    Lähdettiin tänään ulkoilumielessä katsomaan, joko männyn uudistusala olisi kylvettävissä. Aurinkoinen puoli olikin jo kuivunut riittävästi ja kylvettiin se saman tien. Sen sijaan varjoisella puolella olikin vielä saappaanvarren verran lunta. Ennergiapuu korjuutyömaallakin oli lähes täysi talvi.

  • Gla

    Onneksi ei tarvitse tänä vuonna kylvää tai istuttaa, kun myyrähuippu on käsillä. Vuoden päästä tilanne pitäisi olla parempi.

    Visakallo

    Myyräkannoissa tuntuu nyt olevan paikallista vaihtelua. Tällä suunnalla niistä on ollut hyvin vähän havaintoja. Kuivuus sen sijaan alkaa jo huolettaa jos sateita ei ala tulla. Järvetkin ovat lähes ”tyhjiä”, eli ero vuodentakaiseen on suuri. Metsätietkin alkavat jo pölytä, vaikka 10 metrin päässä metsän puolella on vielä lunta reilusti.

    sitolkka

    Jaa männyn kylvöä. Mitenkähän männyn siemeneen vaikuttaa kuivuus jos se ensin saa hieman kosteutta maasta ja sitten pitkään kuivana.

    Jätkäpätkä

    Maajussin poikana isävainaa juuri tähän aikaan aina toivoi kunnon vesisateita joka sulattaisi lumet ja roudan, sitten kunnolla lämmintä ja aurinkoa niin pellot kuivahtavat alle viikossa kylväkuntoon. Jäässähän ne tiet ja maat vielä ovat ja siksi pölisevät. Yöpakkaset kuivattavat pinnan, kelirikko ei ole vielä alkanutkaan. Kunnon sateet sais tulla, mutta pian, sulaisi lumet ja routa, alkaisi sitten puukin kasvaa.

    Tolopainen

    Harvinainen kevät, kun tulvia ei tule, vähien lumien vedet haihtuvat. Tänä vuonna on edellytykset vuosisadan kuivimpaan kesään, kun vesistöjen pinnat ovat muutenkin alhaalla. Hakkuualojen muokkaukset jäävät tekemättä metsäpalovaaran takia, joka tällä menolla alkaa olla käsillä jo toukokuussa. Metsilläkin on kohta ongelmia, kun jäätyneestä maasta ei saa vettä ja haihtuminen on alkanut, kun runko ei enää ole jäässä.

    Apli

    Muutamia koivuja oli taipunut latva lumen alle, nostelin pystyyn, päät oli myyrät syöneet, ja pikkusen jänikset kun papanoita oli lähellä.. Kaadoin pari haapaa pupuille(: Istutuksia vähäsen, raivuuta 5-10ha, harvennushakkuita pitäisi kilpailuttaa, siinä kesähommat.. Joo sadetta saisi tulla, kun katsoo 10pv sääennustetta ei ole tulossa. Toisaalta kun ei sada niin kelirikko jäänee todella vähäiseksi ja jos kuiva toukokuu niin turvetta noussee taas ja paljon, nyt uudelle hallitukselle pyyntö että antaa turvetuotannon olla nykyisellään..

    Visakallo

    sitolkka: ”Mitenkähän männyn siemeneen vaikuttaa kuivuus jos se ensin saa hieman kosteutta maasta ja sitten pitkään kuivana.”

    Männyn siemen on aika hyvä säilyttämään itsensä hengissä. Hangen päällehän mänty itse kylvää. Takavuosikymmenillä hankikylvöä käytettiin ainakin meilläpäin aika yleisesti etenkin suuremmilla uudistusaloilla. Taisi siemen olla silloin hieman edullisempaa. Komeita tukkimänniköitä ovat ne alueet nykyään.

    Puuki

    Hyvät kylvökelit jatkuu. Lunta tullut toisin paikoin runsaasti.  Jos männyn siementä kylvää lumeen nyt uudistusalalla , niin tod. näk. kosteutta riittää taimien alkuun lähtöön hyvin .

    metsä-masa

    Hankikylvöstä minullakin hyvä kokemus. Aukko oli muokattu edellisenä syksynä. Keväällä pääsiäisen ja vapun välillä tuli vahvat hanget ja satoi vielä muutaman sentin lunta hangenpäälle, hanki oli helppo kulkuinen.

    Varustauduin siemenpussin ja luistelusuksien kanssa kylvöurakkaan. Kylvämällä, lenkkiä kiertäen ja edellistä latua seuraten kylvö oli helppo ja nopea, siemenet sai alkukosteuden sopivasti pian sulavista lumista. Hankikylvöön meni siemeniä reilusti puolta enemmän kuin laikkukylvöön olisi mennyt.

    Tolopainen

    Kylvämällä uudistan kaikki männikköni, on niin hyviä kokemuksia. Ei noille hirvialueille kannata mäntyä istuttaa, taimia pitää olla 10000 hehtaarilla, mistä alkavat niitä riipiä. Hehtaarille menee käsin kylväen 200g siemeniä, eli kustannus on verovähennyksen jälkeen alle 100€. Ei ole metsän uudistaminen kallista eikä raskasta. Konekylvö olisi vielä helpompaa, mutta ei ole tekijöitä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)