Keskustelut Tekniikka Hyvä teräketju moottorisahaan

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 157)
  • Hyvä teräketju moottorisahaan

    Merkitty: 

    Teräketjujen hinta ja laatu eivät aina kulje täysin samaa jalkaa.
    Tosin varmana vihjeenä voisi pitää suuntaa, että kun teräketjuja saa 4 -5 kpl kahdellakympillä, niiden laatu ei kehumista kestä.
    Olen aikojen saatossa sahaillut aika monella ”merkkiketjulla”, joista osa on jo jäänyt historian hämärään.
    On ollut jopa suomalainen Fiskars – teräketju, joka ei kylläkään vakuuttanut millään osa-alueella.
    Oli Sandvik – ketjuja, jotka olivat ”ihan hyviä”, mutta loppu siitäkin tuli.
    Nyt on johonkin kauppaan tullut minulle uusi merkki: Archer, joka on ainakin merkkinä australialainen, mutta en ole vielä kokeillut, vaikka mieli tekisi. Suonenjokinen liike myy sitä alle kympin kpl, joten ainakin se on edullinen.
    Mielestäni yli kahdenkympin hinta teräketjusta on kipurajoilla, vaikka laadussa ei olisikaan sanomista.

  • Jätkä

    Nuo StihljaEchomiehen mietteet ovat oikeansuuntaiset. Lisäisin tuohon kommenttiin vielä Jonseredin, mutta niissäkin vain huippumallit, ei mitään 500 €:n isäntälinjan malleja.

    Jos on aikaa ja mielenkiintoa riittää, voihan sitä asuilla halppissahojenkin parissa, eihän niiden kanssa mitään oikeaa työtä voi tehdä.

    Nuo Kiinalaisten sahojen kiinalaiset terälevyt eivät välttämättä ole ihan susia, mutta kieltämättä Tilhin laipat ovat kestäviä, joskin hintavia.

    Tuolta edellämainitusta liikkeestä tiedän monien tyytyväisten asiakkaiden ostaneen ketjuja jopa porukalla, joten esim postikuluja on saatu minimoitua.

    anttik
    Jätkä

    Nuo Archer – ketjut ovat halpoja, kuinka hyviä ne ovat, sitä ei kokeilematta voi sanoa. Tilanne on nyt sellainen, että minä en tarvitse enää teräketjuja lisää. Minulla on erinomainen teräketjutilanne itse asiassa joka lähtöön.

    Olen antanut pitkät laipat pois, niihin sopivia ketjuja on vielä muutama. laippoja on 13, 14, j 15 tuumaisina , suurin osa käytettynä.

    Jos tulee nuoria kavereita, pistän niille Tilhiä ja Huskua käteen, onpa siellä Jonssikin ja eikun koivua kumoon ja kärryllä klapikoneelle.

    Ylisuuret koivut on melkein kaikki jo halkopinossa, mutta tuntuu nuo perhanat kasvavan hirmuvauhtia. 25-vuotiaat raudukset ovat pahimmillaan jo reippaasti yli 30 senttisiä D 1,3 -korkeudelta.

    Onkohan tapahtunut virhe? Pitäisi pyytää lehtipuuasiantuntijaa katsomaan… Jospa nuo koivut ovatkin Hybridihaapoja. Mitä sanoo Jeessi?

    kkiila

    Oregonin, stihlin ketjurullia on muutama ja carlton, huutokaupoista löyty joskus sellasella hinnalla että ei jää paljon hintaa ketjulle ja onhan se tosi helppo tehdä tarpeeseen, mitä kokoa ja pituutta tahansa. Tarvitsijoita on löytyny.

    Kiinalaisten nykyisistä ketjuista ei kokemusta, joskus ostin ja oli selvästi erilaista materiaalia, piti teroittaa paljon useammin, eli kulutus nousee samalla.

    Laipan ura kuluu näissä kiinalaisissa nopeammin ja kun taivutat käsin laippaa niin huomaat eron materiaalissa.

    Useamman uuden archer laipan olen kaupassa nähnyt joissa kärkipyörä liian sisällä eli ketju ottaa laippaan kiinni kärjessä. Kiinassahan se on tehty, laadunvalvonta puuttuu.

     

     

    Jätkä

    En tiedä, missä Archeria tehdään, koska en ole tutkinut tuotetta edes avaamattomasta pakkauksesta.

    Olen kuitenkin viimeksi ostanut oppilaitokselle ( ja itselle) valtakunnallisesti tunnetusta liikkeestä teräketjuja hieman isomman erä kerrallaan.

    Arska yritti väkisin myydä Garltonia ja kuulemma oli kovasti suosittu sillä talousalueella. Ostin kuitenkin Tilhiä, vaikka edelleen suurin osa sahoista oli Huskua. Muutaman laatikollisen ostos meni kuitenkin jälkitoimitukseen, koska Arskalla ei ollut niitä ketjuja riittävän paljoa.

    Itselle osti Pikku-Tilhin ketjuja kymmenkunta, Täytyy myöntää, että halvalla sain. Alle puolen hinnan, jos seuraa noita suositushintoja, joita ilmoitellaan.

    Minulla on nyt ketjuja niin, että taitaa perikunta joutua aikanaan niitä jakamaan. Onneksi on niin pontevaa porukkaa, että osaavat arvostaa kunnon kamaa.

    Näyttää nuo hakkuukoneen käyttäjätkin suosivan Tilhin teräketjuja, ainakin mitä olen nähnyt ketjuja ja käyttäjiä.

    Oli veikeä tilanne, kun kävimme Ranskassa erään urakoitsijan vieraana. Hain hänelle täältä Suomesta vinon pinon laippoja ja teräketjurullia, vaikka niitä on toki myynnissä myös sielläpäin – ihan alan liikkeissä.

     

    husku550xp

    Archeria on tullut kokeiltua ja voin kokemuksesta sanoa että ei tehnyt yhtään mitään. Jatkuvasti saa olla kiristämässä.

    StihljaEchoMies

    Kiinalaisissa laipoissa on painoa aikalailla. Paino on tietysti aika pieni asia jos muuten laatu olisi kohdillaan. Laipoissa ollut paljon valuvikoja. Stanssaukset välillä irvollaan. Valuviat esiintyneet laipan pieninä vinoumina ja ketjunuran toispuoleisuutena usein. Halvallahan niitä laippoja myydään (10 euroa kpl) Jos tilaat kaksi sutta kiinasta tulee hinnaksi 20e. Sinulla on sitten 2 kpl aika arvokkaita verkon painoja, joista ei tosiaankaan ole sahaushommiin. Jos laitat reilun kympin lisää rahaa, saat Stihlin, Hussen tai Echon laipan oikein valitusta kaupasta. Stihl tms. laipalla sahailet useita vuosia kevyesti. Riippuu tietysti oletko ammattilainen tai mökkisahuri vai menetkö rikkomaan laipan, käyttämällä sitä rautakankena. Mikään ei ole turhauttavampaa kun huono laatu metsätöissä. Esimerkkinä vielä. Kaveri tilasi Kiinasta tietokoneeseensa 3 kpl akkuja. Vain yksi niistä oli toimiva. Ylipäänsä Kiinan taso on suurimmassa osassa tuotteita huonoa. Siellä ei juurikaan näytetä välittävän minkälaista paskaa sieltä tuutista tulee ulos. Mikä järki on ottaa takkiinsa ja saada paljon mieliharmia mitättömän rahasumman takia. Sitten kun telkkuat paskan kanssa metsässä aikasi, menet viinakauppaan ja pistät viinaan 50 euroa. Se ei helpota muuta kun väliaikaisesti. Seuraavana aamuna vituttaa kahta kauheammin.

    StihljaEchoMies

    Muutama miete vielä ketjuista ja sahoista. Hyvä ketju säilyttää leikkuutehonsa raskaammassakin työssä. Kun on aika teroittaa ketjua, ei sitä kannata kainostella. Huomioi myös puruhampaan viilaaminen ajallaan, että ketju säilyy purevan. Älä viilaa liikaa puruhammasta, muutoin ketju rupeaa täristämään ja työskentely muuttuu epämiellyttäväksi. Todellinen työteho tulee sahasta irti, muutaman kerran työpäivän aikana teroitetusta laatuketjusta. Monesti sanotaan että saha kannattaa valita tarpeen mukaan. Tästä keskustelin entisen ammattimetsurin kanssa. Hänen kanta oli ettei mökkisahaksikaan kannata ostaa alitehoista sahaa, jonka kanssa joutuu junkaamaan. Amatöörisahurillekkin tulee vastaan paksuja puita. On erittäin epämiellyttävää työskennellä, kun saha ei itse kykene tekemään työtänsä omalla painollaan. Yli 45 kuution kevyissä sahoissa alkaa olemaan valikoimaa jo nykyään. Ensimmäinen sahani  oli mainio leikkuunopeudelta ja se oli hyvin kevyt. Paksumpien puiden kanssa sai olla tarkkana, että terä oli hyvin teroitettu ja että vältti ei toivottavat tilanteet (mm. sahan näpistäminen) Tuntuu, että nälkä kasvaa syödessä. Seuraava saha minkä tulen ostamaan, on yli 50 kuution kevyt merkkisaha, jossa teho/paino suhde korkea.

    arto

    Omat kokemukset ketjuista niissä hinta kulkee laadun mukana. Eli halpa ei ole yleensä hyvä. Mutta niilläkin omat käyttökohteet. sahasin aikoinaan vanhoja naulaisia hirsiä polttopuuksi naapurille. Ostin 5e kinan ketjua 5 kpl ajoivat ihan hyvin asian. Ne maksoi 1 laatuketjun hinnan.

    StihljaEchoMies

    Joo, laadukasta ketjua ei kannata käyttää ns. keveisiin ruputöihin. Kannattaa laittaa ketju vanhimmasta päästä tai sitten joku halpis vinkuintiaaniketju. Halpisketjulla en lähtisi kuitenkaan isompaa puuta sahaamaan enkä oikein pienempääkään. Itse rikoin purukopan sahastani aivan kevyessä tuoreen puun sahauksessa kun toinen halpisketju toistamiseen katkesi. Kukaan ei korvaa saharikkoja, mitkä todennäköisiä tulevat oikeassa sahaamisessa halpisketjulla.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 157)