Keskustelut Metsänhoito Hybridihaavan lyhytkiertoviljely…..

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 134)
  • Hybridihaavan lyhytkiertoviljely…..

    Merkitty: 

    Tämä on kertausta vanhan palstan ajoilta mutta kuitupuunkasvattajan pyynnöstä ja H-vallan kriitikonkin ahkerasti patistamana:
    Ensin ensimmäistä kysymystä edeltävä pohjustus.
    Ostin metsätilan -90 luvun loppupuolella jossa oli mukana KAUAN viljelemätön peltoheitto (2ha). Alue vaikutti HURJAN rehevältä koska mies katosi pitkän kasvillisuuden joukkoon täysin.
    Mietin tuohon metsitystä. Männylle aivan liian rehevä. Kuuselle käy mutta äärettömän pitkätyöstöinen alkukasvatus ja kova pohjatyö.
    (Harvinaisempia en edes miettinyt kun haluan myös tavaralle jatkomarkkinat). Jäi lehtipuut joista olin jo kallistumassa rauduskoivulle kun silloinen Metsäliiton viesti -lehti mainitsi ML-n tekevän sopimuksia hybridihaavan kasvatuksesta. Myös tietty kovalla kasvumainostuksella. Innostuin koska juuri pohja tuntui sopivan ja nopea kasvu auttaisi hoitotyössä.
    Jo silloin he toimittivat tarvittavan taimet ja suojat. Ilman mitään sopimuksiakaan vielä silloin.
    Pari negaa vielä ennen vastauksia: Kevään silloinen märkyys torppasi kaikki muokkaussuunnitelmani. Ja Metsäkeskus torppasi pellonmetsitystukeni. Syynä paikan syrjäinen sijainti.
    Itse vastauksiin uudella sivulla:

  • pihkatappi

    Hybridi haapaa alettiin kasvattamaan, kun haluttiin kotimaisella puulla saada paperin ominaisuudet, kuten opasiteetti vastaamaan hienopaperin vaatimuksia. Haapaa tuotiin paljon ulkomailta ja tuodaan edelleen ja tuotiin jopa eucalyptusta pyörenä puuna rannikon sellutehtaille. Vieläkin tehdään markkinamassaa, missä on haapaa seassa ja haapaa tuodaan ainakin Venäjältä, kun kotimaan toimitukset ovat niin pieniä nökkösiä ja aina kun erä haapaa tarvitaan, on se helpompi ottaa kerralla. Oliko sitten ongelma viljelysopimusten tekijän, vai visiönäärin, joka sanoi että Suomessa kannattaa tehdä hienopaperia maailman markkinoille ja eiköhän nuo sopimusviljelijöiden haavat mahdu nykyiseen tuotantoon.

    Visakallo

    Lehtipuille, ja erityisesti koivulle on aika-ajoin luvattu hyvää kysyntää ja hintaakin, mutta valitettavasti olen joutunut pettymään lupauksiin jo viidellä vuosikymmenellä. Tämän hetken tilanne on jo niin huono, että voi taas puhua valkeasta valheesta.

    Tolopainen

    Miksi Suomessa ei haluta myöntää, että täällä ei ole riittäviä markkinoita sille kuitupuulle, joka pitäisi metsien hoitotarpeenvuoksi hakata. Kaikkea roskaa keksitään, että saadaa pidettyä jatkuva ylitarjonta puusta. Puumäärä kertyy yksittäisistä kuitupuista aina eli nökkönen on pieni, josta lähdetään liikkeelle. Viimetalvenakin ostot lopahtivat jo tammikuussa. Metsäyhtiöt pelaavat kieroa peliä.

    pihkatappi

    Jotkut yhdistykset ovat tuoneet ruotsalaisia kuusentaimia, olin itse yhdellä tuolaisella yhdistyksellä töissä, joten tiedän.

    Puuki

    Koivun tuonti estää kotimaisen koivun hinnan nousemisen markkinahintaiseksi. Enpä usko tuontipuun olevan ainakaan kotimaista edullisempaa käyttöpaikoilla.                         Pihkatapille : Tarkoitin vain omia ruotsalaisia ku-taimia ; ne ei olleet mhy:n toimittamia.

    Tolopainen

    Mikä tuo hybridihaavan hinta on jos se on 80% kuusikuidun hinnasta sehän on noin 8€ kiinto ensiharvenuksella. Kun möin viimeksi haapaa hankintana meni 30€ hintaan, Jesse on tehnyt huonon sopimuksen, kun tukille ei ole mitään hintaa. Minunkin haavat olivat jo kaikki alkaneet lahota kuitukokoisina, joissakin paikoissa haavan lahovikaisuus alkaa aikaisin.

    Puuki

    Liki samanverran (20%)  häviää haapakuidun hinnassa, jos myy kuormainvaakamittauksella jossa käytetään koivun kerrointa.

    Tolopainen

    Vesi painaa saman verran koivussa ja haavassa, että sehän on vain järjestelykysymys.

    Pete

    kirkniemessä haapaa ei enää käytetä lainkaan. Onko varmaa tietoa käytetäänkö enää missään?

    Tolopainen

    MG rahtaa haapakuitua lastauspaikalle, josta kuitupuu menee Kemiin,   ilmeisesti voidaan käyttää sellunvalmistukseen pieninä määrinä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 134)