Keskustelut Metsänhoito Hybridihaavan lyhytkiertoviljely…..

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 145)
  • Hybridihaavan lyhytkiertoviljely…..

    Merkitty: 

    Tämä on kertausta vanhan palstan ajoilta mutta kuitupuunkasvattajan pyynnöstä ja H-vallan kriitikonkin ahkerasti patistamana:
    Ensin ensimmäistä kysymystä edeltävä pohjustus.
    Ostin metsätilan -90 luvun loppupuolella jossa oli mukana KAUAN viljelemätön peltoheitto (2ha). Alue vaikutti HURJAN rehevältä koska mies katosi pitkän kasvillisuuden joukkoon täysin.
    Mietin tuohon metsitystä. Männylle aivan liian rehevä. Kuuselle käy mutta äärettömän pitkätyöstöinen alkukasvatus ja kova pohjatyö.
    (Harvinaisempia en edes miettinyt kun haluan myös tavaralle jatkomarkkinat). Jäi lehtipuut joista olin jo kallistumassa rauduskoivulle kun silloinen Metsäliiton viesti -lehti mainitsi ML-n tekevän sopimuksia hybridihaavan kasvatuksesta. Myös tietty kovalla kasvumainostuksella. Innostuin koska juuri pohja tuntui sopivan ja nopea kasvu auttaisi hoitotyössä.
    Jo silloin he toimittivat tarvittavan taimet ja suojat. Ilman mitään sopimuksiakaan vielä silloin.
    Pari negaa vielä ennen vastauksia: Kevään silloinen märkyys torppasi kaikki muokkaussuunnitelmani. Ja Metsäkeskus torppasi pellonmetsitystukeni. Syynä paikan syrjäinen sijainti.
    Itse vastauksiin uudella sivulla:

  • Visakallo Visakallo

    Eukalyptuksen kiertoaika on vain 7-8 vuotta, hybridihaavan 20 vuotta. Tämän takia haavan kysyntä on heikkoa.

    Jätkä

    Kasvuajan pituudella ei taida olla vaikutusta kuitupuun hintaan muille, kuin puuntuottajille. Ostajalle lienee yhdentekevää, kauanko on kasvanut.

    Visakallo Visakallo

    Näkyy lyhyttä kuitua käyttävät uudet sellutehtaan menneen sinne missä eukalyptukset kasvaa.

    Jätkä

    ”Näkyy lyhyttä kuitua käyttävät uudet sellutehtaan menneen sinne missä eukalyptukset kasvaa.”

    Lähinnä sinne, missä sen saa halvalla tehtaaseen asti.

    Tolopainen Tolopainen

    Taisi metsien kasvun lisääntyminen tulla kaikista suurimpana yllätyksenä metsäteollisuudelle. Suomessa ei ole lainkaan varauduttu niin suurien kuitupuumäärien käsittelemiseen, kuin metsät kasvavat. Kummallista, että Venäjältä kannattaa puuta tuoda ja maksella tulleja, kun täältä ei osteta puuta edes nollahinnalla, jos sijainti on syrjäinen ja hakkuu pitäisi tehdä talvella.

    Haavikoille on sopimushinta, mutta onko niitä yhtiön pakko ostaa, jos ei ole haapakuidulle tarvetta, kuten nykyisin ei oikein ole, kun sitä tulee ylimäärin muutenkin. Jos yhtiöt olivat vielä 15v sitten täysin näköalattomia kehityksestä, jota on tapahtunut, eivät ne pysty edelleenkään tulevaisuutta ennustamaan.

    Visakallo Visakallo

    Lehtipuun kysyntä on huonoa myös tukkipuolella. Kun samassa leimikossa laadullisesti yhtä hyvien koivujen hinta alkaa nelosella ja kuusien kuutosella, kertoo se hyvin selvää kieltään siitä, millä puilla on kysyntää ja millä ei.

    Tolopainen Tolopainen

    Eikös niistä koivun laatutyvistä saanut huippuhintoja, miksi et enää niitä myy. Kovut kannattaa poistaa jo kuitupuina, kun niissä ei mitään arvonnousua tapahdu. Tukkikoivun markkina on suuressa osassa maata loppunut.

    Visakallo Visakallo

    Tolopainen varmasti tietää, ettei kaikista tukkikoivuista tule laatutyviä, eikä laatutyvien kysyntä ole ollenkaan tasaista. Tolopaisen lisäksi kukaan meistä ei myöskään tiedä puiden raivausvaiheessa niiden tukkivaiheen kysyntää ja hintaa.

    Tolopainen Tolopainen

    Minulle riittää, että olen testannut koivutukin kysyntätilannetta ja sen myymistä ja todennut toivottomaksi, neljänkympin keskihinta ja paljon turhaa työtä. Piensahat ovat lisäksi liian epävarmoja ostajia voi mennä puut mutta jää rahat saamatta. Yksi saha meni jo konkaan ja eikä yhtään vakavaraista piensahaa ole, koskee tietenkin muitakin kuin koivuakäyttäviä. Hakkaraisen sahakin on siinä ja siinä, onko pankin hallinnassa vai omistajien.

    sitolkka

    Kukaan ei tiedä tarvitaanko mitä puuta 50-vuoden kuluttua. Tai tarvitaanko mitään. Siksi järkevä pyrkii istuttamaan kaikkia suomalaisia puita ja jopa erikoispuulajeja. Riskien minimointia. Tammea ajattelin viroon laittaa.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 145)