Keskustelut Metsänhoito Hybridihaavan lyhytkiertoviljely…..

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 145)
  • Hybridihaavan lyhytkiertoviljely…..

    Merkitty: 

    Tämä on kertausta vanhan palstan ajoilta mutta kuitupuunkasvattajan pyynnöstä ja H-vallan kriitikonkin ahkerasti patistamana:
    Ensin ensimmäistä kysymystä edeltävä pohjustus.
    Ostin metsätilan -90 luvun loppupuolella jossa oli mukana KAUAN viljelemätön peltoheitto (2ha). Alue vaikutti HURJAN rehevältä koska mies katosi pitkän kasvillisuuden joukkoon täysin.
    Mietin tuohon metsitystä. Männylle aivan liian rehevä. Kuuselle käy mutta äärettömän pitkätyöstöinen alkukasvatus ja kova pohjatyö.
    (Harvinaisempia en edes miettinyt kun haluan myös tavaralle jatkomarkkinat). Jäi lehtipuut joista olin jo kallistumassa rauduskoivulle kun silloinen Metsäliiton viesti -lehti mainitsi ML-n tekevän sopimuksia hybridihaavan kasvatuksesta. Myös tietty kovalla kasvumainostuksella. Innostuin koska juuri pohja tuntui sopivan ja nopea kasvu auttaisi hoitotyössä.
    Jo silloin he toimittivat tarvittavan taimet ja suojat. Ilman mitään sopimuksiakaan vielä silloin.
    Pari negaa vielä ennen vastauksia: Kevään silloinen märkyys torppasi kaikki muokkaussuunnitelmani. Ja Metsäkeskus torppasi pellonmetsitystukeni. Syynä paikan syrjäinen sijainti.
    Itse vastauksiin uudella sivulla:

  • jees h-valta

    Sitolkka sataoikeassa, mutta näitä taantumuksen vankeja on vain huomattavan suuri prosentti varsinkin metsänomistajakaartissa.  Eihän ne ole pitkään aikaan nähneet edes metsää puilta saati naapurimaata.

    Tolopainen Tolopainen

    On varmaan oikeassa, mutta sahojen tilanteesta Venäjällä saattaa olla tiedoissa aukkoja. Venäjällä on jo sahauskapasittettia ylimäärin lähes puolet, kun käyttöaste ei ole edes 60%:ia. Venäjä on Kanadan  jälkeen toiseksi suurin sahatavaran viejä. Markkinoille ei voi viedä enempää kuin on kysyntää, eikä hintoja kannata romauttaa dumppauksilla. Kiinaan mene heikkolaatuisempaa tavaraa kuin Eurooppaan. Venäjän mafia ei hyvällä katso uusia kilpailjoita omilla alueillaan, kun maa ei ole oikeusvaltio, sinne on riskialtista investoida.

    oksapuu

    Hoh hoijaa…

    Sahan rakentaminen on halpaa, vaan kuka rakentaa miljardiluokan sellutehtaan maahan missä ei ole minkäänlaista omaisuudensuojaa…

    Visakallo Visakallo

    Venäjä ei ole suuri muuta kuin pinta-alaltaan ja se on myös heidän suurin ongelmansa. Väestö on vanhentunut ja kutistunut 140 miljoonaan asukkaaseen. Venäjän nykyinen väestö ja bruttokansantuote ovat vain alle 10% Kiinan vastaavista luvuista. Euroopassakin Saksan, Britanian, Ranskan, Italian ja Espanjankin bruttokansantuotteet ylittävät Venäjän luvut.

    Jätkä

    Pete. En osta, enkä sahaa enää edes haapaa, mutta Täällä on runsaasti hirrenveistäjiä, jotka olisivat aivan varmasti kiinnostuneet terveestä ja järeästä haapatukista. Varmasti aika pienellä alueella on eniten hirrenveistäjiä koko valtakunnankin mitassa.

    Venäläinen sahatavara ”määrää hinnan” maailmanmarkkinoilla, joskin se on yleensä halvempaa kuin muun maailman havusahatavara. Sahatavarassa on muuten tarkoin valikoidut vientihinnat siten, että parhaat sahat jopa leimaavat muidenkin sahaamaa tavaraa, koska saavat hyvän liksan leimaamisesta.

    Yksi sahakonsulentti kutsuttiin venäjälle konsultoimaan uuden suursahan perustamista ja rakentamista. Helikopterilla vietiin katsomaan paikkaa ja samalla pyörähtivät alueen ympäristössä. 200 kilometrin säteellä ei ollut hakattavaa juuri ollenkaan.

    Konsultin neuvo oli: ”tehkää johonkin muualle sahanne”.

    Ei täälläkään Vilppulan sahalle ajeta tukkia autolla yli kahdensadan kilometrin päästä, vaikka tiet ovat melkein kannolta asti rekka-autoille sopivat.

    Tolopainen Tolopainen

    Venäjä on iso maa siellä on isot toleranssit. Onneksi Jessellä on sopimus niin ei halvan venäläisen haavan tuonti kaada hänen bisneksiään eikä suhdanteet. Tosin on mennyt sitomaan hinnan kuusikuidun hintaan, vaikka ei usko sen tulevaisuuteen, kumma mies.

    Jätkä

    Ei Jeessi sitä sitonut, vaan Metsäliitto.

    jees h-valta

    Tulevaisuus on kuusen osalta varmasti hämärän peitossa mutta haapojen osalta enää ei. Senverran runsassti tavaraa on tulollaan ettei kuusi mihinkään kerkeä karata ohjaavine hintoineen ennen noiden isojen erien päätehakkuuta. Mutta jätkä tosiaan oikeassa, tuolta firmaltahan se tuli. Ensin ehdotettiin vain 60%:a mutta neuvottelulla ja muualta kuulluilla ja kuulustelluilla sain nostettua 80%:iin. Eli ensimmäiset sopimukset firma korjasi vapaaehtoisesti heti. Tuolla aiemmin jätkä epäili että Metsäliitto olisi kustantanut myös taimet ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kaikki on itse ostettu.

    Tolopainen Tolopainen

    Ai jaa luulin, että suomen suurin hybridihaavan kasvattaja sanelee ehdot ja Metsäliitto allekirjoittaa. Kuusi on tietenkin tärkeämpi puulaji ja sanelee hinnan jota vähempiarvoisesta puusta maksetaan. Ei taida haavikolla päästä lähellekään samaan tuottoon kuin kuusikolla kiertoaikana. Lisäksi, jos laskee kaikki kulut joita kuluu aitoihin ja tarkistuksiin ei edes kuluja saa pois. Tietenkin jos metsittää vanhoja peltoja vaihtoehtoja ei kovin paljon ole. Hybridihaavikkoon on esitteen mukaan saanut ilmaiset taimet ja taimisuojat.

    Jätkä

    Rehellisesti sanottuna Hybridihaavan kasvatus olisi todellakin kannattavaa metsätaloutta, kun metsitetään peltoja ja oikein viljavia ja säännöllisen muotoisia uudistusaloja. Jos sähköpaimen on toimiva ratkaisu, niin sen asettelu on helpompaa, kun aukon rajat ovat suoralinjaiset, samoin niiden huolto ja valvonta.

    Aurikokennot sähköntuotantoon kuulostaa hyvältä, mutta ehkä hintavalta. Haapa on sellainen puu, että sen kuorta mielellään hirvet jyrsii isompanakin puuna. Meillä oli aikoinaan vanhoja haapoja, jotka oli tosissaan jyrsitty moneen kertaan. Jyrsintä loppui vasta, kun ne kaulattiin.

    Haavantuotanto koki melkoisen arvostuksen romahtamisen, kun teollisuuden lehtipuukuidun ostohalut kotimaasta loppui,  Melkein voisi sanoa, että teollisuus huijasi metsänomistajia oikein kunnolla.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 145)