Keskustelut Tekniikka Husqvarna 560 XPG vs Stihl 362 C-M

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 56)
  • Husqvarna 560 XPG vs Stihl 362 C-M

    Merkitty: 

    Onko kukaan päässyt käytännön työssä vertailemaan sahoja Husqvarna 560 XPG ja Stihl 362 C-M?

    Mikä on tuomio?

  • Jätkä

    Kun kaikkein innokkaimmat aktivistit hommaavat aina vain isompia sahoja ja pidempiä laippoja, niin herää epäilys, että teräketjut saattavat olla aika tylsiä – jopa viilauksen jälkeenkin. Siinä tilanteessa ainoa keino on painaa vaan terää puuhun ja antaa ison koneen veivata.

    Pienemmällä – äkäisellä sahalla sahailee yhtä nopeasti tai nopeammn ne samat sahaukset ja ilman että terästä tulee savua ja laipan reuna mustuu.

    Joku pihapuun kaataja voi perustella ison sahan tarvetta, kunhan sitten hankkii myös iso / pitkän laipan ja sen kaveriksi vaikkapa 60 senttisen tynkälaipan. Niillä sitten pärjää sekä tyvellä, että palastelussa.

    Pavekka

    Iso saha syö metsurista äkkiä mehut. Voi mennä vähän raastamiseksi. Hankinta tarvetta ei ehkä kannata mitoittaa mahdollisimman suuren reservin mukaan. Ne joutuu kantamaan mukanaan. Tasainen suorittaminen olisi parempi. Ja pienempi riittää. Ei ole väliä vaikka ois kaikki käytössä.  Mun mielestä yli 50cm sahaa ei tarvi kuin arboristit satunnaisesti. Pitkät laipat on vähän rasittavia käyttää ja viilaaminen ikävää. Rungon polttopuiksi pätkinnässä tai halkaisussa menee.

    Jätkä

    Kunnollinen pihapuumetsuri – yrittäjä, on hankkinut ison sahan pitkällä laipalla: Sillä saa tehtyä kauniin kaadon kaikkine kaatokoloineen ilman mitään poskien jyrsimistä ym. Sillä saa myös tarvittaessa leikattua paksuista tyvistä takkapuupituisia pöllejä ja oikein pahat juntturat halki. Toisena sahana hänellä on kätevä ammattimetsurin hakkuusaha, noin 50 – 56 kuutioinen, tarvittaessa 18 tuuman laipalla. (13 tuuman laipallakin saa poikki yli 60 senttisen puun). oksat hän siistii pikkusahalla, jossa on 12 -14 tuuman laippa.

    Nämä sahat ovat sen takia, että voi laskuttaa hieman enemmän. Mukana hänellä on myös pari kirvestä, joilla voi näyttää isännälle, miten isosta pölkystä tehdään klapeja malliin ”joka iskulla irtoaa kimpi”.

    Kun hän kaataa omia puitaan, käytössä on vain keskikokoinen ammattisaha.

    Itämaan ihme

    Sahat käyttötarpeen mukaan, eihän näitä +50 kuutioisia sahojen ostopäätöksiä metsätöillä perustella.

    Varusteiden testailu tuo mukavaa vaihtelua työskentelyyn, kun ammattikseen sahailee. Isoille sahoille löytyy ostajat hyvinkin pikaisesti, jos eroon haluaa päästä.

    Pavekka

    Ei ne ongelmatapauksia ole eli kyllä ehjistä eroon pääsee. Epäilen että sahaharrastajat ongelmapuiden kaatajien ohella noita ostelee mielellään kun tarjonta on melko rajallista. Mutta ei ne kovin käytännöllisiä ole ainoana sahana. Mielellään sahailee rungotkin pienemmällä jos tyvet kahta puolen saa eikä runkoja ole montaa. Ison sahan pelkkä kantaminen lanssille ja käyntiin vetäminen aiheuttaa sydämmen tykytystä. Sille pitäisi olla purtavaa että viitsii.

    Jätkä

    Yli satakuutioisia sahoja on harvakseltaan myynnissä käytettynä. Yleensä ne ovat suht vähänkäytettyjä ja siihen nähden hinta on tullut alaspäin reippaasti.

    Jos laittaisin ”sahalaitoksen”, ostaisin ison Tilhin. Mieluusti edullisesti vähän käytetyn. En aio alkaa Pihapuuyrittäjäksi, jos joskus joudun johonkin jättiläispuun kaatoon, mieluummin lainaan sellaisen sahan, jossa on vaikka 120 senttinen terä. Ison sahan käynnistäminen ei ole mikään ongelma, niissähän on puolipuristin.

    18 tuumainen minulla on ja sillä siis yltää 36 tuumaa leikkaamaan = 90 cm. Jos kummastakin poskesta leikkaa 15 cm, niin siinä jo pääsee 120 senttisen puun katkaisemaan.  Ei tule vastaan sitä isompia ihan hetkessä. Pikkuratas sahassa ja huollettu peli, niin kyllä se aika äkkiä on kumossa 60 kuutioisellakin, kunhan on terä ”tikissä”.

    oksapuu

    Laitetaapa uusinta…

    Männävuonna kävin katsomassa kun paikkakunnan pihapuun kaataja kaatoi sellaisia koivuja ettei oikein kädet yltäneet ympäri.

    Sahana joku järkäleen kokoinen huski mihin oli laitettu 42″ laippa. Kaatokolo ja suoralla sahauksella kenttään. Melko näpäkästi homma pelitti…

    Itämaan ihme

    18 terävarustuksella pärjää 90% kaadoista. Keskilpm. taitaa pyöriä jossain 40cm paikkeilla mitä kaadellaan. 18 tuumasella karsintakin onnistuu vielä kohtuudella, tukkirungoilla.

    Pölkytys on se missä isot sahat pääsee oikeuksiinsa, ja sitä hommaa on paljon.

    Jätkä

    Olen hakannut paljon päätehakkuuleimikoita 180 – 280 Huskulla, sahannut kisatehtäviä Raket 85:lla,  Hakannut Huskun 254:lla ja kisannut sillä, myös Shindaiwa 488:lla. Paras saha niistä oli 254, seuraavaksi paras 488.

    On edelleenkin niin, että Huskun 254 on armoton peli, vaikka siinä on vain 54 ccm, niin se kepittää myös Tilhin 880 ja Huskun vastaavan, n 120 kuutioisen mallin.

    Nyt on nuo 60 – 70 kuutioiset sahat yli muiden, mutta minua eivät ne enää liikaa kiehdo.

     

    oksapuu

    Eräs toinen pihapuun kaataja tuossa himoitsee 500 iivaria…

    Pitänee käydä kokeilemassa kunhan saa ostetuksi.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 56)