Keskustelut Tekniikka Husqvarna 550xp(g) seuraaja?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 289)
  • eero heikki eero heikki

    Oli puu jäinen tai sula,niin milli riittää purupiikille alempana,en tingi purupiikin liialla alentamisella ketjun terävyydestä huolehtimalla ,

    merpe

    Kun säätöhammas lasketaan liian alas, leikkuu teho alenee, kun leikkuuhammas ei lastua vaan jyrsii. Eteenkin hirsitöissä jossa tehdään (yleensä) millintarkkaa työtä, pitää ketjun olla terävä ja säätöhammas pitää olla oikeinlaskettu (n. 0,7 mm), että saha tottelee sahaajaa.

    Jätkä

    Normaalille teräketjulle: Jako .325 – 3/8 ”  On suositus pitää lastun vahvuutena 0.65 – 0.8 mm.

    Jos varsinkin jäiseen koivuun pudotetaan säätöhammasta lähes milliin, alkaa hammas kaatua taaksepäin, jolloin säätöhammas nousee ja lastu katkeaa, hammas palaa oikeaan asentoon ja haukkaa taas liian paksua lastua. Siis leikkuuhamaat pomppivat laipan päällä ja leikkuu on täristävää – tuntuu Tollosta, että leikkaa niin pirusti.

    Jäätä sahaavilla on yleensä puruhampaat smirklattu pois, mutta sellaisella ketjulla sahataan vain jäätä.

    Olen jokseenkin varma, että nuo parhaat ”työn sankarit” eivät ole koskaan viilanneet säätöhammasta ohjurin kanssa, eikä oikean muotoiseksi.

    Pehmeässä puussa : Havupuut ja leppä jne. kesällä voidaan madaltaa säätöhammasta sahan tehosta riippuen jopa 0,8 :n milliin.

    Jäisellä puulla ei kannata paljoa madaltaa, mutta ketjun kuluessa kouru madaltuu, jolloin on syytä tarkistaa säätöhampaan korkeus. ( ehkä kolme kertaa ketjun aikana.)

    petep

    Onko Jätkä tutkinut paljonko tämä Stihlin 2 in 1 ohjain  ottaa puruhampaasta. Ollaanko lähelläkään mitään oikeaa ja järkevää määrää mitä se madaltaa puruhammasta. Omasta mielestä se ottaa kyllä tosi maltillisesti ja tieten tuo selviäisi kun mittaisi.  Pakko kyllä tunnustaa että olen pari kertaa ottanut puruhammasta ihan vapaalla kädellä vaikka tuon ohjaimen omistankin joka on kädettömällä ihan paras työkalu.

    Mikko Riikilä Mikko Riikilä

    Teimme äskettäin kokeen, jossa vertasimme erilaisten teräketjujen leikkuutehoa suoraan pakasta vedettynä ja sen jälkeen puruhampaat alennettuna, sahattava puu oli jäässä.

    Kiekkosahausten ajat pitenivät aavistuksen, kun purupiikkejä alennettiin suunnilleen milliin. Toistamme kokeen kesällä sulalla puulla ja teemme juttua havainnoista sen jälkeen.

    riikilän mikko

     

    Jätkä

    En ole tutkinut. minulla ei ole sellaista ohjainta, enkä hanki. Periaatteessa tarkistan purupiikin Sillä kovksi karaistulla liuskalla, jota käyttäen hampaan etuteuna tulee luiskaksi. Siinä on kaksi aukkoa: Pehmeälle puulle ja kovalle = jäätyneelle puulle.

    Koesahailun jälkeen – jos tuntuu pyörivän liian kevyesti PAINAMATTA – Kaivan 12 tuuman lattaviilan, jonka reunat smirgelillä silitän, ja sillä työnnän kerran siten, että viilan toinen reuna nojaa edella olevan leikkuuhampaan takareunaan ja toinen reuna on säätöhampaan päällä.Ensimmäisellä kerralla yksi työntö koko viilan mitalla ( työnnetään samalta puolelta kuin pyöreälläkin viilalla)

    Käännetään ja toinen puoli. Tällä varustuksella säätöhammas tulee luiskaksi etuosataan ja ei pöki kärjelläkään sahattaessa.

    Sitten koesahaus: yli kaksikymmen senttinen pölkky ja sahataan pitämällä vain takakahvasta kiinni kaasu pohjassa. Jos pyörii liian kevyesti, viilataan säätöhampaita lisää (kaikkia) – koesahataan.

    Toki ketjun pitää olla terävä, kun sitä hienosäädetään.

    Ohjuri pitää toki olla, minulla on myös ohjuri, jonka kovmetallilätkää voi säätää meisselin avulla. tietenkin rakotulkki välii. Olen sen varmaan joskus varastanut työnantajalta ( ”TOLLO”)

    Nyt olen suunnitellut kokeilla teroitussmirkeliä rimmata niin, että sillä voisi purupiikit ajaa tasan tarkkaan oikeaan mittaan ja muotoon. Ajatus on jo muhinut niin pitkälle, että ostan varmaan toisen teroituskoneen sitä tarkoitusta varten.

    Laitetta voisi jopa metalliverstaalla modifioida tarvittaessa, mutta se olisi kätevä.

    kuusessa ollaan

    Suosittelen vaan Jätkääkin kokeilemaan stihlin ohjainta. Se kun pudottaa purupiikin normiviilauksen yhteydessä. Vaatii vaan täysin vaakasuorassa viilauksen ja ketju oltava kireällä. Mutta leikkuun tasaisuus on kyllä hyvä…itsellä kaikkia mahdollisia purupiikin kaavioita, tuo on helpoin kun kikat oppii – kunnostusviilaus sillä pirtillä saha ruuvipenkissä, maastossa perusviilaus ilman ohjaimia.

     

    metsänkasvattaja

    tuossa   riikilän  testissä  pitäisi    testata  vielä  sitä  kumpi   ketju  leikkaa vielä  hieman tylsempänäkin  varsinkin  jäiseen puuhun  sitä  korkeampaa  purupiikki  ketjua  saa  kyllä  teroittaa   useammin     hirsitöissä  hieman riippuu  millaisia  nurkkia tekee   koirankaula nurkassa   ainakin  on  parempi  ottavuus   nopeampaa

    eero heikki eero heikki

    Suotta tylsiä ketjuja testailemaan !

     

    merpe

    Mitä tarkoitetaan ”koirankaula nurkalla”, jos puhutaan rakoliiteristä,niin sen voi tehdä vaikka kirveellä, jos on kiire. Mutta jos puhutaan varauksella olevasta rakennuksesta (aitta, sanua jne.), niin silloin pitää olla terä just oikein terotettu ja lastuava!

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 289)