Keskustelut Tekniikka Husqvarna 545 vs 555

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 95)
  • Husqvarna 545 vs 555

    Merkitty: 

    Moi,

    Raivuusahan hankinta olisi suunnitteilla ja nyt pohdinta on lähinnä kahden kauppaa, eli otsikon 545 vs 555 huskut. Aiheeseen voi toki ottaa kantaa myös Stihlin vastaavilla kokoluokilla sahaavat, mutta itsellä pohdinta on näiden kahden välillä.

    Hintaero ei näyttele mitään roolia päätöksessä. Satanen kaksi sinne tai tänne, saha kyllä tienaa itsensa takaisin moneen kertaan joka tapauksessa ja kestää perus metsänomistajan käytössä niin kauan, ettei hintaero näyttele roolia.

    Isommassa olisi painoa se vajaa kilo enemmän. Hyvät valjaat ja oikeat säädöt toki syö tuon painoeron melko olemattomaksi. Mutta onko isompi muuten merkittävästi kömpelömpi käyttää, tai onko käyttäjät kokeneet kuitenkin painoeron merkittäväksi?

    Isompi puolestaan kompensoi minusta aika huomattavalla tehoerolla, 2.2kw vs 2.8kw. Isompi on myös isommalla terällä, joten se tavallaan syö tehoeroa, mutta tuo muita etuja mukanaan. Toki molempiin voi laittaa saman kokoiset terät, jolloin tehoero on paremmin verrattavissa suoraan. Onko käyttäjät havainneet merkittävää eroa voimassa käytännön työskentelyssä?

    Pienemmän saisi autotunella. Itse olen tykästynyt kyseiseen tekniikkaan 550xpg mark2 kanssa. Tiedät että raivureiden puolella on ollut ongelmia, mutta eiköhän nekin ole vähentyneet, kun tekniikka ei ole enää kovin uusi. Ensinnäkään en tykkää säätää ja toisekseen olisi kiva käyttää isommilla savotoilla normaalia sekoite bensaa ja vähemmällä käytöllä pienkone bensaa. Ja olisi etu, että voi tankata mistä hyvänsä kannusta sitä ainetta mitä sattuu olemaan ja saha naukuu aina yhtä iloisesti. Toki ei se nyt maata kaatava kynnyskysymys ole, jos autotunea ei ole. Ajaa aina pienkonebensalla ja sillä siisti. Vähän kalliimpaa, mutta huomattavasti helpompaa eikä haise lähellekkään yhtä paljon. Pieniruokaisiahan nämä nykysahat on, joten ei se konkurriin vie sama mitä tankkaa.

    Käyttö on pääosin melko pienellä puulla, mutta ainahan sinne joku isompikin sattuu joukkoon. Polttopuuksi kelpaavia en kuitenkaan aijo heittää metsään, vaan kerään ne moottorisahan kanssa talteen, eli sikäli ei ole jatkuvaa tarvetta kaataa isompaa puuta raivurilla.

    Mutta mitä käyttäjät suosittelee? Kumpi olisi oma valinta ja miksi?

  • TV

    Tekniikka ja kuntohan kehittyy tekemällä, tekee millä tahansa. Mutta kun hankitaan tonnin sahaa ja malleilla on hintaeroa verojen jälkeen 50€, niin hinta ei ole määrittelevä tekijä.

    Edelleen kun hankitaan tonnin ammattisahaa harrastekäyttöön, niin se kestää kauan. Edellinen 245rx täyttää tänä kesänä 25 vuotta, eikä siinä ole muuta vikaa kuin se, että itse en suosi ns. kolhoosiveheitä mitä käyttää kuka milloinkin. Eli oma on oma ja aina tietää tarkalleen missä kunnossa laite on kun sitä tarvitsee. Toki tuo 245 ei ole viimevuosina ollut kovin aktiivisessa käytössä, kun papalla alkaa ikä ja kunto tulla vastaan, mutta joka kesä joku on sillä jotain raivannut. Ja tietysti tuo papan kunnon heikkeneminen on ajanut myös metsät siihen tilaan, että käytännössä joka paikassa saisi tehdä jotain. 10 vuoden vähäisempi hoito kyllä näkyy tuollaisissa minun 30 vuoden elinaikana lähes läpi asti kertaalleen hakatuissa metsissä.

    Päädyin siihen, että ehkä se on viisain kallistua suosiolla niihin fxt malleihin ja unohtaa nuo rxt versiot. Saisi pidemmän putken, mutta tulisi etuaormikaasu ja loivempi eri välityksillä oleva kulma, joka olisi ehkä syytä vaihtaa. Eiköhän siihen lyhempään putkeen totu käytössä. Jossain kohtaa se on varmasti ketterämpi ja siitä on etua, jossain kohtaa taas toivoisi ulottuvuutta lisää. Pitää joustaa vähän enemmän polvista ja ehkä sitä tavallaan pakottaa itsensä tekemään työtä oikeaoppisemmin jaloilla kuin käsillä, kun joutuu vähän ottamaan askelta eteen ja joustamaan polvista lyhemmän putken kanssa. Pienempi vaara ainakin kolhia terää maahan liikkuessa, kun terä jää reilusti irti maasta.

    Näkyyhän tuo terä jäävän melko reilusti ilmaan Metsolan ukollakin ja ilmeisesti asiasta ei ole haittaa jos jossain vaiheessa noitakin on enemmän tai vähemmän ammatikseen heiluttanut.

    Sikäli voisi olla fiksua ottaa se 555, että saisi reilumman pesäeron tuohon 245rx verrattuna. Olisi selvästi isompi ja pienempi vaihtoehto. Toki sama minkä hommaan, niin en kuitenkaan käytä kuin omaa.

    Makustelin kuitenkin nyt tuota 245 oikeen ajatuksella. Siinähän specsit on 2kw ja 8.5kg tai siis ollut aikanaan, mitä lie nyt. 200mm uusi kiekko oli paikallaan. Verrokeissa siis 2.8kw/9.1kg ja 2.2kw/8.4kg.

    245 paino ei tuntunut miltään noilla xt valjailla. Sahasin puolenkymmentä tankkia jokseenkin yhteen soittoon, mutta tuossa nyt ei kauaa tankillinen kestä. Paino ei kuitenkaan näytellyt minusta roolia. Putki on vähän lyhyt, mutta sen kanssa pärjää. Peukalokaasu on itselle mieleinen. 200mm kiekko jäi yllättävän usein vajaaksi loppuunsa pienillä puilla, eli piti sahata kahta puolta, mutta en usko että isompi nyt älyntöntä eroa tuo tähän. Minusta kiihtyvyys ei ainakaan enää ole aivan huippuluokkaa, mutta jatkuvasti isoilla kierroksilla ajaessa kyllä pärjää. Ehkä välillä saisi olla riskimpi kampe, kun puskasta kaataa useita aivan vierekkäisiä isompia runkoja. Oli tuollaisia aika matalia mutta paksuja joukossa, joista ei olisi saanut edes yhtä kelvollista 3m polttopuurankaa. Latvavaurioisia ja vastaavia. Samoin noita rannan pusikoita oli melko työläs turata, kun yllättävän paksua runkoa on aivan vierivieressä. Melkeen joutuu aina välissä käyttämään sahaa pois ja hakemaan kierroksia, kun tuntuu että hyytyy ennen kuin koko puska on nurin. Siinä isompi voima voisi auttaa. Sektorisuoja puuttui ja siitä iso miinus. Monesti olisi nätti ottaa kaadetusta puskasta kiinni sektorisuojalla ja nykäistä edestä, kun alkaa olla jo niin paljon pientä risua nurin että ovat edessä (juuri noissa isoissa rannan pajupuskissa). Reppuraivurissa on sellainen koukku jolla olen tykännyt välillä nykäistä katkaistut puut nurin. Vastaavaa kaipasin myös tuohon.

    Se autotune kyllä kiinnostaa edelleen, mutta samoin kiinnostaa lisävoima. Paino ei ainakaan tuossa tuntunut juuri miltään, mutta hankala sanoa että onko sillä merkitystä lähteekö 100g vai tuleeko 700g lisää. Mahasta lähtee helposti kymppi tai kaksi, eli kyllä se keventää liikettä huomattavasti enemmän kuin 700g sahassa. Toki maha on kiinteä osa ukkoa. Ei paina hartioita vaikka olisi kymppi lisää, mutta 10kg reppu vs 20kg reppu on jo iso ero miten on pitkän päivän jälkeen hartiat jumissa. Vähän kuitenkin epäilyttää että mahtaako 800g eroa sahan painossa huomata kuinka radikaalisti tuollaisten valjaiden kanssa. Isompaa aserinkkaa minä kannan syksyllä metsällä mitä tuo koko härveli painaa ja hyvin se mukana tulee vaikka haulikko on vielä käsissä. Eli se 3kg käsissä, 7kg kivääri selässä, rinkka tyhjänä 3kg ja ainahan siellä on panoksia, kahvit, vettä ja muuta mistä äkkiä kertyy yksi 5kg lisää. Eli ukon lisäksi ollaan äkkiä lähelle 20kg lisäpainossa mitä kannetaan päivä samoissa maastoissa. Risuja jaloissa vähemmän, mutta ojan ylityksiä huomattavasti enemmän, samoin kilometrejä aivan eri malliin. Mutta taas toisaalta ne vaan kulkee mukana selässä. En heiluttele ja niitä edes takaisin.

    Mutta kyllä se valinta on silti kallistumassa vähän sinne 555 puoleen. Putki ja kulmavaihde näytti kaupassa jämerämmiltä ja isompi teho houkuttelee. Se autotune jää vielä kaivertamaan mieltä ja se on ehkä se isoin kynnys päätökselle tässä vaiheessa. Se 800g lisäpaino toki roikkuu sahassa mukana aina ja varmasti pitkälle tulevaisuuteen, mutta toisaalta kahta sahaa en hanki ja isommasta ei lopu voima kesken, jos joskus sellaista tarvitsee.

    arto

    Kyllä normi raivauksilla riittää 45cc jos isoja metsiä silloin 55cc  joku mainita kyllä minulla varasaha autossa kulkee mukana.

    Kainuu

    Itellä on vanha 255 ja 245 ja uusi 545. Valitsen sahan työtehtävän mukaan. Minusta paras saha on 255 eli 555:n edeltäjä, kun tarvitaan tehoja ja työ tehdyksi. Minusta uusi 545 on ihan puhditon verrattuna vanhaan 255 raivuriin.

    Mulla on tuntuma, että isompi saha kestää pitempään.

     

    Jätkä

    TV. Kerroit olevasi aikamoinen korsto ja jutuistasi päätellen et ole mittasuhteiltasi apinan luokkaa, joten kädet eivä ylety edes polviin suorassa seisten.

    Sinun laisillesi muotovalioille on joskus tuunattu sahoihin hieman valjaita, että sahaa voi laskea alemmas ja lisäksi kahvat, jotka on tarkoitettu ammattimaiseen trimmerillä ajoon. Trimmerillä kun yleensä hangataan aivan maanpinnan tuntumassa, kiekon pohja on siten muotoiltu, että se luistaa hyvin ja kolmioterällä käytetään mutterin suojakuppia.

    Korkeammilla kahvoilla pääsi parikymmentä senttiä alemmaksi samoilla ranteen asennoilla. En tiedä, kuinka niitä on nykyään saatavana, mutta aikoinaan meillä oli mallina ja koekäytössäkin sellaisia sahoja ykköskappaleina.

    Jos saha ryytyy isommassa puussa, on jotain pielessä. Joko laitteessa, terässä, taikka tekniikassa. Me harjoittelimme opetuslasten kanssa tukkikokoisten pölkkyjen pituus-suuntaisten viiltojen sahaamista ja kyllä kaikki oppivat sahaamaan uppoterällä kolme metriä yhdellä vedolla.

    Kun terä ja tekniikka on kunnossa, niin se ei tuota ongelmaa edes 150 senttiselle, 45 kiloiselle 17 kesäiselle tyttölapselle!

    TV

    Joo tuo trimmerin kahvaputki voisi olla helpoin ratkaisu saada kahvoja ylemmäs. Valjaissa kyllä riittää vara säätää saha riittävän alas, mutta kahvat jää harmittavan kauas, eli kädet loppuu kesken.

    Ei siinä missään nimessä ole kyse siitä, että omalla koolla olisi merkitystä. Terästä loppuu vauhti ja koneesta voima silloin kun se loppuu, oli kahvojen päässä kuka hyvänsä. Enemmän varmasti tekniikasta kyse. Kaltevia puskia sahaa, niin vasen reuna on jo kallistunut vasemmalle ja oikea reuna oikealle. Silloin sahausrako painuu kiinni. Jäähän se moottorisahan laippakin kiinni takakaltevaa puuta kaataessa, jos ei laita jotain väliin. Siinä jos vielä syöttää liian nopeasti, saati vahingossa sahaa väärällä kohtaa terää ja takapotku ohjaa terää vielä tomerammin puuhun, niin tietääpä tuon miten käy. Hyytyy ne pienemmät moottorisahatkin jos liikaa painattaa. Eipä siinä, ottaa sahan pois, kerää uudet kierrokset ja yrittää uudelleen. Kokemus opettaa välttämään näitä nalkkiin jäämisiä. Mutta ehkä riskimpi saha ja terävä terä hyvällä harituksella, niin kestäisi painattaakkin reilummin ennen kuin hyytyy. Toki sitä puskaa voisi haroa vaikka vähän ylempää jo poikki, jolloin siellä ei ole niin reilusti kallellaan olevia. Puhutaan siis noista rantapuskista, ei puista. Eli sellaisista 1-2m ylös ja maahan asti takaisin alas. Ei se sentään yksittäisen männyn kylkeen kovin herkästi hyydy, ellei painata kovin rajusti tai lyötä liikaa. Mutta omasta mielestä käytän kyllä sahaa sahana enkä lyömäaseena. Joskus voi toki livetä vahingossa jos sahaa väärällä kohtaa terää ajatuksissaan, mutta ne on sitten tapauksia erikseen.

    Ehkä se mihin itse ajattelisin sen voiman auttavan tulee esiin niissä tilanteissa, kun on tosiaan se iso sakea tyvien nippu vastassa. Kestäisi syöttää vähän reippaammin sinne puuhun, jos voima piisaa. Pienemmälle pitää antaa vähän vähemmän painetta ja enemmän aikaa sahata. Verrokkina 550 husku vs 192 stihl. Kun käy oikeen oksaisen kuusen kimppuun, niin isommassa riittää löyly pyyhkäisykarsintaan aika surutta, kunhan saa johinkin kanttiin sen verran tilaa että voi pyyhkäistä. Pienemmällä joutuu tavallaan sahaamaan oksa kerrallaan. Vaikka liike olisi sama, niin pienemmälle pitää antaa sitä aikaa sahata jokaista oksaa, kun taas isomman voi syöttää oikeasti pyyhkäisemällä ja oksat nöyrtyy voiman edessä. Lopputulos on sama ja kaikki oksat on poikki, mutta kyllähän se ison jälkeen tuntuu vähän turaamiselta pienen sahan kanssa operoida noissa isommissa karsintatöissä.

    Voi tuossa olla myös jotain perää, että isompi olisi pitkäikäisempi. Ainakin putkesta päätelle vaikutti selvästi jämerämmälle.

    pihkatappi

    Hipase poikki reilusta metristä ja sitten lyhennät kannon. Tuossa menee muutama sekunti pitempään kerta leikkuuseen verrattuna ja ei ainakaan terän pitäisi jumpata kiinni. Sekin etu, että pitkä risu kaatuu ehkä suoraan maahan ja helpommin toivottuun suuntaan.

    TV

    Juuri noinhan se varmasti pitäisi tehdä, mutta toisinaan iskee ahneus ja luulee että kyllä se siitä menee. Eipä vaan aina mene, mutta kokemus opettaa.

    Mutta noin yleisesti. Enemmän voimaa, enemmän vääntöä ja isompi kierrosnopeus akselin päästä + isomman terän halkaisijan tuoma lisänopeus kehällä. Kyllä sen täytyy jossain näkyä. En usko että jäisi yksikään puu pystyyn vaikka sahaisi 1kw ruohotrimmerillä, jos siihen laittaa kunnollisen terän ja pitää hyvässä iskussa. Mutta tottapa siihen on joku syy miksi ovat tehneet noita isompiaki. Kai se tehokkaammin leikkaa jos sitä jaksaa samaan tahtiin heiluttaa.

    pihkatappi

    Tylsyy terät, hiekkateiltä pölyt lentää kauas, jotkut puulajit tylsyttää nopeammin. Noita 460 Stihlejä saa välillä teroittaa tunnin välein, vaikka pelkkää puuta sahaa. 555 husku toimii ilman teroitusta pitempään, kunhan on haritus kunnossa.

    Rane

    Iso mies-iso saha,pieni mies- pieni saha.

    pihkatappi

    En tiedä mihin hintaan noita 555fx raivureita saa aseveli hintaan, mutta gpl shopilla on nykyisin Suomen myynti, jolloin alvit toimii kivittomasti ja hinta tuolle ihan kohtuullinen.

     

    https://www.gplshop.fi/fi/husqvarna-555fx-metsanraivaussahat

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 95)