Keskustelut Tekniikka Husqvarna 545 vs 555

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 95)
  • Husqvarna 545 vs 555

    Merkitty: 

    Moi,

    Raivuusahan hankinta olisi suunnitteilla ja nyt pohdinta on lähinnä kahden kauppaa, eli otsikon 545 vs 555 huskut. Aiheeseen voi toki ottaa kantaa myös Stihlin vastaavilla kokoluokilla sahaavat, mutta itsellä pohdinta on näiden kahden välillä.

    Hintaero ei näyttele mitään roolia päätöksessä. Satanen kaksi sinne tai tänne, saha kyllä tienaa itsensa takaisin moneen kertaan joka tapauksessa ja kestää perus metsänomistajan käytössä niin kauan, ettei hintaero näyttele roolia.

    Isommassa olisi painoa se vajaa kilo enemmän. Hyvät valjaat ja oikeat säädöt toki syö tuon painoeron melko olemattomaksi. Mutta onko isompi muuten merkittävästi kömpelömpi käyttää, tai onko käyttäjät kokeneet kuitenkin painoeron merkittäväksi?

    Isompi puolestaan kompensoi minusta aika huomattavalla tehoerolla, 2.2kw vs 2.8kw. Isompi on myös isommalla terällä, joten se tavallaan syö tehoeroa, mutta tuo muita etuja mukanaan. Toki molempiin voi laittaa saman kokoiset terät, jolloin tehoero on paremmin verrattavissa suoraan. Onko käyttäjät havainneet merkittävää eroa voimassa käytännön työskentelyssä?

    Pienemmän saisi autotunella. Itse olen tykästynyt kyseiseen tekniikkaan 550xpg mark2 kanssa. Tiedät että raivureiden puolella on ollut ongelmia, mutta eiköhän nekin ole vähentyneet, kun tekniikka ei ole enää kovin uusi. Ensinnäkään en tykkää säätää ja toisekseen olisi kiva käyttää isommilla savotoilla normaalia sekoite bensaa ja vähemmällä käytöllä pienkone bensaa. Ja olisi etu, että voi tankata mistä hyvänsä kannusta sitä ainetta mitä sattuu olemaan ja saha naukuu aina yhtä iloisesti. Toki ei se nyt maata kaatava kynnyskysymys ole, jos autotunea ei ole. Ajaa aina pienkonebensalla ja sillä siisti. Vähän kalliimpaa, mutta huomattavasti helpompaa eikä haise lähellekkään yhtä paljon. Pieniruokaisiahan nämä nykysahat on, joten ei se konkurriin vie sama mitä tankkaa.

    Käyttö on pääosin melko pienellä puulla, mutta ainahan sinne joku isompikin sattuu joukkoon. Polttopuuksi kelpaavia en kuitenkaan aijo heittää metsään, vaan kerään ne moottorisahan kanssa talteen, eli sikäli ei ole jatkuvaa tarvetta kaataa isompaa puuta raivurilla.

    Mutta mitä käyttäjät suosittelee? Kumpi olisi oma valinta ja miksi?

  • TV

    Täysin totta, että kokeileminen on ainut vaihtoehto selvittää asia varmaksi. Toki hyvä kuulla sellaisten mielipiteitä, ketkä on käyttäneet ainakin toista, mielellään molempia. Voi sitten pohtia omalla kohdalla miten paljon minkäkin tyyppisiä mielipiteitä painottaa.

    Sehän on selvä, että ainakin tässä vaiheessa pitkän tauon jälkeen kunto kohenee ja kokemuksen karttuessa työtekniikka paranee. Mutta silloin valinta on jo tehty ja uudessa valinnassa voi taas miettiä asiaa jo itsenäisemmin, kun edellisestä sahasta on pidempiaikainen käyttlkokemus. Tähän saakka sahaillut milloin milläkin lainasahalla ja siihen tulokseen olen tullut, että itselle haluan huskun (ergonomia ja säädettävyys itselle mieleisempi) ja ammattimallin (kiihtyvyys ja voima). Enää tarvitsisi päättää onko se isompi vai pienempi.

    Mti-98

    Itselläni 555 ja 545 ja Sthil 460 käytössä. 555 käytän järeissä, lähinnä ennakkoraivaus kohteissa. Paras yleissaha mielestäni 545. Kyllä se kilokin pitkän päälle tuntuu. Tehoa ja vääntöä 545 on aivan riittävästi.

    Ola_Pallonivel

    No mites tankin kesto 545 vs. 555? Onko eroa?

    Kilo tuntuu pitkän päälle varmasti ammattilaisella, mutta ei viikonloppuisin sahaavalla.

    Itämaan ihme

    545 kesäkelissä normi kohteella n. 1,5h luokkaa. Voi heittää sen 15 minuuttia suuntan tai toiseen.

    555 samoja kestoja. Tosin 555 isompi terä.

    TV

    Joo sanotaan näin, että jos olisi leipä tästä kiinni, niin ostaisin varmasti pienemmän ja kevemmän sahan kohteille missä se riittää ja isomman sinne missä sitä oikeasti tarvitaan. Kilo lisää 5-6 päivää viikossa urakkatahdilla tehtynä ja pitkiä päiviä, niin varmasti vaikuttaa. Pitkä lauantai, lyhempi sunnuntai että ehtii ajella kotiin ja vähintään 5 päivää lepoa välissä, niin tuskin se suurta mullistusta se kilo tekee. Varsinkaan tämän kokoisella ukolla. Pienempi sahaaja voi huomata eron selvemmin.

    Toki ei sitä ylimääräistä painoa harrastelijakaan mukana huvikseen kanna, ellei sille painolle saa vastinetta muualta. Ja monesti pienempää laitetta on ketterämpi käsitellä, jolloin tuotos voi olla suurempi.

    pihkatappi

    Maastopohja vaikuttaa itsellä, otanko matkaan 555 huskun. Jos on kivikkoa tai isokuoppaista laikkumätäs alaa, raivurin kätevyys on tärkeämpää, kuin tehot. Hyväpohjaisella alalla ilman muuta 555 on aina tuottavin vaihtoehto. Ja jos ei joka päivä sahaa ja kestovoimaa on, ei tuo painoero merkitse mitään, mutta ketterämpi on pienempi, jos siihen ketteryyteen on tarvetta. Arvioin että tuo 555 on paras raivuri millä olen sahannut, voimaa on niin paljon että se riittää. Sahasin yhden pikku teränkin tuolla loppuun, eipä siinä ihme eroa isompaan ole, kun vääntöä on.

    Mettämakuri

    Joo kohteen mukaan saha. Nuoren metsän kunnostusta oon tehnyt  myös stihl 490, voimaa siinäkin, kun osaa käskyttää.

    Jätkä

    On mielipiteitä ja on käsityksiä! Lueskelin noita kommentteja, enkä oikein voi samaistua mielipteisiin, jotka siellä vilisee.

    Kyllä ihan hyvä vaihtoehto on, että hankitaan yksi R-saha, joka on siis paras. Ammattilaiset metsänraivaajat käyttävät usein yhtä ja samaa samaa sahaa ja varasahanakin on samanlainen.

    Pienemmässä puustossa sahataan isommalla terällä ja järeämmässä puustossa pienemmällä terällä. Joillakin ammattilaisilla on kaksi kulmavaihdetta, joissa eri kokoiset terävarustukset!

    Ketteryys Raivurin käytössä on paljolti kiinni oikeasta tekniikasta. Kun ilmeisen moni kääntelee sahaa käsin luullen se olevan ketterämpi menetelmä, mutta oikea tyylihän on, että kädet vain ovat kahvoilla ja niillä säädellään terän korkeuttä, mutta sahaa käännellään lantion ja lonkkanivelten avulla. Näin terän nopean osan käyttökin pysyy paremmin hanskassa.

    Bensiinin kulutus: Jos ja kun artolla tankillinen kestää kaksi tuntia, niin jos joku kurnuttelee saman sahan tankillisen tuntiin ja varttiin, niin jossain on jokin pielessä. Veikkaan, että yksi tekijä on tylsä terä, jossa lisäksi harituskin on pielessä.

     

    Marjametsä

    Mulla 545 autotune joka juuri ja juuri sisäänajettu. Tankin kesto 1.20-1.30, kahteen tuntiin en saa millään, siihen pitää istua kannon nokassa pitkiä toveja sahan ollessa käynnissä.  Isommalla terällä ei saa antaa kierrosten laskea, kiihdytys kestää sen verran ettei jaksa odotella, eli lähellä maksimia pumpaten koko ajan, sääli on sairautta. Tehot riittää täysin, jos savotat hoidetaan ajallaan. Isoveli kiihtyy nollasta leikkuunopeuteen samalla tavalla kuin pikkuveli pienemmällä terällä, teho riittää mutta paino tuntuu jäsenissä.

    Marjametsä

    tarkennus…en istu raivurilla tehtyjen kantojen päällä….

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 95)