Keskustelut Tekniikka Husku vai Stiili – millä raivaat?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 187)
  • Husku vai Stiili – millä raivaat?

    Merkitty: 

    Tervehdys

    Teemme seuraavaan Makasiiniin vähän isommin juttua raivuusahoista ja ajateltiin käyttää palstalaisten asiantuntemusta kerrankin hyväksemme.

    Eli siis, millä sahalla raivaat ja miksi. Nyt saa kehua omaa merkkiä ja jos siltä tuntuu, niin morkata muita.

    Kokemuksenne kiinnostavat meitä. Tarkoitus on käyttää teiltä saatuja kommentteja osana juttuamme

    Karppisen Sami ja Riikilän Mikko

  • mettämiäs

    Huskulla olen sahannut aina; edellinen 345 fx siirtynyt varasahaksi, nykyisin 545 fxt. Ei käyntihäiriöitä koskaan, Balance-valjailla jaksaa päivässä sahata yhden tankin enemmän ”vanhanmallisiin” verrattuna. Olen päättänyt, että tämän nykyisen elämän ajan sahaan Huskulla, katsotaan sitten seuraavassa tilanne uudelleen…

    Metsäkupsa

    Kaaz raivaussahan alaikäisenä K- maataloudesta ostin, sitten Partnerin, jonka jälkeen Huskuun . Huskun peukalokaasu ei sovi minun hiukan kärsineelle peukalolle, tuppasi hellettyä sivuliikeestä ja turvota. Stihlin sahoja sen jälkeen raivaussahat olleet, kolme käyttökuntoista valmiudessa 450, 460. Yksi näistä sahoista on muuten laiskempi, kuin muut, eikä siihen ole apuja löytynyt. Omia metsiä nykyisin raivannut ja olisi odottamassa peräti puolitoistasataa hehtaaria metsätietojen mukaan heti. Muutamaan vuoteen ei ole apuria ollut, mutta kai täytyy taasen etsiä. Kun risukko kasvaa, työ edistyy hitaamin ja rästit alkaa kasvaa. Lähiaikoina vuosikymmen taasen täyttyy ja jalka varmaan iän myötä painavoituu ja tahti hiipuu.

    KaJuKa

    Perikunnalla oli H 245,jolla aloittelin 5 vuotta sitten. Kyseisellä perikunnalla oli yksi pieni palanen, jossa oli 40000-60000 runkoa hehtaarilla. Totesin siinä vaiheessa, että ei mopolla moottoritielle ja hommasin H 555fxt. On toiminut kuin unelma. Kävin katsomassa myös toista valtamerkkiä, mutta ei miellyttänyt fiilis

     

    Siitä se sitten lähti ja viime vuonna tuli hommattua ensimmäinen oma palsta yhdessä vaimon+lapsien kanssa.

    Kalle Kehveli

    Hva 345 fxt ja 555 fxt. Tykkään huskin hyvistä valjaista, kahvalämmitys ehdoton, hyvästä käynnistyvyydestä, nopeasta kiihtyvyydestä ja ennen kaikkea  peukalokaasusta. Keskimmäiset sormet kun on pyhitetty muuhun käyttöön…

    Tolopainen

    Valjaita myydään erikseen. Itsellä on Dolmarin valjaat ja tilhin saha, taitaa olla yli 10v vanha ja alkuperäinen tulppa.

    metsä-masa

    Omat raivaus kokemukset alkoi koululaisena kun tein kylvötoppaiden harvennusta pienellä vesurilla, raivaaminen oli työlästä, eikä siinä palstakaan paljon edistynyt. Ensimmäinen raivaussaha tuli kun aloin tekemään vapapäivinä metsänhoitotöitä kotimetsässä.

    Jonsereds RS 45, oli ensimmäinen raivuri, jonka myynti ja huolto oli lähellä. Samalla kylällä oli myös Husovarnan myynti ja huolto, josta hankin Husovana 165:n ammattikäyttöön tarkoitetun voimasahan. Molemmat liikkeet lopetti toiminnan kun motot syrjäytti metsurit hakkuutöissä.

    Vähän myöhemmin aloin etsiä nykyaikaisempaa raivuria ja päädyin Stihliin ammattimetsureiden suosituksesta. Niitä on nyt käytössä 460 C-M, 490 C-M ja rantteella (polttopuun tekopaikka)  Stihl 201 C-M. Minun kokemus myynnin, varaosien ja muusta huolenpidosta menee Stihlille !

    Kesälomalaisia varten kaikki sahat on edelleen toimintakuntoisia, puhdistus huollon tekee vuosittain entinen metsätyökoulun työnopettaja, joka on pesialisti näihin suutinkoneisiin.

    Sunnuntaisahuri

    Ensimmäiseksi sahaksi hommasin Husqvarnan 345 äffän joka osoittautuikin varsin käypäiseksi peliksi etenkin varhaisperkaukseen mutta puuston järeytyessä työskentely meni vähän nyhräämiseksi. Vuosi sitten ostin Husqvarnan raivureiden lippulaivan eli 555 fxt:n – nyt onkin homma menoa eikä nykytystä, tuon edessä nöyrtyy kuitupuun vahvuinenkin runko-oikein kiva saha metsänhoidon harrastajalle! Vanhemman olen pitänyt varasahana ja antanut pojan käyttöön- jos joskus saa houkuteltua mukaan.

     

    Jätkä

    Echon (Shindaiwan) ja myös Tilhin edustus ovat lähellä. Huskun kaksi liikettä ovat hieman kauempana, mutta lähes rinnakkain, toinen virallinen ja toinen harmaatuoja, joka myy virallisesti Tilhiä. Toisessa suunnassa on saman matkan päässä erittäin hyvät myyjät sekä Hussella, että Tilhillä. Heidän huoltopuoli ja esim takuukäsittely sujuat hyvin. Samassa suunnassa on hyvin lähellä Jonssin edustus.

    K-rauta tietenkin kaupittelee Dolmaria ja Patua, huollosta en tiedä….

    Per Ä Reikäs

    Tilhikun edes käynnisty,niin huskulla joutuu raivaamaan,terä tärkein Bahco.

    Kumikettu

    Raivaan Stihlin 490:llä, joka jaksaa katkoa paksumpaakin koivua 225 mm:n terällä. Kahvat lämmittävät somasti kämmeniä kylmällä säällä. Valjaat ovat muilla paremmat ja putkessa on joskus turhaakin pituutta, mutta tällä mennään nyt niin kauan, kunnes sahan tai polvien kunto pakottaa vaihtamaan. Sitten valitsen pienemmän.

    Tällä on raivattu vasta muutamia kymmeniä hehtaareita 7 vuoteen, mutta kulmavaihde ja kytkin on vaihdettu kertaalleen. Johtunee osittain ruohikkotyöstä tuo kytkimen vaihto. Kulma taisi mennä takuuseen tyyppivikana.

    Mekaanisesti tämä on vahva peli ja huolto toimii vakkariurheiluliikkeessä, josta tuon ostinkin järkevällä hintaa.

    Tätä ennen oli Husuja ja käytettynä ostamani 345 temppuili alituiseen jotakin. Sillä perusteella en tuomitse merkkiä, koska ostin edelliseen työpaikkaani uuden Jonseredin (likimain Husu kaiketi) ja se oli hyvä ja ketterä kone normiraivaukseen. Valjaat pieksivät omani pahasti.

    Istutusterveisiä Kaakosta Samille ja Mikolle, kuten muillekin tekijöille ja kiitoksia innokkaasta ja laadukkaasta toimittajana toimimisesta!

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 187)