Keskustelut Metsänhoito Humus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 88)
  • Humus

    Kuinka korvataan ja korjataan humuksen puuttuminen maaperassa? Silloin kun aluskasvillisuus puuttuu melkein taysin. Ja maapera on vihreaa n. 30 cm syvyyteen. Maa-aines hienojakoista silttia. Jossain maarin maapohjalla on ketunleipaa, joten kysymyksessa lienee lehtomaista alkuperaa oleva maasto? Vesitalous alueella lienee kunnossa, koska seisovia latakoita alueella ei esiinny.

  • 6 m3

    Noniin. Tulihan sita tastakin sutta ja sekundaa. 🙁 Tuollaisessa habitaatissa ei viihdys sudetkaan koska niitten saalielaimet puuttuvat.Sita kautta Leevin huoli tuosta on turha, salametsastyksen osalta.

    metsänvartija

    1200 kuusta istuttamalla ja lepikko humusta tuottamaan.

    Peruspäätehakkuu puuston voi kasvattaa täystiheänä päätehakkuuseen asti.

    Reikäperkausta vaan ja keväthangilla. Vesoo kunnolla.

    mehänpoika

    Jos ongelma-alue on alle hehtaarin, kannattaa kysyä paikallisen metsäneuvojan mielipidettä ja ohjetta metsitykseen. Jo alue on sitä suurempi ja autolla pääsee lähelle, kannattaa kysyä neuvoa useammalta ammattimieheltä. Metsänhoitopäällikkö voisi myös olla kiinnostunut jos metsäneuvoja ei ymmärtäisi asiaa.

    Alle puolen hehtaarin alueelle en ammattimiehiä raahaisi.

    6 m3

    Tuon ”tuhoalueen”? laajuuteen, useita hehtaareja kumminkin. Tuo mehanpojan neuvo yhteydenotosta asiantuntijaan on hyva. En tieda miksi mo. ei ole noin tehnyt. Omia maitani halkoo kaksi puroa, molempien varrella on kapeita korpimaisia juotteja. Varoen olen avannut pahimpia kuusituppaita. Nakyvat olevan mainioita suojapaikkoja mm. metsolle. Purojen varsilla kasvaa myos suuria haapoja. No, eihan nuo ole tietenkaan vertailukelpoisia keskenaan. Nuo purojen alueet on lakikohteeksi maaritettyja.

    Puun takaa

    Lueskelin tämän ketjun läpi vasta nyt ensimmäisen kerran.
    Jotenkin tuli tunne, että jotkut täällä kantavat huolta sellaisestakin, johon ei ole edes tarvetta.
    Petellä ja A.Jalkasella tuntuisi taasen olevan hyvin tietopohjainen lähestymistapa tähän aiheeseen.
    Kuusesta tehdään jotenkin epäkelpoa puuta Suomen metsiin, vaikka se on juuri luonnon itsensä valinta, jos luonto on saanut valinnan vapaasti tehdä.

    Gla

    Kysessä on siis (yli?)tiheä kuusikko rehevällä pohjalla, jossa maaperä pimeyden takia vaikuttaa suht kuolleelta? Ja happamoitumisesta ei ole tietoa, ainoastaan omistajan huoli kuusen happamoittavasta vaikutuksesta?

    Olen samoilla linjoilla Puun takaan kanssa. Tuollaisen harventaminen tai päätehakkuu saa maiseman muuttumaan ihan toisenlaiseksi, joten humuksen puutteesta en olisi huolissani. Eri asia on, jos on syytä epäillä jotain ongelmaa puuston kasvun tai terveyden suhteen, mutta sellaista ei tainnut tulla keskustelussa esiin. Eikä silloinkaan humuksen määrään vaikuttaminen ole toimenpidelistalla.

    Kuusettumiskeskusteluissa tosiaan välillä mopo karkaa käsistä. Itse ajattelen niin, että terveen kuusikon uudistaminen kuuselle on ihan ok. Oleellista on kuitenkin se, että lehtipuusekoitusta on riittävästi mukana, eikä se pääse pahasti etukasvuiseksi. Lehtipuun osuutta voi harvennusten myötä vähentää, mutta silti puusto säilyy sekametsän luonteisena ja ainakin minun mielestäni huomattavasti puhdasta kuusikkoa terveemmän oloisena. Eikä todennäköisesti tarvitse pohtia happamoitumista tai muita vastaavia asioita.

    6 m3

    Metsanomistaja itse on tuonut tuon happamoitumise huolen esille. Asia alkoi kiinnostamaan tuolta pohjalta. Miksi siis toimia vastoin omia periaatteitaan? Eiko silloin kannattaisi tukeutua metsankasvatuksessa useampaan puulajiin? Jesse on aidannut haavikoitaan, miks ei se toimisi myos mannyn osalta? Jos halua on mannylle uudistamiseen?

    metsänvartija

    Kuusikon voisi uudistaa suoraan lepikoksi.

    Kiertoaika 30 vuotta ja energiaksi. Sitten taas kuusi tilalle.

    Vuoroviljelyä siis.

    6 m3

    Niin sepa se. Kiertoviljelya kaytetaan maataloudessakin. Siina olisi varmasti yksi ratkaisu asiaan? Tuohan ei tietysti tuo samanlaista taloudellista tuottoa. Siina mielessa kummastuttaa tuo suurten voittojen tavoittelu minimaalisella panostuksessa. Sehan on mo:n oma valinta. Miksi siis lyoda rumpua asiasta joka johtuu omista toimista metsissaan?

    Gla

    6 m3: ”Metsanomistaja itse on tuonut tuon happamoitumise huolen esille. Asia alkoi kiinnostamaan tuolta pohjalta. Miksi siis toimia vastoin omia periaatteitaan? Eiko silloin kannattaisi tukeutua metsankasvatuksessa useampaan puulajiin?”

    Itseään vastaan ei pidä toimia. Edellä mainitsinkin suosivani lehtisekoitusta kuusikossa. Mutta kyseisen kuvion osalta on oleellista se, onko maaperä kuusen takia happamoitunut ja jos on, kuinka paljon eli onko asialle tarvetta tehdä jotain. En muista, kerroitko puustosta muuta kuin että se on tiheää kuusikkoa. Monista asioista riippuu, miten sitä kannattaa hoitaa ja mistä asioista kannattaa olla huolissaan. Onko esimerkiksi seuraava toimenpide päätehakkuu vai harvennus.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 88)