Keskustelut Metsänhoito HS Teema Metsä

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • HS Teema Metsä

    Merkitty: 

    Millainen maa Suomi olisi, ellei metsäteollisuus olisi vienyt meitä rikkauksiin? Satasivuinen Teema kertoo laajasti metsien taloudellisesta, historiallisesta ja kulttuurillisesta merkityksestä.

    Lehdessä tarkastellaan myös metsien suojelua. Metsät ovat vuosikymmenien tai jopa vuosisatojen ajan herättäneet suomalaisissa intohimoja. Millaisia kiistoja metsänsuojelusta on Suomessa käyty, ja mitä pitäisi tehdä seuraavaksi, jotta metsiä voitaisiin käyttää kestävällä tavalla tulevaisuudessa? Millaisin keinoin metsäteollisuus on lobannut omaa etuaan ja miten metsä on innoittanut tunnetut suomalaiset taiteilijat luomaan taidetta.

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009921083.html

    Myynnissä lehtipisteissä.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    AJ kommentoi.

    On hyvä että metsiä katsotaan monesta kulmasta. Kirjasta lukiessa on kuitenkin hyvä muistaa, että Erkki Lähteen metsänhoidon yleismenetelmäksi markkinoima jatkuvapeitteinen malli ei käy kaikkialle. Tästä vallitsee kohtalaisen laaja konsensus metsäammattilaisten ja metsäntutkijoiden joukossa.

    Kirjojen ongelma on että tieto voi olla vanhentunutta jo kirjan julkaisun hetkellä. Kirjasen sivulla 49 mainitaan että Tieto-Finlandialla palkitussa (!) Metsä meidän jälkeemme -kirjassa kerrotaan hakkuiden odottamattomista vaikutuksista.

    ”Mustikkasadot ovat pienentyneet, puutavaran laatu heikentynyt. Etelä-Suomen metsät eivät kelpaa kunnolla enää edes suunnistamiseen, metsästäminenkin menisi paremmin vanhoissa metsissä. Matkailuyrittäjät ovat joutuneet ahdinkoon, kun hakkuut ovat rumentaneet maisemaa.”

    Mustikka on puolivarjoa suosiva kasvi, joka kyllä kärsii väliaikaisesti avohakkuun aiheuttamasta valon lisääntymisestä ja kasvustojen rikkoutumisesta maanmuokkauksessa. Se kuitenkin palautuu ja hyötyy myöhemmistä metsän kehitysvaiheista, eli puolivarjoisista mäntyä ja koivua sisältävistä sekametsistä. Jos kuusta on liikaa, kuten monesti jatkuvapeitteissä metsissä, ei ole mustikkaakaan. Viimeisimmät tutkimustiedot eivät ymmärtääkseni puolla käsitystä, että metsätalous vähentäisi mustikan satoja.

    Puu kasvaa edelleen hitaasti ja laadukkaaksi tiheässä taimikossa ja karuilla kasvupaikoilla. Puun hinnassa hitaasta kasvusta ja hyvästä laadusta ei tule palkkiota, joten hitaaseen kasvatukseen ei ole kannustetta. En ole metsästäjä enkä suunnistaja, mutta kuvittelisin että molemmat lajit saattavat hyötyä metsätieverkostosta, ja siitä että metsiä harvennetaan ja tuulenkaadot korjataan pois kulkua vaikeuttamasta. Jos meillä ei tehtäisi avohakkuita, maisemat olisivat enemmän sulkeutuneita eikä järviä näkyisi nykyisessä määrin. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Martti Nurmi

    ”Se radikaalein lähestyminen talousmetsään päästölähteenä meiltä puuttuu edelleen. Olisi niin yksinkertaista vertailla esimerkiksi Suomen ja Ruotsin käytäntöjä. Meillä on uskottu yliopistotasoisiin metsätalouden oppeihin, joita niitäkin sovelletaan onneksi enimmäkseen vain opintomateriaaleissa. Esimerkiksi humuksen kulkeutuminen ei kuulu mihinkään analyysimalliin, joten sitä ei tutkita, eikä sille aseteta mitään rajoituksia. Seuraukset näkyy ennen niin kirkasvetisissä järvissä.

    Tuhoisinta on ollut metsäojitukset, joiden varsinainen tuhovaikutus muuttuu maksimaaliseksi nyt, kun ilmastonmuutoksen myötä sadanta kasvaa. Kuinka monesta suoraan järveen tai jokeen johtavasta ojasta löydät laskeutusaltaan ja kuinka monta ojankaivajaa on koskaan edes nähnyt putkipadon?

    Metsien maaperän mekaaninen käsittely, kuten auraus, on ollut niin kahelia, että onneksi sitä on soveltaneet vain ajatuskyvyttömimmät. Kantoja silti keräillään edelleen metsistä poiskuljetettavaksi. Tuhkalannoitusta tehdään tuhkaa sen kummemmin tutkimatta, tai sitä, minne se päätyy.

    Suomessa osattiin aikanaan tutkia jopa ydinvoimaloiden lauhdevesien kulkeutumista. Epäilemättä osataan edelleen. Ihan samankaltaista tekniikkaa voitaisiin soveltaa metsiin ja turvetuotantoalueisiin. Sitten vaan niille vesipäästöille maksut. Muuttuisi muuten äkkiä nämä metsätalouden opit, vaikka metsätalous porskuttaisi edelleen. Norsunluutornista kyllä putoisi se kailottaja.

    Vesi on muutakin kuin viemäri. Se on luonnonvara, jonka arvo nousee sitä mukaa, kun siitä tulee maailmalla pula. Erityisen arvokasta on puhdas vesi. Viemärivettä ei varsinaisesti kukaan suojele, siltä suojellaan. Vesi on arvokkaampaa kuin kulta. Sitä voi juoda ja se on ruuan tuottamisen edellytys.”

    Rukopiikki

    Turvetuottajat ovat joutuneet maksamaan turvetuotannon vesistöhaitoista kalatalousmaksuja. Metsäojittajat ovat saaneet sotkea vesiä täysin ilmaiseksi.

     

    Ola_Pallonivel

    Metsäojittajille on maksettu, että sotkevat vesistöt.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Oli se käsittämätön määrä, mitä nuorena miehenä kerättiin vadelmaa, mustikkaa ja puolukkaa auratuilta Osaran aukeilta, syksyssä tuhansien markkojen edestä.

    Ai niin, viisaammat vihreät tutkijat sanovat, ettei marjat, varsinkin mustikka kasva aukeilla, joten olen sitten väärässä.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)