Keskustelut Metsänhoito Höttöä tukkia

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 110)
  • Höttöä tukkia

    Sanomalehti Kalevassa oli eilen mielenkiintoinen juttu kuusitukkien huonosta laadusta. Jospa pohjoisen tiukkasyinen puu nousisi uuteen arvostukseen.

    ”Suomalainen rakennuspuu heikkenee

    Yhä harvemmasta kuusitukista tehty sahatavara täyttää rakennuspuun lujuusvaatimukset. Syynä on puiden liian nopea kasvu, joka laskee puuaineksen tiheyttä. Asiantuntijan mukaan kehitys varjostaa jopa suomalaisen metsätalouden tulevaisuutta.

    – Metsänomistajan on taloudellisesti järkevämpää kasvattaa iso kasa huonoa puuta nopeasti kuin samankokoinen kasa parempaa puuta hitaammin, sanoo puututkija Henrik Heräjärvi Lukesta.

    – Laadun kannalta haitallisinta on nuoruusvaiheen nopea kasvu, Heräjärvi toteaa.

    Tutkijan mukaan nuorten puiden kasvua nopeuttavat erityisesti nuorten kuusikoiden pitäminen liian harvapuustoisina. Riittävän tiheässä kuuset kasvavat hitaammin, jolloin eritysesti huonolaatuinen nuorpuun osuus jää pieneksi. …………”

     

  • Jätkä

    Visakallo:”-Tukipuulla on nykyisin hyvinkin erilaisia käyttötapoja, joten luston paksuus ei tee siitä raakkia. Monessa asiassa siitä on enemmänkin etua. Laatulajittelua on vain tarkennettava, jotta oikeanlainen tavara ohjautuu kuhunkin tarpeeseen.”

    -Noinhan se on.Jossain ristiinliimatussa levyssä ei puun laadulla ole juurikaan merkitystä, kunhan se on tarpeeksi kuivaa. Rakentajat ovat kuitenkin joutuneet siihen tilanteeseen, että kaikki lujuutta edellyttävät rakenteet pitää tehdä lujuuslajitellusta puutavarasta ja sen lajittelun takaa henkilökohtainen leima, josta selviää syyllinen heti, jos sitä tarvitsee selvittää. myös liimapalkkitehtaalla käytetään lujuusluokiteltua tavaraa.

    Esim kattoristikkotehtaalle ei takuulla kärrätä sellaista tavaraa, joka ei täytä lujuusvaatimuksia. Tai ei ainakaan toista kertaa, siinä saattaa tavaran toimittajakin vaihtua.

    jees h-valta

    Ensin täällä kilpaillaan siitä kuka on kuullut edes kovimmista kuusen kasvuluvuista ja sitten ihmetellään mihnä kuhna sitä höttöä sitten tarvitaan ja saadaan myytyä. Kyllä se voi edelleen kelvata, sellukattilaan että jatkakaa vaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Taisi Visan kasvattamista kuusista tehdyt piirut joutua syyniin. Hyvää paneelia niistä olisi tullut. Rakennuksilla tarvitaan aika vähän lujuusluokiteltua puutavaraa.

    Jätkä

    Kaikki kantavat puurakenteet edellyttävät leimattua tavaraa, nykyään myös mitallistettua.

    Pitäisi myös muistaa laatulajittelu, jossa ei kiinnitetä huomiota lujuuteen, vaan lähinnä puun visuaaliseen ilmeeseen, eli lähinnä oksien kokoon ja määrään, sekä sijaintiin ja muotoon, vajaasärmäisyyteen, mittatarkkuuteen ja suoruuteen.

    Tolopainen Tolopainen

    Puutavaran lujuusluokittelu on suurimmaksi osaksi täysin turhaa, kun rakentelin viimekesänä laiturin, sen olisi voinut aivan hyvin tehdä luokittelemattomasta puusta. Luokituksella saatiin piensahat pois markkinoilta. Luokitus ei paranna yhtään puutavaran lujuutta, kuten uutiset osoittavat. Selluppuuta sahataan joka päivä.

    pihkatappi pihkatappi

    Kenttäsirkkelin käyttäjä lajittelee saheet ja sahaa fiksummin pölkyt käyttötarkoituksiinsa, kuin suursaha.

    Miten lujuusluokittelu pitäisi sitten toteuttaa? Haluaisimme kuitenkin piensahojen ja sirkkelien toimivan kuten ennenkin, vaarana on että kohta osaavia sahureita ei ole. Harmi homma, että kansanperinnettä ei arvosteta tarpeeksi, onneksi hirsiä saa vielä veistää isältä pojalle opeilla.

    Visakallo Visakallo

    Tollopainen: ”Taisi Visan kasvattamista kuusista tehdyt piirut joutua syyniin. ”

    Meikäläisen kuuset ovat sen veran järeitä, että menevät lähes kaikki sorviin. Kympin motilta niistä sai enemmän kuin eräs nimeltä mainitsematon firma olisi maksanut.

    mehtäukko

    Just noin.

    jees h-valta

    Eli saamarin oksaisia paksutyvisiä lyhyitä tumppeja vai Visa? Kympin enemmän kuin kuituna tarkoitit siis+?

    Nimetön

    Röntgeni ollut jo kymmenkuntavuotta lujuusluokittelun apuna, kenttäsirkkeli sahurit alkaa vaan oleen valitettavasti katoavaa kansanperinnettä.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 110)