Keskustelut Metsänhoito Höttöä tukkia

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 110)
  • Höttöä tukkia

    Sanomalehti Kalevassa oli eilen mielenkiintoinen juttu kuusitukkien huonosta laadusta. Jospa pohjoisen tiukkasyinen puu nousisi uuteen arvostukseen.

    ”Suomalainen rakennuspuu heikkenee

    Yhä harvemmasta kuusitukista tehty sahatavara täyttää rakennuspuun lujuusvaatimukset. Syynä on puiden liian nopea kasvu, joka laskee puuaineksen tiheyttä. Asiantuntijan mukaan kehitys varjostaa jopa suomalaisen metsätalouden tulevaisuutta.

    – Metsänomistajan on taloudellisesti järkevämpää kasvattaa iso kasa huonoa puuta nopeasti kuin samankokoinen kasa parempaa puuta hitaammin, sanoo puututkija Henrik Heräjärvi Lukesta.

    – Laadun kannalta haitallisinta on nuoruusvaiheen nopea kasvu, Heräjärvi toteaa.

    Tutkijan mukaan nuorten puiden kasvua nopeuttavat erityisesti nuorten kuusikoiden pitäminen liian harvapuustoisina. Riittävän tiheässä kuuset kasvavat hitaammin, jolloin eritysesti huonolaatuinen nuorpuun osuus jää pieneksi. …………”

     

  • Marni
    sitolkka

    Tukille olisi tarpeen määritellä maksimiluston paksuus. Mikäli se ylittyy niin menee raakiksi.

    Visakallo Visakallo

    Tukipuulla on nykyisin hyvinkin erilaisia käyttötapoja, joten luston paksuus ei tee siitä raakkia. Monessa asiassa siitä on enemmänkin etua.  Laatulajittelua on vain tarkennettava, jotta oikeanlainen tavara ohjautuu kuhunkin tarpeeseen.

    Kuitupuunkasvattaja

    Visa on oikeassa. Mutta kaikkiaan harmi, että järeää ja hitaasti kasvanutta tukkia myydään edelleen bulkin hinnalla. Maailmassa kyllä olisi maksukykyä 200-500 vuotta vanhalle puutavaralle.

    Rane2

    Pölkyn sahalla Kajaanissa on otettu käyttöön uusi röntgenlaite ja kuulema nyt selvittävät saako sillä mitattua luston paksuutta.Olisi kuulema kovasti hyödyllinen ominaisuus jos onnistuisi.

    Puuki

    Ei mäntyjen tarvitse välttämättä 200 – 500 vuotta vanhoja olla, jotta tyvitukkien sisukset olisi suurimmaksi osaksi oksattomia ja kuitenkin  suht. hitaasti kasvaneita.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eiköpä luston paksuuden näe tukin päästä riittävällä tarkkuudella kun pitää röntgensilmä ottaa avuksi. Vai tarvitaanko sitä oksien löytämiseen?

    Taviokuurna

    Pulmaa liioitellaan, siis höttöpuun, ei sitä, että yhtiöiden hintahaitari tukille on rutussa eli hyvästä ei myyjä hyödy, huonosta saa miltei yhtä paljon.

    Mitä sitten puulta todella kestävyyttä vaativiin kohteisiin tulee, niin meillä on liiman avulla jalostettua clt-tavaraa puukerrostaloihin, kertopuuta + erilaisiapalkkiratkaisuja siltoihin, jäähalleihin ja vaikka mihin.

    Höttöpuun pulmaa ei ole olemassakaan; veneen tekijöille löytyy puuta laihoilta kankailta.

    Todellinen pulma on esimerkiksi ylitiheys liki 2 miljoonalla hehtaarilla, joka ei näytä korjaantuvan — niistä tulee huonosti tukkia. Toinen samanmoinen on sirppihalla, jossa vedetään aukoksi hät´hätää yhden tukin tyviltänsä antavaa männikköä. Ahneen lopun laatu on…..

    Kuitupuunkasvattaja

    Röntgenlaite sahalla tutkii tukit on-line. Eli data menee heti järjestelmään. Ihmistyönä mittaaminen kuuluu nykyään opetus- ja perehdytyshetkiin.

    Rane2

    Jotenkin noin kuin Kuitupuunkasvattaja sanoi.Se huippulaatuinen tukki pitäisi saada erilleen ja sahattua ja myytyä huippulaatuisena.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 110)