Keskustelut Metsänhoito Höttöä tukkia

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 110)
  • Höttöä tukkia

    Sanomalehti Kalevassa oli eilen mielenkiintoinen juttu kuusitukkien huonosta laadusta. Jospa pohjoisen tiukkasyinen puu nousisi uuteen arvostukseen.

    ”Suomalainen rakennuspuu heikkenee

    Yhä harvemmasta kuusitukista tehty sahatavara täyttää rakennuspuun lujuusvaatimukset. Syynä on puiden liian nopea kasvu, joka laskee puuaineksen tiheyttä. Asiantuntijan mukaan kehitys varjostaa jopa suomalaisen metsätalouden tulevaisuutta.

    – Metsänomistajan on taloudellisesti järkevämpää kasvattaa iso kasa huonoa puuta nopeasti kuin samankokoinen kasa parempaa puuta hitaammin, sanoo puututkija Henrik Heräjärvi Lukesta.

    – Laadun kannalta haitallisinta on nuoruusvaiheen nopea kasvu, Heräjärvi toteaa.

    Tutkijan mukaan nuorten puiden kasvua nopeuttavat erityisesti nuorten kuusikoiden pitäminen liian harvapuustoisina. Riittävän tiheässä kuuset kasvavat hitaammin, jolloin eritysesti huonolaatuinen nuorpuun osuus jää pieneksi. …………”

     

  • sitolkka

    Mutta jos kaikki metsän puut ovat jo ennen harvennusta tukkikokoisia, niin onko se niin nuukaa mihin puihin se lisäkasvu tulee. Kun ne kaikki kasvaa tukkia. Siksi olen miettinyt tukkikokoisen metsän harvennuksen järkevyyttä.

    Puuki

    Käyttöpuun kokonaiskasvu (+ luston tasaisuus) / kiertoaika olisi suurimmillaan, jos harvennuksia tehtäisiin tiheään ja hakkuupoistumat koko ajan pieninä. Mutta se ei ole kovin järkevää tuloksen eikä mahdollisesti lisääntyvien korjuuvaurioiden takia .  Erilaiset kasvupaikat ja eri puulajit tarvitsee tietysti erilaiset käsittelytkin aina tarpeen mukaan.  Ei ylispuuhakkuukaan ole huono vaihtoehto vaan oikein hyvä, jos on mistä jättää tarpeeksi ja  hyvälaatuisia lisävaltapuita pystyyn. Toimii mm. tasalaatuisissa hoidetuissa havupuumetsissä.

    Mutta paras tukkilaatu tullee (männyllä) pohjoisen metsissä (Pohj. Karjalan-Kainuun männiköt). Riippuu käyttökohteestakin ; Kuusella etelän nopeakasvuisuus/tyven oksattomuus on etu havuvanerin teossa.

    Burl

    Harvassa kasvatusasennossa suurempi osa kasvusta menee oksiin ja juuriin ja tämä on pois runkopuun kasvusta. Lisäksi kun otetaan huomioon, että varttuneiden kuusikoiden alaharvennus ei juuri pystyynjäävien päävaltapuiden kasvua enää paranna ja korjuuvaurioiden ja myrsytuhojen riski on olemassa, olen tullut siihen tulokseen, että yli 45-vuotiaita kuusikoita ei juuri kannata harventaa, kun runkoluku on 700 tai alle. Jos päätehakkuulla olisi se 700 kpl 700 l runkoa hehtaarilla, niin kuutioita on 490 ja tukkiprosentti ilman laatuvikoja 90. Avohakkuulla tukin hinta noin 10 e/m^3 harvennushintaa parempi ja uudistamista helpottaa se, ettei tiheän kuusikon alla ole kasvanut juuri muuta kuin sammalta.

    sitolkka

    Juuri noin olen itsekin ajatellut kuin Burli. Lisäksi laskeskellut, että noinkohan tuossa männiköiden yläharvennuksessakaan on mitään järkeä, jos parhaat ja suurimmat tukit joutuu siinä myymään halvemmalla harvennuksen hinnalla. Jos itse hankintana sahaa niin se on eri juttu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuusikossa näin kuten Burl kirjoittaa. Varsinkin jos on vaaraa soistumisesta (maassa rahkasammalta), niin ei kannata harventaa, koska vähän tiheämpi kasvatusasento haihduttaa riittävästi vettä. Entä männikössä, missä vaiheessa viimeinen harvennus olisi järkevä?

    Burl

    Uljaiden kangasmaamänniköiden hoitoon tulee suhtautua täysin eri tavalla kun tympeisiin, ilottomiin puupeltokuusikoihin. Kun nuoruusvaiheen kasvatusasento on ollut tiheä, ensiharvennus on viisasta tehdä hyvissä ajoin ja laatuharvennusperiaatetta noudattaen. Jo tässä vaiheessa pitää alkaa suunnitella aikanaan koittavaa uudistushakkuuta. Metsänhoitaja merkitsee tulevat siemenpuut metsikköön niin, että niiden ympärillä metsikkö harvennetaan normaalia harvemmaksi. Näin puille luodaan edellytykset kasvattaa pitkä latvus ja vahva juuristo siemenpuuhakkuun jälkeisiä olosuhteita ja käpyjen tuotantoa silmällä pitäen. Harvennukset tehdään Vuokilan oppeja seuraten, maltillisina männyn hitaan harvennusreaktion takia. Nykyopein hakkuukypsään petäjikköön tehdään vielä väljennyshakkuu, minkä myötä parhaat puut järeytyy entisestään ja tulevat siemenpuut vahvistuvat kestämään tulevia rajuilmoja ja tuottamaan runsaasti lihavia siemeniä. Siemenpuuhakkuun ajoitus hyvän siemenvuoden kohdalle ja kevyt maanmuokkaus perään. Siemenpuiden poisto paksun hangen aikaan viimeistään viisi vuotta uudistushakkuusta.

    Pihkakintas

    Itse olen poiminut sieltä täältä isoja pois, jos ovat selvästi isompia yksittäisiä puita. Aina on löytynyt vikoja kun on saanut karsittua. Hyvälaatuisessa puustossa en yläharvenna.

    Männyn viimeinen harvennuskerta on kanssa vähän kyseenalainen. Tuulenkaatoihin taitaa valua harvennushyöty. Jos itse tekee, voi tietysti harventaa varovasti ja usein.

    Jätkä

    Kun metsää ei päästä kehittymään liian tiheäksi, vahvistuvat puut sopivasti sekä rungoltaan, että juuristoltaan. Joku paikallinen / poikkeuksellinen Trombi tuhoaa, mutta se tavanomainen tilanne: tuulikaatoja sinne – tänne. ei hoidettuun metsään iske.

    Eihän tuulikaatoja tule tasaisesti koko metsään, vaan määrätyt paikat ovat tuulelle alttiita, joten niihin pitäisi käsittelyt tehdä niin, että vahingot ovat mahdollisimman pienet,

    sitolkka

    Nuo siemenpuut on kyllä aina vähän epävarma homma. Joskus onnistuu hyvin, joskus ei. Äestys ja kylvö oma suosikki karuilla kankailla. Sata vuotta jos on kasvatusaika niin kerkee siinä jo moni sukupolvi omalla mallillaan harvennella ja vaikka lyödä nurin nuorempanaki. Vähän vaikee se on suunnitella kun ei se tulevaisuudessa ehkä mene niin kuin itse aikanaan suunnitteli. Kun on eri isännät.

    Puuki

    Männiköissa olen tehnyt aika paljon tuota siemenpuuhakkuuta kuten Burl edellä selostaa. Väljennyshakkuu /harvennus ennen siemenpuuhakkuuta ja puut pysyy hyvin pystyssä. Aikoinaan harsituissa metsissä tosin isot männyt kasvaa jo valmiiksi aukoissa ylempänä kitukasvuista kuusikkoa eikä tuulenkaatoja yleensä tule haitaksi asti.

    Männikköön jossa on hyvä kuusialikasvos valmiina ja kasvupaikka sopii kuusellekin, tein leimikon kokeeksi ”jk:n opeilla” .  Kantohinnan sain neuvoteltua miltei samaksi kuin avohakkuulla (tukilla 2 €:n ero, kuitupuilla sama) . Kuuset on vaihtelevan pitusia :  ~ 3 – 10 m .

    Pelkästään kannattavuuden kannalta katsottuna ajankohtaiset päätehakkuut kannatti kaupata ainakin näillä näkymin viimeksi -18 vuoden loppupuolella . Sitä ennen v- 07 . Mutta eipä niitä ennakkoon kukaan tiedä hintahuippuja tai sen tapaisia.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 110)