Keskustelut Metsänhoito Höttöä tukkia

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 110)
  • Höttöä tukkia

    Sanomalehti Kalevassa oli eilen mielenkiintoinen juttu kuusitukkien huonosta laadusta. Jospa pohjoisen tiukkasyinen puu nousisi uuteen arvostukseen.

    ”Suomalainen rakennuspuu heikkenee

    Yhä harvemmasta kuusitukista tehty sahatavara täyttää rakennuspuun lujuusvaatimukset. Syynä on puiden liian nopea kasvu, joka laskee puuaineksen tiheyttä. Asiantuntijan mukaan kehitys varjostaa jopa suomalaisen metsätalouden tulevaisuutta.

    – Metsänomistajan on taloudellisesti järkevämpää kasvattaa iso kasa huonoa puuta nopeasti kuin samankokoinen kasa parempaa puuta hitaammin, sanoo puututkija Henrik Heräjärvi Lukesta.

    – Laadun kannalta haitallisinta on nuoruusvaiheen nopea kasvu, Heräjärvi toteaa.

    Tutkijan mukaan nuorten puiden kasvua nopeuttavat erityisesti nuorten kuusikoiden pitäminen liian harvapuustoisina. Riittävän tiheässä kuuset kasvavat hitaammin, jolloin eritysesti huonolaatuinen nuorpuun osuus jää pieneksi. …………”

     

  • Jätkä

    Jos kaipaillaan hirsirakennuksia, jotka ilman kemiallisia suojauksia ovat kovaa puuta vielä useamman sadan vuoden kuluttua, niin esim männnyn pitää kasvaa VT:llä tai karummalla ja ensimmäisen 25 vuoden vuosirenkaan pitäisi mahtua kahden euron kolikon alle.

    Niillä eväillä männyn tyvitukki alkaa kehittyä sellaiseksi, että sen ytimen tienoilla on puolen sentin kuivia oksan tyviä, mutta pintapuu on oksatonta ja tiivistä. Paksuuskasvu koko tyvitukin matkalla on sen katajanavan jälkeen max 4 mm /v, sellainen mänty on laatupuuta, eikä sen sydänpuun ympärillä ole satavuotiaana kuin sentti vaaleaa puuta.

    Katkera totuus kuitenkin on, että sellaisen puun kasvatus ei lyö leiville.

    sitolkka

    Juuri noin niin kuin jätkä sanoi. Sitä puuta oli ennen syrjäisillä sydänmailla vanhoissa metsissä. Siksi että puita ei ennen ”kasvatettu”. Ne vain oli ja kasvoi jos kasvoi siellä jos kasvoi. Tuollaisia puita on omissakin metsissä vielä ja niiden ikä on välillä 300-500 vuotta. Pitää jo vähän suunnitella mihin käyttöön niitä raaskii nykypäivänä kaataa. Se aina helppo jos honkiutuu, niin saa ottaaa pois lahomasta.

    Burl

    Puisissa rakennuksissa kuitenkin perusasia on, että katto ja  perustukset ovat kunnossa, eikä puu, vaikka miten hyvää olisikin, pääse läpikotaisin kostumaan ja lahoamaan. Vaikka monet ovat sitä mieltä, että ennen vanhaan osattiin rakentaa hirrestä ja puu oli hyvää, niin ehkä 99 % rakennuksista on lahonnut sijoilleen tai purettu kelvottomina rötisköinä pois.

    Puun lahonkeston merkitys korostuu niissä kohteissa, missä kastumista ei voida rakenteellisesti täysin välttää, kuten räystään otsalaudat ja ikkunan puitteet. Ja näissäkin lahonkesto tulee merkitykselliseksi vasta sitten, kun mahdollinen pintakäsittely on rapistunut, eli huoltomaalaus laiminlyöty. Kai niitä sata tai viisikymmentä vuotta vanhoja ikkunanpokia oltaisiin huollettu ja huollettaisiin, jos se nähtäisiin järkeväksi. Tahtoo vaan olla niin, että 1970-luvulla 150 vuotta aiemmin alkunsa saaneesta puusta tehdyt karmit ja pokat ovat kokonaisuutena niin vetoisat ja huoltomaalaus työläs, että järkevämpää vaihtaa koko ikkunat, jos ja kun historiallisia arvoja ei liiemmin ole.

    Itse harrastan rakentamista paitsi leipätyönä metsätalousyrittäjyyden ohella, myös nikkarointia harrastuksena. Hienompaa on tehdä tiheäsyisestä männystä kuin nopeakasvuisesta puusta. Valitettavasti iso osa hyvästäkin puusta tuntuu menevän sellaisiin kohteisiin, joissa huonompikin välttäisi.

    Kun säästöpuiksi on omilla mailla tapana ollut jättää ensisijaisesti komeita, pitkälatvuksisia mäntyjä, ovat ne avohakkuun jälkeen ottaneet melkoisiakin tuottavuusloikkia kasvussaan. Viime aikoina olen enenevässä määrin ryhtynyt niitä jättämään, erityisesti teiden varsille, mahdollisia tulevia käyttötarpeita silmällä pitäen. Hivenen epäselvää toki on, että jos sertifioinnin vaatimukseen nähden jätän tuplamäärän puita pystyyn aukolle aikeissa ottaa puolet myöhemmin nikkarointipuiksi, niin ei kai niitä vaan tulkita pysyvästi pystyssä pidettäviksi? Kai siihen joku neuvotteluratkaisu tarvittaessa löytyy, eihän niistä väkevistä petäjistä toukille ole apetta satoihin vuosiin.

    Jätkä

    Pistettiin tuossa kuusikymppistä kuusikkoa nutulleen. Katselin vuosilustoja. Kyllä sieltä näkyy hoitotoimenpiteet, mutta selkeästi kasvatustoimet ovat tyvileikon mukaan olleet myöhässä. Kun rinnantasa-mitta on yli 40 senttiä, niin kyllä se olisi oikea-aikaisilla harvennuksilla joko kymmenen senttiä paksumpi, tai puut olisivat olleet samassa mitassa kuin nyt – jotain 10 – 15 vuotta aikaisemmin.

    Kun puu on kasvanut paraimmillaan 8 – 10 mm / v, mutta aina välillä lustot ovat tiivistyneet kolmen millin vahvuuteen, niin nykyhinnoittelulla voisi räknäillä, että kasvutappiota on koitunut. Harvennuspuu olisi jo takavuosina kasvanut korkoa jonkinlaisissa sijoituksissa, taikka ei olisi tarvinnut ottaa lainaa esim Peugeotin ostamista varten.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos kuusi olisi kasvanut tasaista tahtia 3 mm + 3 mm eli 0,6 cm vuodessa, sen läpimitta olisi 60-vuotiaana 36 cm. Tämä ei ole höttöpuuta.

    Timppa

    Kun puu on kasvanut paraimmillaan 8 – 10 mm / v, mutta aina välillä lustot ovat tiivistyneet kolmen millin vahvuuteen, niin nykyhinnoittelulla voisi räknäillä, että kasvutappiota on koitunut.”

    Kertoisitko Jätkä miten sinun mielestäsi tuollainen kuusikko pitäisi kasvattaa.  Vielä täsmentäen, onko esimerkiksi parempi tehdä kolme vähän lievempää harvennusta vai nykykäytännön mukaiset kaksi.

    Puuki

    Ilman niitä välillä tulleita pienempiä 3 mm luoston kasvuja on melko vaikea päästä, kun harvennuksiakin pitää kuitenkin tehdä. Ne johtuu yleensä kasvureaktion viivästymisestä harvennusten jälkeen.

    sitolkka

    Itse en usko, että tiheässä metsässä tulee kasvutappioita jos lusto siinä ohenee. Onhan puita paljon enemmän kasvamassa mitä harvennuksen jälkeen. Kun harvennuksen jälkeen puita on vähän, niin tottakai niissä täytyy olla kaksinkertainen luston paksuus, että päästään samaan kokonaiskasvuun metsikössä mitä ennen harvennusta. Ja hetkellisesti harvennuksen jälkeen metsä on vajaatuottoinen kasvupotentiaaliinsa nähden.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Harvennuksessa tulee aina hieman kasvutappiota, mutta ne on pakko tehdä, jotta puuston latvus eli yhteyttämiskoneisto ei pienene liikaa. Toinen vaihtoehto on istuttaa suoraan päätehakkuutiheyteen, mutta siinä on suurehko vaara saada höttöpuuta. Välissä voi kasvattaa luontaisia täydennyspuita, jotka poistetaan niiden toimitettua tehtävänsä eli varjostettua kasvatettavia puita. Lustojen tasaisuuden kannalta ihanne olisi ehkä: useampia lievempiä harvennuksia joista varttuneen metsän harvennukset yläharvennuspainotteisia ja aina laadun huomioivia. Tämä edellyttää havumetsissä juurikääpävapaata metsää.

    merpe

    On ainakin kahdenlaista kasvua. Kuutioita ja arvokasvua. Kun on harvennukset tehty ajallaa, niin kasvu kodistuu niihin  järeinpiin puihin (jos ei ole tyhmyyksissään sortunut yläharvennukseen), ja silloin tulee sitä arvokasvua. Toki etelä-Suomessa on mahdollista, että livahtaa ylijäreän puolelle ja silloin taitaa tulla miinusta!

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 110)