Keskustelut Metsänhoito Höttöä tukkia

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 110)
  • Höttöä tukkia

    Sanomalehti Kalevassa oli eilen mielenkiintoinen juttu kuusitukkien huonosta laadusta. Jospa pohjoisen tiukkasyinen puu nousisi uuteen arvostukseen.

    ”Suomalainen rakennuspuu heikkenee

    Yhä harvemmasta kuusitukista tehty sahatavara täyttää rakennuspuun lujuusvaatimukset. Syynä on puiden liian nopea kasvu, joka laskee puuaineksen tiheyttä. Asiantuntijan mukaan kehitys varjostaa jopa suomalaisen metsätalouden tulevaisuutta.

    – Metsänomistajan on taloudellisesti järkevämpää kasvattaa iso kasa huonoa puuta nopeasti kuin samankokoinen kasa parempaa puuta hitaammin, sanoo puututkija Henrik Heräjärvi Lukesta.

    – Laadun kannalta haitallisinta on nuoruusvaiheen nopea kasvu, Heräjärvi toteaa.

    Tutkijan mukaan nuorten puiden kasvua nopeuttavat erityisesti nuorten kuusikoiden pitäminen liian harvapuustoisina. Riittävän tiheässä kuuset kasvavat hitaammin, jolloin eritysesti huonolaatuinen nuorpuun osuus jää pieneksi. …………”

     

  • jees h-valta

    Varmasti, ja Jovain olisi tehnyt päivässä. ja pihkatappi, en ole yhtään runkohintakauppaa vielä tehnyt. Enkä kauhiast hinkuakkaan.

    Tolopainen

    Miten olet saanut taloutesi noin hyvään kuntoon, sehän tässä on asian ydin.

    Jätkä

    Apli:”-Ennen oli joka kylällä kenttäsahuri, nyt jäljelle jääneillä monesti niin kovat hinnat et kannattaa ostaa valmista lankkua k-raudasta esim. Paitsi jos haluaa jotain erikoistavaraa paljon esim leveitä lankkuja.”

    -Ihan bulkkitavaraa ei kannata varsinaisesti sahata, se on halpaa sahalta ostaa. Mutta jos on omaa metsää käytettävissä ja rakentaa puusta jotain, niin valitsemalla oikean kokoiset puut ja niistä puutavaraluettelon mukaiset katkontapituudet, niin säästöä syntyy hukkapuun määrässä, myös sahaus nopeutuu, kun sahurilla on selkeät ohjeet siitä, mitä mistäkin pölkystä sahataan.

    Myös poikkeavan pitkien saheiden valmistus voi olla hyvinkin kannattavaa puuhaa. Paraimmillaan sahasin kantavia palkkeja 150 x 300 mm.  pituus kahdeksan metriä.

    Säästöä rakentamiseen tuli, kun verrattiin liimapuupalkkeihin, sen verran, että yksi tukki, josta tuli kaksi palkkia, olisi riittänyt viikon palkan maksuun kustannusten kera.

    Silloin toki vasta opettelin erikoispuiden sahausta, mutta jos meillä on tarvetta erikoistavaralle, sen voi usein myös tehdä, eikä aina tilata tehtaalta.

    Laskeskelin mahdollisuutta hankkia käytettyjä liimapalkkeja, joista sahan kanssa tekisi tilausten mukaan sopivia. Esim metrin korkuinen ja parikymmentä metriä pitkä palkki jakaantuisi moneksi arvokkaaksi palkiksi.

     

    sikari

    Hyvä idea Jätkältä, mutta kaatuu johonkin CE merkin tai muihin määräyksiin. Tavara olisi sinällään varmasti hyvää monenlaiseen rakentamiseen.

    Jean S

    Korjatkaa jos olen väärässä, mutta mulla on ollut asian edelliskertaisen selvittelyn perusteella sellainen käsitys, että leimaamatonta puuta ei saa myydä rakennustarkoituksiin, mutta että sitä saa käyttää omiin.

    sikari

    Jutussa puhutaan lujuus luokitellusta puutavarasta jota tarvitaan kantaviin rakenteisiin luvanvaraisissa rakennuksissa. Ei kantaviin osiin saa laittaa mitä kukin haluaa. Mielestäni omasta puusta itselle saa tehdä viellä.

    Gla

    Jos on rakennusluvan alainen kohde, ei ole merkitystä tekeekö itselle vai muille.

    (Asiasisältöön vaikuttava kirjoitusvirhe korjattu)

    A.Jalkanen
    rööri roope

    Erä stuuran sahaamia puutavaroita joutui myyntikieltoon.Ei täyttäneet tarkastuksessa lujuus laatuvaatimuksia.

    Höttö tukeista oli sahattu 2×6″ lankkuja.

    sikari

    A.Jalkasen linkkiin. Ei tule home vaurioita niinkuin melkein kaikkiiin näiden rakennusvalvojien valvomiin kohteisiin tähän mennessä.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 110)