Keskustelut Metsänomistus Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 152)
  • Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset

    Metsäekosysteemimme sietokykyyn nähden kymmenkertainen sorkkaeläinkanta on valikoivalla laidunnuksellaan aiheuttanut itseään ruokkivan kierteen.

    Hitaasti hajoava kuusen hapan neulaskarike on lisääntynyt ja emäksinen maan viljavuutta lisäävä lehtipuiden karike vähentynyt.

    Maaperän ravinnekierto on hidastunut, maaperä on köyhtynyt; viljavaan maaperään sopeutuneet lajit joutuvat väistymään ravinneköyhän maaperän lajien tieltä.

    Der Steppenwolf

  • Aukusti

    Kyllä hirvet syövät meilläkin vesikasveja. Kahlovat juurakoita matalasta vedestä. Tuuli kuljettaa sitten rannoille kasvien lehtiä, joista juuristo on syöty. Mitä nämä kasvit ovat, sitä en ole tullut toistaiseksi lajilleen selvittäneeksi. Mahdollisesti esim. raatetta.

    Palstalaisilla on varmasti tietoja?

    Mistä hirvet saivat suoloja ennen nuolukivien aikaa?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Hirven mieltymykset eri puulajeihin ovat tosiaan kovin erilaiset. Minulla oli aikanaan pellonmetsitysalue rauduskoivua. Sitä syötiin kesällä ja talvella. Siitä oli ”kiva” seurata mitä tapahtui istutetuille rauduksille ja miten ojien hiekset ja pajut olivat toisenluokan ruokaa.

    Tietenkin aina tulevat etusijalla pihlaja ja haapa, mutta yllättävän maukasta näkyy olevan rauduskoivukin paljon maukkaanpaa kuin hieskoivu. Katajakin näyttää maistuvan, niinkuin aikanaan lampaillekkin.
    Pajut ovat hyvinkin haluttuja hirville. Joskus jopa oikein hyödyksi asti teiden vierustoja siivoavat.
    Hirvi ja hevonen eivät ole samaa mieltä lepästä, hevoselle harmaaleppä kelpaa hirvelle ei. Olen kuullut että tervaleppäviljelykset myös saavat rauhan hirviltä.

    Talvisyönnissäkin ovat lehtipuut maittavia. Kyllä taimikosta ensin katkeavat koivun latvat (hieskoivunkin). Valitettavasti seuraavana päivänä menevät männynlatvat.
    Suuria mäntyvairioita tulee lähinnä siksi, että hirviä on niin ylettömästi että kaikki kelpaa. Nälkäinen syö kaikki mikä vähänkin sulaa.
    Hirvi tosiaankin vainoaa samaa mäntyä useampaan kertaan. Luulin sen johtuvan männyn perintötekijöistä mutta riistamiehet sanoivat että kyse on männyn kehittämistä karvasaineista, jotka ovat hirvelle epämieluisia. Kuulemma vaurioitettu mänty ei kykene tuottamaan niitä yhtä paljon kuin terve puu. Tämä selittäisi senkin, täällä esitetyn havainnon, että kitukasvuiset taimikot kärsisivät pahemmin hirvituhoista kuin vehmaskasvuiset.
    Muistaa pitää ettei kuusikaan ole turvassa hirveltä. 5…6 hirveä /1000ha ja kuusentaimikkokin kelpaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Aukusti

    Enpä ole koskaan nähnyt hirven nuoleskelevan maantiellä suolaa.

    Ajan vuosittain n.15000 km, josta ajopäiväkirjan mukaan tulee kodin ja metsäpalstan välisistä matkoista hieman yli puolet. Hirviä kyllä näkyy matkalla usein, lukuunottamatta tätä kuluvaa vuotta.Yleensä hirvet ovat tietä ylittämässä. Vain kerran seisoi yksi keskellä tietä, ei kuitenkaan nuoluhommissa

    Porot sensijaan ovat huomanneet tiesuolan maittavan ja niitä on talvisin tiellä nimenomaan nuoleskelemassa suolaa ja muita saasteita. Ainakin osa poroista haistaa ihmisten vedenheittopaikatkin ja nuoleskelevat tarkoin ja syövät lumen paikalta. Tällaiselle porolle on oma nimensäkin: ”kusikko”

    Nuolukivet ohjaavat hirviä kauemmas ja ilmeisesti nykyisin saavatkin suolaa tarpeeksi sieltä ja kasvillisuudesta. Onko hirven suolantarve suhteellisesti yhtä suuri kuin porolla?

    Puun takaa

    Samoja havaintoja kuin Korpituvan Tanelilla. Hyväkasvuiset, lehtipuista vapaana pidetyt männyntaimikot ovat säästyneet hirvituhoilta, mutta huonommalla hoidolla olleisiin ne ovat mieltyneet. Tätä samaa on jatkunut jo yli 40-vuoden ajan. Lehtipuu männyntaimikossa toimii hirville jonkinmoisena houkuttimena, mutta puhtaita männyntaimikoita ne näyttävät vieroksuvan.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    ”Hirvi suosii kosteita paikkoja, esimerkiksi soita, ravinnonhankinnassaan (Heikkilä & Härkönen 1993).”

    Jos hirviä on muualla kuin soilla ja rantapusikoissa, niin silloin niitä on liikaa tai petouhka on riittämätön pitämään ne ydinhabitaateillaan.

    Pinsiön vaari

    Kyllä hirvilaidunnus on mennyt liiallisuuksiin. Mäntytaimikot säilyy kyllä aika hyvin kun pitää ne lehtipuuttomana. Syönti tosin siirtyy vain muualle. Vain hirvikannan vähentäminen nykyisestä viidenteen osaan (20000 talvehtijaan) palauttaisi luonnolle mahdollisuuden monimuotoisuuteen. Nämä moneen kertaan syödyt pusikot ja kuivien maiden kuusettuminen on vakavaa typeryyttä sekä luonnon väärää käyttöä.

    Aukusti

    Metsästäjiä on syytetty naaraiden säästämisestä jahdissa. Osittain siitä seuraa nopea kannan kasvu.

    Jossain määrin naaraiden jättämisessä lienee perääkin haluttaessa helppoa saalista.

    Se ei mielestäni ole ainoa syy. Naaraiden ampuminen vasojen vuoksi on vaikeampaa. Emä on voinut jättää vasan kauemmas, jolloin vasta kaadon jälkeen voi todeta onko vasaa olemassa. On riski kaataa emä, jolloin vasan pyydystämisessä on kova työ, ennenkuin vasa menehtyy.

    Sarvipää uros on varma riskitön saalis jahdissa kaadettavaksi.

    Gla Gla

    Se, että joiltain alueilta hirvet puuttuu, ei ole kiinnostava asia. Kinnostavaa on se, että meillä kanta on edelleen iso ja mainitsemiasi alueita lukuunottamatta tuhoa edelleen syntyy siinä mittakaavassa, että parannusta kaivataan. Esimerkkinä voisi mainita kesällä arvioimani myynnissä olevan palstan, jossa oli parin vuoden ikäistä taimikkoa. Koska palsta alkoi kiinnostaa, kävin siellä vähän myöhemmin uudestaan. Tällä välin taimikko oli syöty piloille. Mahtaa olla ilo uudistaa muutaman vuoden ajan heinittynyttä pohjaa, jolta on kannotkin nostettu.

    jees h-valta

    Aukustilla tyyppimielipide metsästäjältä.
    Helppo ja riskitön saalis se tärkein. Ei mitään ylimääräistä vaivaa saa olla. Miten tuo liittyy metsästykseen on minulle iso kysymysmerkki?

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Gla ei maininnut puulajia. Jospa ne taimet olivat koivua?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 152)