Keskustelut Metsänomistus Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 152)
  • Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset

    Metsäekosysteemimme sietokykyyn nähden kymmenkertainen sorkkaeläinkanta on valikoivalla laidunnuksellaan aiheuttanut itseään ruokkivan kierteen.

    Hitaasti hajoava kuusen hapan neulaskarike on lisääntynyt ja emäksinen maan viljavuutta lisäävä lehtipuiden karike vähentynyt.

    Maaperän ravinnekierto on hidastunut, maaperä on köyhtynyt; viljavaan maaperään sopeutuneet lajit joutuvat väistymään ravinneköyhän maaperän lajien tieltä.

    Der Steppenwolf

  • jees h-valta

    Ei ne hirvet aivan tyydy pelkkään lehtipuuhun. Kun ne ovat joskus sattumoisin päässeet h-haavikkooni pahiten siipeensä sai allakasvaneet männyt.

    6 m3

    Kiitokset mehanpojalle aiheellisesta muistutuksesta. Tuppaa unohtumaan etta tuo on sallittua vain holtittoman sorkkaelain laidunnuksen vastustajille ja heidan joojoo miehilleen. Ja niille jotka tuovat nuo huutavat vaaryydet julki.

    Puun takaa

    Kuusmottinen vei sanat suustani.
    Näissä keskusteluissa joutuu joskus sovittamaan omat kirjoituksensa vastapelurin tasolle.
    Ei tässä mistään muusta ole kysymys.
    Tasa-arvoisia ihmisiähän täällä ollaan, vaikka se ei aivan kaikille tunnu niin selvää olevankaan.

    mehänpoika

    Metsuri motokuskille:

    Kerrot, että vasojen keskipainon pieneneminen johtuisi pääosin väärästä uros-naarassuhteesta. Lienee samanlainen mielipde kuin minullakin, mutta teoriasi kävisi paremmin hirvikannan säätelijöiden pirtaan. Lähivuosinahan tuokin varmentuu, jos asiaa vielä halutaan tutkia. Nythän uroksia on pyritty säästämään.

    Hirvien talvilaitumien typistymisten (syömättömät männyntaimikot)vaikutuksia ei ilmeiseti haluta tutkia. Jos joskus tutkitaakin, tuloksia tuskin haluttaisiin julkistaa, jos kevättalven laihat hirvinaaraat osittautuisivat syyksi vasapainon pienenemisiin. Silloinhan olisi hirvenlihan tuoton kannaltakin entistä perustellumpaa alentaa hirvitiheyssuosituksia.

    Holtittomuus voi kostaantua koko harrastuksen näivettymiseen.

    suorittava porras

    Päällepäin hyvinkin laihalta näyttävä hirvinaaras pystyy synnyttämään kasksosvasat. Näin tapahtui tarhaolosuhteissa Keski-Suomessa. Tarhan omistajat eivät voineet uskoa, että 3 vuotias naaras kantoi kahta vasaa sisällään. Nyt ne kirmailevat virkeänä emonsa seurassa.

    Hirvinaaraiden laiha olemus ei suinkaan johdu ravinnon puutteesta , vaan siitä , että niiden on oltava hyvässä ”timmissä” pystyäkseen pakenemaan vihollistaan. ”Rullukkamahat” ovat armotta petojen saaliina.

    Hirvisonnien pieni määrä suhteessa naaraisiin on ainoa syy vasojen pienuuteen.Pienet vasat syntyvät normaalia myöhemmin jälkikiiman tuloksena. Toiset jopa niin myöhään , että eivät selviydy seuraavan talven yli.

    …niin , kuinkahan monta kertaa onkaan todettu , että juuri varjossa kasvavat männyn taimet kelpaavat hirville parhaiten. Väkevä syömiseltä suojaava haitta-aine kehittyy vain valossa . Valoa tarvitaan myös kasvun edellytyksenä olevan oksiston kehittymiseen. Miksi siis jotkut antavat vesakon pilata erityisesti valoa vaativat taimet ?

    jees h-valta

    Mitä teemme niillä valossa kasvaneilla oksaisilla männyn tupsaleilla?
    Laatu sanonko mistä….

    Peräkylän Tarzan

    Oletko Jees-mies alkanut ryypätä? Juttusi ovat olleet viimepäivinä ihan omituisia.

    jees h-valta

    En ole ryypiskellyt muutamaa jääkiekko-olusta enempää mutta juttuni perustuvat elettyyn metsämaailman havainnointiin ja se joskus laittaa kuvioita uusiksi. Taantumuksen tuhtaajat eivät vain näe metsää ympärillään.

    mehänpoika

    Ei ”suorittava portaan” tarinoihin ole paljoa uskomista. Hänen mielestään nälkiintyneet ja huojahtelevat hirvilehmät kevättalvella olisivat hyvässä ”trimmissä” petoja vastaan. Kyllä hyvässä lihassa olevat hirvet voimakkaampina selviintyisivät hengissä paremmin, mutta Suomen talvi on yleensä paksuluminen ja ankara, jolloin ravinto on minimitekijä myös hirvialkion kehitykselle. Astumisajankohdat ovat selittelyä ja huu-haata.

    Vain haitta-aineiden paremmasta muodostumisesta auringon valossa olen samaa mieltä, mutta männyn laatu menetetään haitta-aineiden kasvatuksella. Harva taimien kasvatusasento lisää taimiasteella oksan kasvua sekä runkojen paksuuskehitystä.

    Taimikon tiheänä pitäminen yli 5 metrin pituuteen vähentää varjostuksellaan haitta-aineiden kehittymistä myös rungoilla, joten silloin runkojen hirvivauriot lisääntyvät.

    Vaikka suorittava porras kuinka yrittäisi perustella tiheän hirvikannan ja metsänhoidon yhteensovittamisen mahdollisuutta, on siihen vain yksi onnistumisen tie: Hirvitalouden on sopeutettava metsänhoidon vaatimuksiin. Ei päinvastoin. Tiheillä hirvikannoilla ja metsänhoito-ohjeiden muuttamisella hirvien kulutusta huomioiden ei päästä hyvään lopputulokseen. Meille tärkeä puuntuotanto kärsii liikaa

    Gla

    Jees: ”Mitä teemme niillä valossa kasvaneilla oksaisilla männyn tupsaleilla? Laatu sanonko mistä…”

    Varjossa vasta huonoa laatua männyllä ja koivulla tuleekin.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 152)