Keskustelut Metsänomistus Holmström

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)
  • Holmström

    Kuinka tärkeitä Holmströmin opit olisivatkaan metsäsektorilla, jossa talouden ymmärtäminen ottaa vasta ensiaskeleitaan ja puukauppasopimukset ovat mitä ovat. Kuinka tärkeitä oikealla tavalla toimivat sopimukset olisivatkaan. Puukauppasopimukset ongelmineen on tästä malliesimerkki.

  • Timppa

    MJO. Kyllä niin on, että kannustinjärjestelmät vaikuttavat päätöksentekoon ja nimenomaan niin, ettei haluta investoida epävarmaan tulevaisuuteen, koska silloin syntyy nykyhetkessä kustannuksia, jolloin vaarannetaan nykyhetken bonukset. Nokia taitaa kyllä olla klassinen esimerkki. Ei ainakaan bonusjärjestelmä auttanut. Miksi siis olisi järkevää maksaa ylisuuria bonuksia?. Ainoa järkevä järjestelmä on mielestäni sellainen, että firman koko henkilöstö on osakkaana samassa potissa, jota voidaan jakaa toki vähän erilaisin perustein.

    Eivätkä ne bonukset sitoudutakaan välttämättä. Joku saa riittävästi rahaa ja häippäsee vapaalle. Joku toinen taas vaihtaa työnantajaa kuin paitaa. Aika monta johtajaa on viime vuosinakin vaihtanut työnantajaa avokätisistä bonuksista huolimatta.

    pihkatappi

    Sulle-mulle peliä omistajien rahoilla tapahtuu paljon pörssiyhtiöissä ja siihen on kehitetty monenlaisia himmeleitä, kannustin järjestelmät optioineen varmaan pahimpia. Mutta kyllä osuuskunnatkin maksavat törkeän suuria palkkoja johtajilleen ja ne lankeavat ilman mitään yhteyttä tuloksentekoon, itseasiassa osuuspääomia kasvatellaan ja lainaa otetaan niin paljon kuin iletään. Eihän tämä johtoportaan rahastusautomaatti kuitenkaan mikään suomi-ilmiö ole.

    Visakallo

    ”Puukauppasopimuksissa metsänomistaja ostaa työsuorituksen. Millään tavalla hän ei voi vaikuttaa työsuorituksen tekijän valintaan”.
    Lähettäjä: Reima Ranta

    Millähän tavalla puukauppa sitten eroaa esim. rakentamisesta, autonhuollosta tai vaikkapa ravintolassa syömisestä?
    Ainahan voi työn tekijästä toiveita esittää, tai vaihtaa firmaa, mutta kaikkea ei voi aina saada.
    Suomessa on olemassa alueita, joissa ei käytännössä ole puukauppakilpailua, mutta voiko tälle tilanteelle mitään?
    Reima vaikuttaa jotenkin pettyneeltä omiin puukauppoihinsa, olenko oikeassa?

    MaalaisSeppo

    Holmströmin sopimus mallit eivät juurikaan hetkauta tavallisia tallaajia. Sen sijaan hänen apprikointinsa euron suhteen ja Suomen talouden kyvyttömyys uudistua kylläkin.

    Euronhan piti tuoda selkeyttä ko maiden talouden hoitoon. Myös Suomen piti hyötyä siitä. Alkuun homma pelittikin kohtuullisesti. Sitten maiden velkavankeus johti pelisääntöjen ailahteluun ja nyt ei Erkkikään pysy kärryillä.

    Suomen rakenteiden uudistamisen hitaudesta hän on huolissaan. Nythän udistamistoimenpiteitä lykätään tai hidastellaan. Mahdollisuuden tähän antaa halpa lainaraha. Otetaan lainaa ja siirretään sen avulla hommaa eteenpäin, kunnes lainahanat menevät kiinni.

    harrastelija

    Holmström ja Ahtisaari ovat selkeästi kuvanneet Suomen yhteiskunnallisen heikkouden.
    Työsuhdeneuvottelut eivät toimi tai tulevat liian kalliiksi ay-liikkeiden jarruttamisen vuoksi.
    Rakenteiden uudistaminen on jämähtänyt samasta syystä.

    Yhtiöiden johtajien kannustimet ovat kaameat. Nokian tapauksessa kyseessä oli suorastaan silmiinpistävää huijausta.

    Suomen hajallaan oleva poliittinen päätöksenteko ei kykene toteuttamaan taloudesta todellisten asiantuntijoiden antamia neuvoja.

    Jos tästä otetaan metsätalouteen oma esimerkki, niin alan vaikuttavimmat pörssiyhtiöt tekevät vuosittain satojen miljoonien tulokset. Ne menevät osinkoina (suur)osakkeiden omistajille ja alkutuottaja kituutta alenevien raakapuun reaalihintojen kanssa.

    MJO

    Timppa. Jos Nokia oli klassinen esimerkki kannustimien epäonnistumisesta. Sinulla on varmaan esittää muutama päinvastainen saman kokoluokan menestystarina ilman kannustimia?

    Kannustimet ovat tätä päivää ja välttämättömiä sitouttaa parhaat johtajat. Naapuri vie heidät muuten. Siihen en ota kantaa oliko Nokian johtajat parhaita ja kannattiko heitä sitouttaa.

    pitkät neulaset

    Määräävän markkina-aseman saavuttaminen yrityskauppoja tehden.
    Vientitukien ja valtiontakauksien nostaminen tappiin.
    Osakeantien järjestäminen yhtiöpääoman nostamiseksi.
    Lisäarvon hakeminen esim. hiilinielun muodostuminen metsiin.
    Päällekkyyksien poistaminen ja tehokkuuden lisääminen.
    Innovatiiviset hankkeet ja suunnitelmat uusien tuotteiden ja menetelmien löytämiseksi. Tutkimustyöhön ja koulutukseen
    satsaaminen ja patentit suojaamaan tulokset.
    Tuontitullien käyttö mikäli sisämarkkinat uhattuna.

    Timppa

    MJO:lle
    Esimerkkinä Mayer Turun telakka. Yhtäkkiä ponnisti maailmanluokan firmaksi. Eikä varmaan kukaan usko, että jotkut bonusjärjestelmät olisivat johtaneet tähän, vaan pitkäaikainen sitoutunut omistajuus ja telakkaväen huoli työpaikoistaan. Kannattaa huomata sekin, että perheyhtiö tuskin jakelee osakkeitaan henkilökunnalle.

    Ja vielä Nokiasta. Ei kukaan voi varmuudella todeta, että ylimitoitetut kannustinjärjestelmät johtivat Nokian menestykseen. Kyllä siinä oli enemmän tekemisen ja uuden valloittamisen meininki. Sen sijaan varmuudella voi todeta, etteivät kannustinjärjestelmät ainakaan pelastaneet Nokiaa vaan sen teki Siilasmaa.

    Ja vielä kerran. Eivät ne kannustinjärjestelmät ketään sitouta. Kun joku muu firma tekee paremman tai kiinnostavamman tarjouksen, niin sinne vaan. Juuri äskettäinkin vaihtoi Nokian Renkaiden pari vuotta toimessa ollut toimitusjohtaja Caverioniin.

    Reima Ranta

    Väärä mies sai palkinnon! Timpan sen olisi pitänyt saada. Ylimpään johtoon kuuluva mies on tehnyt hanttihommia.

    Vai olisiko sittenkin mopo alkanut hieman keulia, kun metsätaloudessakaan korko ei merkitse mitään.

    MaalaisSeppo

    Mitenkä harrastelija parantaisi alkutuottajien asemaa? Suostuiko Holmström sorvaamaan paremman sopimusjärjestelmän? Tuskin. Markkinoilla on yksinkertaisesti alkutuotteiden ylitarjontaa muuallakin kuin Suomessa. Yritykset, kuten kuuluukin ostava sieltä mistä edullisimmin saavat.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)