Keskustelut Metsänhoito Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä kuin luonnonmetsä.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 76)
  • Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä kuin luonnonmetsä.

    Aamupäivällä kuulin radio suomesta ylläolevan uutisen.Mielenkiinnosta tarkistin löytyykö tosiaan Ylen netistä.Näkyy hävinneen jos lienee ollutkaan,joku työtapaturma lienee sattunut kun on päässyt lähetykseen.Sinänsä asian pitäisi Metsälehden keskustelupalstan lukijoille olla jo selvä mutta hyvä olisi kertoa myös laajemmin kansalaisille.

    Tutkimus: Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä – Metsälehti (metsalehti.fi)

  • KeMeRat

    ”Minä yritin kommentoida Pukkalaa eilen, enkä saanut viestiä lähetettyä, kun tuo ”olen ihminen” todistaminen ei onnistunut useista yrityksistä huolimatta.”

    Pirullisia tuollaiset testit. Minä en saa koskaan kommentoitua hesariin, kun kysymyksenä on ”onko Suomi hiilineutraali?”. En suostu vastaamaan niitä viheriäisiä myötäillen.

    Tomperi

    Jos on paljon puita niin käy niinku porkkanapenkissä, porkkanat on pieniä mutta ei se kokonaiskasvu ole pieni, yksittäisen porkkanan kasvu on keskimäärin pieni.   Mutta eihän sillä tiheydellä pitäisi olla kummostakaan vaikutusta hiilen sitomiseen vai onko?  Mitä enemmän neulassii tahi lehtii sitä enemäänhänn se sittoo.  Pyökki on semmonen kasvi jos se vallan saa rauhassa kasvaa metsikkönä niin ei siellä tihheen pyökki metsän pyökin juurella meinaa pystyä näkemähän mithään, pimmempää ku suomessa yöllä puitten juurella, se se on ahne auringonvalolle ei laske auringonvaloa kuntan iloksi, varmaan moni on sen omakohtasesti kokenut.  Millanen metsä se oikeen tihhee isoksi kasvanut pyökki metsä mahtaa ollakkaan?  hävviikö suomalainen metsä siinäkin asiassa…?

     

    Timppa

    Eikös turvemetsistä vain korpi ole jk:lle paremmin soveltuvaa eli taimettuu myös kuuselle? Noita on turvemetsistä pieni osa.

    Olen tännekin kirjoittanut siitä kuinka saman puron varrella toiseen korpisuohon tuli taimia toiseen ei.  Se, mihin ei tullut oli miltei puhdas kuusikko.  Taimettuneessa oli sekapuusto, mutta siitä taas kaatui puita.

    Luulen, että jatkuva kasvatus ilman aukkoja ei pelitä korpisoillakaan.  Ongelmana taimettuminen ja/tai puiden pystyssä pysyminen.  Pitää olla joku kaistelehakkuu, johon ensiksi kasvaa hieskoivut ja niiden alle kuuset.

    Minulla on harkinnassa erään korpisuon ( n 300 m3/ha) hakkuu.  Sen pääpuusto on kuusta, mutta seassa mäntyä ja hieskoivua.  Suo on järveen laskevan peratun puron kahta puolta.  Mietin mallia, jossa kuuset hakattaisiin.  Samoin  osa männyistä.  Hieskoivuista ja lopuista männyistä yritettäisiin saada riittävä haihduttava puusto.  Sekaan istutettaisiin kuusta  muokkaamattomaan maahan.  Katastrofi ei ole suuri, sillä sitä suota on vain n 0,6 ha.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tomperi kommentoi geneettistä vaihtelua. Viittaat ilmeisesti kloonimetsiköihin joita on tutkittu Punkaharjulla. Eihän puunkaan geenit tietenkään säily tismalleen samoina koko sen eliniän, koska solujen jakautuessa voi tulla mutaatioita, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin. Osa geeneistä voisi periaatteessa aiheuttaa nopeaa kasvua vain nuoruusvaiheessa, mutta minulla ei ole tietoa tällaisista.

    Metsikön kokonaistuotos on yleensä suurin harventamattomassa metsikössä mutta kokonaistuotto euroina on suurin harvennetussa metsikössä. Olisi saattanut olla myös Erikssonin kaksosilla Ruotsissa, ken tietää?

     

    Tomperi

    Tuosssa edelisessä o muuten semmostaq tietoa että se on valtaosalle  tai lähes kaikille perimän genetiikan tutkijoille vallan uutta tietoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikä osuus on uutta? Nykyään tiedetään että identtisten ihmiskaksostenkaan perimä ei ole täsmälleen sama edes heidän syntymänsä hetkellä saati sitten myöhemmin.

    Tomperi

    Kasvunaikainen mutaatio näkyisi kasvumuutoksena, ja se sitten  vissiin periytyisi? Jos oikeinn ymmärsin.  Mistä tämä tieto on peräisin tai mistä sen löydän?   Ymmärtääkseni, voin olla väärässä, identtisten kaksosten perimä on eri asia kuin kloonattujen, esim. kloonattuje visakoivujen.  Että kasvuaikainen mutaatio näkyisi tosiaan kasvussa ja jopa metsikkötasolla…..

    Timppa

    Simuloinnissa ei ole ymmärtääkseni metsätuhoja mukana. Tuhojen huomiointi ei ehkä muuttaisi isoa kuvaa, koska kaikissa metsänkasvatusmenetelmissä on tuhoja, yleisimmät tuhot vain eroavat eri menetelmissä.

    Ei ole näin.   Konneveden ja monet muut esimerkit kertovat, että yläharvennettu metsä on alttiimpi tuhoille.  Kyse on yksinkertaisesta biologisesta faktasta.   Alikasvuspuu pyrkii saamaan latvuksensa muiden  tasolle.  Siksi se kasvattaa runkoaan ohuempana ja juuristot heikompina kuin ne kilpailijat.  Kun isompien puiden tuki häipyy, puut kaatuvat.  Jos olisi tuuletonta yläharvennuksen jälkeen vaikkapa 10 vuotta, niin silloin ne alikasvuskuuset säästyisivät.

    Gla Gla

    AJ: ”Gla, olet varmaan oikeassa tuossa että korvet ovat se otollisin paikka jk:lle mutta tästä on tutkimuksia meneillään. Taimikot mitään lopeta kasvuaan: geenit ovat samat ihan koko puuston iän!”

    Minusta kyse ei ole geeneistä, vaan kasvualustasta, jossa siemenet joko itää ja kasvattaa taimen tai sitten ei. Sama kuin kivennäismaalla heinikko vs paljastettu kivennäismaa. Lisäksi talousmetsässä tulee mukaan tarkastelujakson pituus. Hidas taimettuminen kelpaa luonnontilassa olevalle metsälle, mutta talousmetsässä se ei ole hyväksyttävää.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pahoittelen että selitin huonosti Tomperi. Tarkoitin että kaikille eliöille tulee niiden elinaikana mutaatioita. Periytyvyys riippuu sitten siitä, tapahtuuko mutaatio sukusoluissa vai muissa soluissa. Puiden kohdalla kasvupaikan ominaisuudet vaikuttavat myös paljon yksilöiden kasvuun ja niillä on vielä muistaakseni niin että kasvuun vaikuttaa useampi kuin yksi geeni, joten suurin osa perimän muutoksista ei näy mitenkään ulospäin.

    Ja sitten ne tuhot. Tuhoista osa ilmenee missä tahansa metsänkasvatusmallissa, esimerkiksi juurikääpä tai tuulituho. Osa ilmenee lähinnä vain jaksollisessa, kuten hirvituho tai tasaikäisen kuusikon kirjanpainajatuho. Riskejä voi yrittää hallita niinkin että tekee monenlaista metsänkäsittelyä, jolloin mahdollinen kohdalle osuva tuho vaikuttaa vain osaan metsästä. Tuhon vaikutus riippuu siitäkin kuinka paljon rahaa oli sitoutuneena metsään. Tämä määrä on yleensä jatkuvapeitteisessä metsässä pienempi koska kuluja ja puustopääomaa on vähemmän sitoutuneena.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 76)