Keskustelut Metsänhoito Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä kuin luonnonmetsä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 76)
  • Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä kuin luonnonmetsä.

    Aamupäivällä kuulin radio suomesta ylläolevan uutisen.Mielenkiinnosta tarkistin löytyykö tosiaan Ylen netistä.Näkyy hävinneen jos lienee ollutkaan,joku työtapaturma lienee sattunut kun on päässyt lähetykseen.Sinänsä asian pitäisi Metsälehden keskustelupalstan lukijoille olla jo selvä mutta hyvä olisi kertoa myös laajemmin kansalaisille.

    Tutkimus: Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä – Metsälehti (metsalehti.fi)

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäkeskuksen metsävaratietokantaa yksityismetsistä (?) käytetty joten ei ihan mielikuvitusmetsää. Turvemailla 18 % alueesta. Varmaan pääosin tasaikäistä alaharvennettua, joten ei aivan optimaalista lähteä simuloimaan jatkuvapeitteistä mallia. Jos olisi simuloitu pelkästään turvemaan metsää, tulos olisi selvästi suosiollisempi jatkuvalle kasvatukselle.

    Timppa

    Timppa, voit kokeilla uudelleen – nyt siellä taitaa tulla näkyviin kommentit heti vaikka siinä lukee että ”odottaa hyväksyntää”

    Mitenkähän tuhot näkyvät yläharvennetussa metsässä tuossa simuloinnissa?  Kommenttiani ei julkaistu, koska viittasin Metsälehdessä julkistettuihin sekä Konneveden että Joutsan tuhometsiin.

    Taisi minunkin viestini näkyä vähän aikaa, mutta sitten hävisi ja sain tuon palautteen.

    Kurki Kurki

    Minä yritin kommentoida Pukkalaa eilen, enkä saanut viestiä lähetettyä, kun tuo ”olen ihminen” todistaminen ei onnistunut useista yrityksistä huolimatta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarissa onneksi kuitenkin kommentit säilyvät, siellä ei ole niin tiukka moderointi kuin Arvometsän blogissa.

    Simuloinnissa ei ole ymmärtääkseni metsätuhoja mukana. Tuhojen huomiointi ei ehkä muuttaisi isoa kuvaa, koska kaikissa metsänkasvatusmenetelmissä on tuhoja, yleisimmät tuhot vain eroavat eri menetelmissä.

    En tiedä miten realistisesti eri menetelmät on kuvattu malleissa jotka olivat simuloinnin pohjalla – olivatko esimerkiksi metsän uudistumisen vaikeudet ja metsän kasvu oikeansuuntaisesti kuvatut. Annika Kangas on sanonut, että kasvun ennusteet menevät poikkeuksetta pieleen, joten mitään eksaktia tiedettä ennustaminen ja simulointi ei ole. Luotan enemmän eri menetelmin hoidetuista metsistä tehtyihin kasvun ja hiilivarastojen mittauksiin – niitä tarvitaan lisää ennen lopullisia tuomioita.

    Gla Gla

    AJ: ”Jos olisi simuloitu pelkästään turvemaan metsää, tulos olisi selvästi suosiollisempi jatkuvalle kasvatukselle.”

    Eikös turvemetsistä vain korpi ole jk:lle paremmin soveltuvaa eli taimettuu myös kuuselle? Noita on turvemetsistä pieni osa.

     

    Puuki

    Mitä ne systemaattiset tutkimukset lienee joihin pitäisi perehtyä jotta saisi parempaa tietoa kuin metsäalan lehdistä ?  Kun tutkimuksiakin on niin monenlaisia . Sitten on usein vielä  vastakkaisia, toisiaan kumoavia tutkimuksia .    Joku jossain jopa väittää että jalostetut hyvin kasvavat taimikot lopettaa hyvän kasvunsa, kun ehtivät kasvatusmetsän ikään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Gla, olet varmaan oikeassa tuossa että korvet ovat se otollisin paikka jk:lle mutta tästä on tutkimuksia meneillään. Taimikot mitään lopeta kasvuaan: geenit ovat samat ihan koko puuston iän!

    Tomperi

    Täytyy sanoa, A.Jalkanen,  että tuosta viimeisimmästä kommentista olen eri mieltä.  Harmi kun  on niin paljon lunta ja auraamattomat tiet että voin todellakin tuon viimeisimmän heittonne todistaa vääräksi valokuvin.  Tosin minulla ei ole mitään käsitystä kuinka isoista aloista on kyse mutta useista hehtaareista. Toisaalta on kyllä niinkin että se on myös totta että geenit ovat metsikössä samat  ja samanlaiset koko puuston iän, ne metsiköt jouduttiinn jo ajat sitten tuhoamaan hvittämään aikanaan Punkaharjulla jo ajat sitten joissa näin oli. Sellaisia metsiä metsiä joissa geenien vaihtelua ei esiinny ei ainakaan virallisesti pitäisi olla enää missään päin Suomea, ja jos on, ovat todella harvinaisia.

     

    Tomperi

    Mutta miksi varastoisi metsä hiiltä, mitä metsä siitä hyötyy, ymmärrän kyllä että maanviljelijä varastoi tai varas varastoi kun äkkiä on  ns liikaa kuumaa tavaraa.  Oiskio varastoimisen sijasta tarkoituksenmukaisempaa puhua kertymästä?  Suomessa kumminkin kivennäismaat ovat paikoitellen olleet pitkään vapaana jääpeitteestä eikä sinne metsiin kummosia määrää ole ehtinyt varastoitua hiiltä, paitsi soille jossa metsät ovatkin hävinneetkin lähes tyystin. Ehkä se turvetuotannonn lopettaminen olikin virhepäätös kun sinne ois turvemaille saatu isoja vaarastopaikkoja hiilelle kun ois ne entiset varastot tupruteltu taivaan tuuliin….

     

    Puuki

    Jos kasvatusmetsissä heikkenee  puiden kasvu, niin yleensä kyseessä on liika tiheys tai ravinnepuutos/ravinnehäiriö.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 76)