Keskustelut Harrastukset Hirvivahingot 0,06% metsän tuotosta?

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 343)
  • Hirvivahingot 0,06% metsän tuotosta?

    Merkitty: 

    Onko se vähän vai paljon, näin oli metsälehden lukija kirjoittanut Metsälehdessä 14.2.

     

     

  • A.Jalkanen

    Kyllä kannanarvioinnin ongelmat ovat Lukella tiedossa. Yrittävät parhaansa annetulla aineistolla. Kun myös tiedon loppukäyttäjillä on tiedossa tämä jatkuva aliarviointi, kannattaisiko tämä huomioida kasvattamalla kaatomääriä hieman reippaammin?

    Motivaatio tähän ehkä puuttuu, koska metsästäjille ei yleensä koidu mitään sanktioita liian alhaisista kaatomääristä: kun kantaa ei voida luotettavasti arvioida yhden seuran (vuokrasopimuksen) tasolla, ei voida pitävästi osoittaa että hirviä on liikaa. Sitä voi tietenkin koettaa haarukoida alueen hirvituhoilmoituksista ja liikenneonnettomuuksista. Pitäisi sopia että myöskään liian korkeista kaatomääristä ei koituisi sanktioita.

    Heitänpä ilmaan myös ajatuksen, voisiko luvat maksaa jälkikäteen toteutuneiden kaatojen pohjalta? Metsästystä varten annettaisiin vain hirvitalousalueelle suuntaviivat että kuinka paljon olisi kaatotavoite ja miten se jakautuu sonnien, lehmien ja vasojen kesken. Metsästyksen käynnissä ollessa ei tarvitsisi kantaa huolta lupien määrästä eikä jakaumasta, koska tavoitteita voidaan säätää pitemmällä kuin yhden vuoden aikavälillä sopiviksi. OmaRiistasta seurattaisiin reaaliajassa tavoitteen toteutumista ja voidaan viheltää peli poikki jos oikein paljon liikaa menisi yli tavoitteen.

    MJO

    Pitäisi sopia että myöskään liian korkeista kaatomääristä ei koituisi sanktioita.

    Sanktiota ei tule, jos on voimassa oleva kaatolupa. Luvanmyöntäjälle ei varmasti tule mitään.

    Samoin nuo kaatotavoitteet sonnien ja lehmien kesken on pelkkää metsästyksen rajoittamista. Miksi niistä pitää valita, jos voi ampua molemmat? Pyynti lupavapaaksi tai vaihtoehtoisesti luvat kattaisi koko Suomen ja niitä myönnetään yhteensä 100 000.

    Heitänpä ilmaan myös ajatuksen, voisiko luvat maksaa jälkikäteen toteutuneiden kaatojen pohjalta?

    Minä heitän taas ajatuksena, voisiko luvat olla ilmaisia?

    A.Jalkanen

    Lupamaksuvaroista rahoitetaan riistahallinnon toimintaa eli kannan suunnittelua ja tuhokorvaukset. Jos luvat olisivat ilmaisia, ja jos em. toiminnot katsottaisiin edelleen tarpeelliseksi, em. erät pitäisi rahoittaa verovaroin.

    MJO

    Kannansuunnittelua ja tuhokorvauksia ei tarvittaisi, jos lupia olisi 100 000.

    suorittava porras

    Nykyiselläänkn pyyntilupien käyttöaste on reilusti alle 90%..100 000 pyyntilupaa ei välttämättä merkitse yhtään nykyistä enempää kaatoja. Metsästäjät jarruttavat aina metsästystä ,jos havainnot vähenevät merkittävästi  lupamääristä riippumatta . Näin on tapahtunut tähän asti ja todennäköisesti jatkossakin.  Tämä riippumatta siitä ,että esim. oman seurani alunperin vuosittain myönnettyjen pyyntilupien käyttöaste on 100%  sen 46 vuoden aikana ,jonka olen mukana keikkunut .Muutamana vuotena on jäänyt elukka tai pari ”pystyyn”, mutta vastaava määrä lupia  on otettu jonakin toisena vuotena lisää pankkijärjestelmästä . Lupia on aina saatu vähintään se määrä ,mitä on haettu. Vaihteluväli 1-20 pyyntilupaa/ kausi. Pääluvuksi muutettuna 1-27.

    MJO

    Toisilla seuroilla kaatoprosentti jää toistuvasti alle 80% ja naapuriseura saa aina 100%.sti kaikki. Muutos mahdollistaisi toisen seuran ampuvan 120%, jolloin kokonaisuus olisikin 100%.

    Nykyisin kaatolupien pihistäminen onnistuu, jopa seurueiden kesken. Eikä saman seuran muilla porukoilla ole mitään mahdollisuutta puuttua toimintaan.

    Metsuri motokuski

    Mjo on ihan oikeassa. Tuolla päijänteen rannalla on yksi hirviseurue jolle tulee vuosittain lähes 50 hirven kaatolupa. Poikkeuksetta jätetään 20 prosenttia kaatamatta. Harvemmassa niitä seuruita on mutta ei kuitenkaan tavatonta.

    suorittava porras

    Meillä 20 % yhteislupa-alueen(12 seuruetta) pyyntiluvista on pankkilupia. Ne on jaettu viime vuosina nopeimmille. Silti lupia jää käyttämättä reilu 10%vuosittain. Kukin seura metsästää  juuri sen määrän ,minkä näkee vastaavan alueensa hirvitilannetta. Vähempäänkin moni olisi tyytyväinen. Pankkilupien käyttö vaatii pientä patistelua.

    jees h-valta

    Uskon että lihan määrä on se mittari jolla seurojen päättävät ovat valmiit joko jatkamaan tai lopettamaan jahdin. Kun alkaa porukka olla haluton lihan vastaanottoon kun jo viideskin arkkupakastin on kantta myöten täynnä, siinä mittari jolloin todetaan että nyt piisaa. Edelleenkin koko touhu on hyvin raarollista eli ansin tapellaan vasojen lihoista alkupäässä jahtia kun kerran ne pitää ensin ampuakkin. Sitten kelpaa vielä joinkuin joku nuori sonnimullikka mutta sitten jos joku erehtyy ampumaan vanhan lehmän porukka kaikkoaa kuin pieru usvaan.

    Metsuri motokuski

    Nyt olet jesse väärässä. Meille jotka hirvenlihaa on jyrsitty jo lähes 50 vuotta ei lihanhimoa hirvenlihalle ole. Ei ainakaan minulla. Enemmänkin on kyse jahti mahdollisuuksien jatkumisesta. Päästään ensi vuonnakin jahtiin. Ne jotka haluavat koiriaan kouluttaa , kuten minä, niin onhan se hyvä että hirviä on riittävästi.

    Se täytyy kyllä todeta että nyky kaatomäärillä ei harrastus ole uhattuna.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 343)