Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • jees h-valta

    Hiukan jäi kummastuttamaan tuolta aiemmilta tuo Tanelin painotus että PITÄÄ olla tähtäin tukissa. Mitä väliä sillä tähtäimellä on kunhan rahasuoneen osuu? Kun sitä ei todella enää valtakunnan metsätahoilta lailla määrätä mitä kasvattaa ja mihin pisteeseen. Monesti olisi halujakin kasvattaa mutta kun itikat kerkiää ensteks ja on jopa pakkokin pistää pyörille mitä vielä on pelastettavissa. Saattaa olla jopa hyvinkin yleistyvää laatuakin tuo. Ettei vain maattaisi vanhoissa juoksuhaudoissa eikä huomata että sota loppus jo.

    Timppa

    Tanelin kanssa täysin samaa mieltä. Tähtäin tukkiin. Metsä kasvaa niin hitaasti, ettei jonkun vuoden hintaheilahteluista tarvitse välittää.

    Sahatavarasta saa niin monenlaista tuotetta, että kysyntää löytyy nyt ja tulevaisuudessa. Ja varmaan hyvään hintaan.

    Eihän kuituakaan kannata hyljeksiä. Kyllä sillekin löytyy uusia käyttötapoja, mutta kannattaa muistaa, että sitähän saadaan myös jokaisesta tukkipuusta.

    Palstamato

    Motokuskin kannattaa rauhoittua. Ja jos keskustelu on mielestäsi turhaa, kuten totesit, niin voi pysyä sivussa. Kaikki meistä eivät ole tämän ”yhteisen” sopimuksen linjoilla ja haluavat keskustella aiheesta. Mutta, jos väitteeni siitä että juuri metsästysjärjestöt halusivat kantaa ylös, ja esim liikenneturvallisuusjärjestöt alas, niin mielelläni otan tietoa vastaan suunnaltasi. MTK on itselle mysteeri, mitä he ajavat, jäsenet istuvat usein kahdella pallilla.

    Tuo on yleinen argumentointitaktiikka, että otetaan pohjaksi maksimikanta, ja sitten todetaan kantaa rajoitetun. Hesarissakin oki joku kuukausi sitten artikkeli, että kanta ”romahtanut” lisääntyneen metsästyksen vuoksi. Jos taas verrataan kultaisen 70-luvun kantaihin, kannan ”rajoitus” joutuu ihan eri valoon, ja kanta on suorastaan ”räjähtänyt”.

    Työkaverini ajoi aikanaan moottoripyörällä hirveen. Halvaantui ja tyttökaveri kyydissä kuoli. Luulen, että heidän perheessään näitä ”siedettäviä” hirvivahinkoja ei tunneta. Motokuskin logiikalla tietysti kannattaa myydä auto ja lopettaa valitus, kyllä uusia autoilijoita tulee tilalle.

    jees h-valta

    Tuo olikin taas hyvä muistutus tuosta MTK:n roolista hirvien suhteen. Kummaa jauhamista kyllä väliin Maaseudun Tulevaisuudessa kyseisen leirin toimesta mutta on kyllä todella sukkelan huono edunvalvoja meillä jos ei tässä tosi pahassa puuntuotannon ongelmassa saa mitään aikaan. Eli juuri kuten palstamato toteaa.

    raivuri

    Metsurimotokuskin ja monen muunkin vastaukset ehkä hieman provokatiivisia täällä. Ymmärrän toki omaan harrastukseen kohdistuvien pointtien olevan herkkiä… Eikai se että väitän koivun TUOTTAVAN kasvatuksen (en kasvatuksen) olevan monessa paikassa olojen vuoksi vaikeata tarkoita että väitän metsänkasvatuksen olevan tuottamatonta?

    suorittava porras

    #”Metsästäjiä on turha syyttää koska kaatokiintiöt tulee valtiojohtoiselta viranomaiselta.”#

    Täydentäisin edellistä sen verran , että viranomaisten päätökset perustuvat sovittuun hirvitiheyteen , metsästäjiltä kerättyyn seuranta-aineistoon hirvikannan koosta ja rakenteesta metsästyksen jälkeen sekä tilastoituihin hirvivahinkoihin ja arvioituun luonnonpoistumaan (esim. petojen syömävara ) .

    Edellä mainitun perusteella laaditaan metsästäjiä varten useita vaihtoehtoja siitä , kuinka erilaiset lupamäärät vaikuttavat hirvien määrään tulevaisuudessa .Kukin hirviseurue /yhteislupa-aue tahollaan valitsee lopulta itselleen sopivan kaatolupamäärän .

    Myös kantaa alentavat vaihtoehdot ovat tapauskohtaisesti
    mahdollisia . Näiden edellytyksenä on kuitenkin suositusta suurempi hirvitiheys ja /tai runsaat ILMOITETUT HIRVIVAHINGOT .
    Jos vahinkoja ei ilmoiteta , ei synny perustetta alentaa hirvien määrää . Pelkkä kylillä huutelu ei siis ole peruste lupamäärien lisäämiseen . Siihen tarvitaan kirjattua tietoa .

    torppari

    tähtäin tukkiin tottakai..kuka teistä kertoo mikä tukki on ”muotia” kun odotellaan 40 vuotta…

    Ammatti Raivooja

    Tuottava koivunkasvatus ei ole missään vaikeata jos menetelmät ovat oikeat.

    Visakallo

    Hirvivahinkojen ilmoittamiskynnystä on todella paljon korottanut vahingonkorvauksen 170 euron omavastuu ja vielä 100 euron maksu tarkastuskäynnistä.
    Mikähän taho nämä summat on määritellyt ja minkä takia?

    raivuri

    No jos nyt aivan pilkkua halutaan viilataan niin se koivun kasvatus toki on tuottavaa kaikkialla pienien uudistamiskustannusten johdosta, mutta tarkoitin tuottavaa muihin puulajeihin verrattuna jos ei kaikille vielä auennut..

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 883)