Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • A.Jalkanen

    Mielestäni Mhy ei ole oikea taho, kun se ei myönnä lupia eikä määrittele kannan tavoitteita, vaan Riistakonsernin kokonaisuudessaan pitää ottaa vastuu, ml. metsästäjät. Mhy-ketjun heikentäminen ei ole metsänomistajien etu.

    Reima Ranta

    Kerro nyt suorittava, miksi puolustat nykyistä menoa? Sen lihanpalan takiako vai tappamisen viehätyksestä?

    Reima Ranta

    Jos MHY ja MTK leikkivät metsänomistajien etujärjestöä, niin tottahan tärkeisiin asioihin pitäisi vaikuttaa. Kuten sanottu, sorkkaeläimet ovat metsänhoidon suurin ongelma runsailla esiintymisalueilla.

    kim1

    Moni kuitenkin saattaa kokea Mhy:n metsänomistajan edunvalvojana…,vaikeneminen asiasta ei mielestäni ole edunvalvontaa…

    suorittava porras

    Älkääpä hätäilkö asioissa. Tilailin Riikilän Mikkoa tekemään tarinaa metsästysvuokra-asioista ja mhyn:n mahdollisuuksista edistää yhteistyötä metsänomistajien ja metsästäjien välillä .  Meiltä löytyy yksi ratkaisu . Katsotaan jutun jälkeen ,kiinnostaako asia muitakin.

    Kalle Kehveli

    Kyllä Mhy ja MTK ovat avainasemassa sorkkaeläinpolitiikassa. Metsästäjien mafia pitää päättäjiä otteissaan, niin kuin MMM:säkin.

    A.Jalkanen

    Mistä niin päättelet, että olisivat vaienneet? Ainakin Keski-Suomen mhy on ottanut paikallisessa riistaneuvostossa kantaa tiukemman kannansäätelyn puolesta. Miten etelässä? Samoin MTK on kirjoitellut asiasta ja neuvotellut. Mutta kun valtaa on ainoastaan lobata päättäjiä, ei päättää! Paikallistason yhteistyön lisäksi tarvitaan valtakunnan tason politiikaan muutosta. Luonnonsuojelijat pitäisi herättää samaan rintamaan. Kerrankin asia josta voimme olla samaa mieltä!

    Puuki

    Kuulemma aika kallista poronkasvatus . Eteläisimmän paliskunnan alueella porovahinkokorvaukset oli muutamalle (3:lle?) poronkasvattajalle 0,5 milj.  €/vuosi.

    Voisi kait tuon lihankasvatuksen jotenkin edullisemmaksikin järjestää.

    kim1

    No,ei ainakaan koskaan ole Uudenmaan Mhy:n jäsenledessä tahi kirjeissä ollut mainintaa ko.aiheesta ..,lähinnä ollaan ainoastaan huolissaan kirjanpainaja kannan noususta..,muttei hirvikannasta..P.s.onko metsälehdessä ollut koskaan juttua mitä saattaa tulevaisuudessa puuston kasvulle ja laadulle käydä kun sitkeästi kuusta istutetaan kuuselle..?

     

    A.Jalkanen

    Jospa aiheesta päästään lukemaan Ilmastonmuutos-Tiedeliitteestä?

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 883)