Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 731 - 740 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • puunhalaaja

    Ennen metsämiehet pyydystivät kymmeniä kanahaukkoja syksyssä ja kanalintukannat olivat elinvoimaisia.

    Ennen myös syötiin talkkunaa paljon, ja hiihdettiin kouluun.

    Kanahaukan kanta Suomessa on laskenut pian 40 vuotta. Jos kanahaukka olisi merkittävin tekijä metsäkanalintujen kannan määrittäjänä, voisi loogisesti olettaa niiden kantojen vastaavasti kasvaneen. Näin ei ole käynyt. Jos sekä kanahaukan että metsäkanalintujen kannat kummatkin vähenevät, niin todennäköisesti syy on jokin sellainen joka muuttaa niiden kummankin elinolosuhteita.

    Puuki

    Onhan niitä muitakin metsäkanalintujen vähentäjiä kanahaukan ohella.  Supikoirat ja naakat tulee ensimmäisenä mieleen. Niitä ei ollut ennen ainakaan täällä päin.  Kanahaukka ajaa kyllä ainakin paikallisesti metsäkanalinnut evakkoon, vaikka ei ehtisi  niitä hävittää .

    Puu Hastelija

    Tuosta sääksikameran teurastuksesta tuli silloin mieleen, kuinka monesta pöllönpesästä ym. metsästäjät ovat saaneet syyt niskoilleen, kun todisteita ei ole. Hemmetin moinen itku raivo huuto, kuinka tullaan viemään riistakameroita pesien suojaksi, jotta nähdään kuka ne tuhoaa. No, nyt nähtiin livenä, eikä siitä itseään suojelijoina  pitävät sitten niin välittäneetkään tehdä numeroa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miksi tehdä numeroa kun saalistustapahtuma (kanahaukka/sääksi) on normaalia villiä luontoa? Sääksen kanta on sitä paitsi nousussa. Minunkin maallani pesii joka kesä.

    Numeroa pitää tehdä asioista, joissa poiketaan liikaa luontaisesta asennosta, kuten petojen vähyyden vuoksi toimimattomat ravintoketjut. YLE uutisissa oli juttua perhosista otsikolla ”Suomen perhoslajisto muuttuu ennätysvauhtia”. Syynä ilmastonmuutos ja elinympäristöjen muutos. Elinympäristöjä muuttaa maankäyttö kuten maa- ja metsätalous, mutta myös ”holtiton sorkkaeläinlaidunnus”.

    Metsuri motokuski

    AJ :Elinympäristöjä muuttaa maankäyttö kuten maa- ja metsätalous, mutta myös ”holtiton sorkkaeläinlaidunnus”.

    Ei kai sorkkaeläin laidunnus juurikaan muuta luontoa. Tietääkseni kanta ei vieläkään ole siinä mittakaavassa että sorkkaeläimet uhkaisi jotain eläintä,kasvia tai luontotyyppiä. Jos me ihmiset toiminnallamme istutamme puita epäkelvollisille maapohjille on kaiketi sorkkaeläimet siihen syyttömiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oletko Mm käynyt viime aikoina Lapissa? Kajaanin pohjoispuolella ei juuri näy jäkälää. Mallan luonnonpuisto on tuhottu, ei ole ruohokasveja. Tunturikoivu ei uudistu. Etelässä muutos ei ole tietenkään noin selkeä, kun kehitystä säädellään taimikonhoidolla. Toisin sanoen ns. sivupuulajit eivät pääsisi kehittymään isoiksi ilman sorkkaeläimiäön jos ne poistetaan tarkkaan taimikon perkauksessa. Jos peuran kanta on korkeimmillaan 2/10 ha, niin vaikutus näkyy varmasti sen kesäaikaisessa ravintokasveissa. Ahvenanmaalla näkyy varmasti metsäkauriin laidunnus. Hirvieläinten laidunnus ei jakaudu tasaisesti vaan keskittyy parhaisiin kohteisiin. Olisi kyllä tarpeen aidata osia taimikoista jotta vaikutus kasvipeitteisen saataisiin mitattua. Luken hirvitutkimus asialle?

    Gla Gla

    Valkohäntäpeuratutkimus Tammisaaren kansallispuistosta ajalta, jolloin kanta oli suunnilleen puolet nykyisestä:

    https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Asarja/a204.pdf

     

    Gla Gla

    Mm: ”Tietääkseni kanta ei vieläkään ole siinä mittakaavassa että sorkkaeläimet uhkaisi jotain eläintä,kasvia tai luontotyyppiä. Jos me ihmiset toiminnallamme istutamme puita epäkelvollisille maapohjille on kaiketi sorkkaeläimet siihen syyttömiä.”

    Syyllisen määrittely on tietysti jossain määrin makuasia. Vihreässä langassa olleessa haastattelussa esitettiin mielipide, jonka mukaan liikenteessä ongelmat voidaan hallita nopeusrajoitusten avulla, kun eläimiä ei saa tappaa. Epäkelvoille maapohjille istuttamisen kaataminen ihmisten (=metsätalouden harjoittajien) syyksi menee mielestäni samaan sarjaan kuin ko. aktivistin mielipide.

    Jos uskomme uutisointia siitä, että monimuotoisuus on kaventumassa, mielestäni kyseessä ei ole pelkkä kina syyllisestä. Kyse on syyllisyydestä riippumatta asiasta, mikä pitää ratkaista. Kun luonto on rakentamut systeeminsä niin, että aukkoon tulee pioneerilajit ensin ja vasta sitten kuusikko, pitäisi metsätaloudessakin suosia kuusikon päätehakkuun jälkeen koivikkoa. Kun tuon alle hyvällä tuurilla saadaan luontainen kuusikko, saadaan maaperä kuntoon, metsästä erirakenteinen sekametsä, uudistuskulujen osuutta alemmas, kiertoaikaa pidennettyä ja silti voidaan jatkaa jaksollista kasvatusta. Minusta ei ole mitää syytä tai tekosyytä, miksi tähän ei pitäisi luoda edellytyksiä. Minä tiedän vain kaksi tapaa toimia noin. Toinen on vetää metsiimme tuhansia kilometrejä sähköaitaa, joita sitten omistajat 1-2 krt kuukaudessa käyvät ylläpitämässä ajaen usean vuoden ajan/kuvio tuhansia kilometrejä ja romuttaen ko. kuvion kannattavuuden ja rajoittaen sorkkaeläinten liikkumistilaa ja ravinnonsaantia. Toinen vaihtoehto on pudottaa sorkkaeläinkannat sille tasolle, että homma onnistuu ilman sähköaitoja.

    Metsuri motokuski

    Tottahan se on mitä gla kirjoitti. Samoin anneli kirjoitteli jäkälän puuttumisesta kainuussa. Kaikkihan nämä meidän ihmisten aikaansaannosta ja sen me voimme korjata. Mutta kun eläimiä ei kukaan puolusta niin kyseenalaistin eläinten syyllisyyden. Se on totta että tuo on ihan viherpiperö juttuja.

    Mutta jospa me itse kuitenkin tämän ravintoketjun yläpäässä olevina hoitasimme itse tekosemme emmekä etsisi syyllistä muualta.

    puunhalaaja

    Ei kai sorkkaeläin laidunnus juurikaan muuta luontoa. 

    Tässä olet yksiselitteisesti väärässä. Gla jo edellä yhden jutun linkkasikin.

Esillä 10 vastausta, 731 - 740 (kaikkiaan 883)