Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • Timppa

    Naapuripitäjä Joutsa on, kun siihen liitettiin Leivonmäki.   Ihmeellisiä ovat hirvien tavat.  Ampukaa ne siellä. etteivät leviä tänne pohjoiseen.

    Varsinainen Keski-Suomi asutettiin vasta 1500-luvulla ja väkimäärä kasvoi merkittävästi vasta 1700-luvun lopulla, joten kaskikausi jäi paljon lyhyemmäksi kuin vaikkapa Savossa, josta Keski-Suomeen tuli uudisasukkaita silloin 1500-luvulla seudulla aiemmin metsästäneiden hämäläisten maille.   Minulla on kolmesta pitäjästä Keski-Suomea metsähavaintoja enkä siis ainakaan vielä ole törmännyt hirvien kaluamiin kuusiin.

    Burl

    Nimimerkki ”suorittava porras” arvelee, että ”Taitaa metsästäjien ikääntyminen ja peodot olla vaikuttamassa ongelmiin nimimerkki burlin kohdalla . Hivikanta kasvaa alentuvan metsästyspaineen johdosta .”

    Voihan se näinkin olla. Kun lupia jää ampumatta ja myös pankkihirviä, ja edelleen tuntuu olevan keksittyjä rajoituksia siihen, minkä sortin hirveä saa missäkin jahdissa ampua, niin ikääntyminen taitaa vaikuttaa tässä vaiheessa lähinnä korvien väliseen toimintaan. On tullut viestiä siitä, että osa nuoremmasta polvesta on tympääntynyt koko hirvijahtiin, kun aamupäivällä saa metsästyksenjohtajan päätöksellä ampua vaan naaraita ja iltapäivällä uroksia yms.

    Gla Gla

    Burl: ”Edit2: ”Liity metsästysseuraan, niin pääset vaikuttamaan asioihin!” Jep jep. Liity rikollisliigaan, niin saunasi ei pala!”

    Metsästysseurasta tulee jäsenille velvoitteita kasvattaa sorkkaeläinkantaa entistäkin tehokkaammin mm. ruokinnalla ja sallimalla petojen metsästys. Joten kun koejäsen ei kaatolupiin voi vaikuttaa ja hyväksytään seuraan vain, jos sopeutuu sorkkaeläinten määrän kasvatukseen, sauna palaa jatkossakin vähintään yhtä suurella todennäköisyydellä. Mutta ehkä se on metsästysharrastuksen takia perusteltua.

     

    Timppa

    Ei se ihan noin ole kuten Gla väität.  Ruokintavelvoite saattaa toki koskea valkohäntäpeuran metsästystä ruokintapaikoilta metsästämisen mahdollistamiseksi.  Miten niitä peuroja muutenkaan saisi metsästettyä isompia määriä?  Yleensä tilanne on kuitenkin sellainen, ettei tarvitse ruokkia, jos ei itse metsästä.

    Kuinkahan moni haluaa karhua karhua lähiympäristöönsä?  Mieluummin kait ihmiset haluaisivat kulkea turvallisella mielin marjassa?

    Tietysti voinee seuraan liittyessään kieltää jonkin metsästystavan mailtaan, jos samalla sopii, ettei harjoita sitä seuran jäsenenä muiden mailla.  Kyllä ne Gla:n selitykset ovat hataralla pohjalla.  Kertoisitko muuten esimerkin, että uuden jäsenen on pakko sopetua sorkkaeläinmäärän kasvatukseen ihan seuran nimellä.

     

     

     

    Gla Gla

    Kuka se nyt tässä viestiketjussa olikaan, joka tuon velvoitteen mainitsi. Metsästysseuran jäsen kuitenkin. Muualtakin olen samansuuntaisia asoita kuullut, joten ehkei se nyt ihan perätön juttu ole.

    Peuran metsästys päättyy tammikuun lopussa, jolloin ruokinnankin pitäisi loppua. Kuitenkin kun vähänkin alaa seuraa, ruokintaa tehdään eläinten selviytymisen eli kannan kasvattamisen takia, ei metsästyksen takia. Anne Kalmaria myöten päättäjissäkin löytyy riistaa hyödyttävästä talviruokinnasta iloitsevia. Ei siellä löydy näkemyksiä, joiden mukaan ruokintaa tehdään peurakannan leikkauksen takia.

    Eräänkin seuran säännöissä edellytetään, ettei jäsen rajoita seuran metsästysoikeutta omilla maillaan. Seuran nimeä en tänne nyt laita.

    Koska halua sorkkaeläinten vähentämiseen ei tällä hetkellä näytä olevan, joukkoon liittyminen tarkoittaa sen porukan painoarvon vahvistamista.

    Metsuri motokuski

    Viimeisessä Metsästäjä-lehdessä oli hyvä kirjoitus hirvestä ja metsänhoidosta. Taisi olla otsikolla ”Hirvet metsänhoidossa” sivu 26 – 27. Ne joillekka lehti tulee niin kannattaa lukaista. Minusta siinä on hyvin linjattu mihinkä hirvikannan hoidolla pyritään. Kirjoitus on erinomainen korjaus edelliseen lehteen jossa oli ruotsalaisten vastaava kirjoitus, joka olikin aika outo verrattuna siihen minkälaisia kokemuksia suomen hirvien käyttäytyimisestä on tiedossa. Perusteetkin erilaisuudelle selvisi kirjoituksessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Asiallinen kirjoitus. ”Runsas lehtipuusekoitus lisää taimikkokohtaista hirvituhoriskiä, mutta kaikkea lehtipuuta ei tarvitse poistaa.”

    Miksi Lapissa hirvikanta tulee olla alempi kuin etelämpänä: karummassa pohjoisen ilmastossa ekosysteemin tuottokyky ei riitä tuottamaan yhtä paljon ravintoa hirville. Lisäksi Lapissa poro kilpailee kesällä samasta ravintoresurssista hirven kanssa.

    https://www.lehtiluukku.fi/lehti/metsastaja/_read/03-2018/179654.html

    Samassa lehdessä ministeri Jari Leppä: ”Hirvien aiheuttamat metsätuhot ja liikennevahingot on saatava vähentymään.”

    suorittava porras suorittava porras

    Pääkirjoitus sivulta 5  ja  Hirvitiheyksiä ja koulutusta /varapuheenjohtajalta sivu 15 , ovat myös artikeleita , joihin kannattaa tutustua .

    Olen todennut ”muutamaan ”otteeseen käytännön kokemuksien kautta lehtipuiden valtaamien taimikoiden olevan hirville mieluisia oleskelu -ja ruokailupaikkoja . Tämän vahvistaa myös tutkimus . Taimikoiden perkauksen ajankohta (vuosissa) vaikuttaa vahinkoriskiin . Taimien/mänty on pysyttävä elinvoimaisina , jotta ne tuottavat riittävästi haitta-aineita , joilla ne suojaavat isteään hirvien syömiseltä . Onko tutkittu myös sitä , mitä reilu saman puulajin ylitiheys vaikuttaa taimien elivoimaisuuteen ja syntyvien haitta-aineiden määrään? Kohtuus saattaa olla paikallaan kasvatustiheydenkin suhteen , että ei mennä ojasta allikkoon . Taimet on kasvatettava sellaisissa tiheyksissä , että elinvoimaisuus ja kasvu eivät kärsi.Taimikkovaiheen kestoa on pyrittävä lyhentämään kaikin keinoin, jotta taimet olisivat alttiina tuhoille mahdollisimman lyhyen ajan. Hoitamattomissa tai liian myöhään hoidetuissa taimikossa taimet voivat olla alttiina hirvien ruokailuille 5-10 vuotta kauemmin , kuin oikea-aikaisesti hoidetuissa.

    Kuten Annelikin totesi , kaikkea lehtipuuta ei tarvitse raivata. Riittävästä raivauksen voimakkuudesta on kuitenkin pidettävä huoli . Suurin osa hylätyistä kemerahakemuksista on tehty kohteille , jonne on jäänyt liikaa lehtipuuta . Harmittaa varmasti , jos tuki menee sivu suun ja” perkauksen” tekee  lopulta hirvi omalla tavallaan.

    Puuki

    Männyn kylvö lisää taimia paljon verrattuna istutukseen mutta sopii silti yleensä paremmin , jos hirvituhoja on odotettavissa. (jos kasvupaikka antaa mahdollisuuksia kylvön käyttöön ) Lehtipuut runsaina ylispuina varjostaa paljon pahemmin mäntyjä kuin kylvöpuskat, joiden tiheyttä voi vielä kontrolloidakin. Niissä on särkymävarakin parempi kuin harvemmassa istutustaimikossa.

    Gla Gla

    AJ: ”Samassa lehdessä ministeri Jari Leppä: ”Hirvien aiheuttamat metsätuhot ja liikennevahingot on saatava vähentymään.””

    Onkohan niin, että kun kaikki puhuu vain hirvistä, peurojen osuus jää huomiotta? Toki suuressa osassa Suomea se on ok, mutta kuten Luken vhp-kartasta nähdään, suuri on myös alue, jossa hirvi ei ole ainoa tuholainen. Onkohan edes pahin.

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 883)