Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • Gla Gla

    Minulla on se käsitys hirvistä, että jos naapurissani on metsästäjä, joka ei hirvituhoista kärsi, hirvet ei osaa pysytellä minun puolellani. Kyllä ne molempien mailla liikkuu, jos niitä on. Eihän edes yksi jahti pysy yhden tilan alueella, kun rajojen yli kuljetaan muutamassa minuutissa.  Ainakin täällä valtaosa tiloista on 5-20 ha suuruisia. Eri asia on se, jos metsästäjä kasvattaa kuusta kaikkialla ja muu on vesakkoa, joka joutaakin tulla syödyksi. Suorittavahan on usein muistanut valistaa meitä hirvien erinomaisuudella taimikonhoitajan apurina. Harmi vain, että minä haluaisin kasvattaa koivua ja mäntyäkin. Tokihan hirvet silloin minun puolellani viihtyvät. Tricolla pannaan vahinko kiertämään, tosin koivun osalta ei ole kokemusta, miten se toimii.

    Aiemmin hirviongelmaa pidettiin suurena rauhallisilla alueilla. Nytkö ne hakeutuukin vilkasliikenteisten teiden varsille vain siksi, että 75% vuodesta ei ole edes metsästysaikaa. Tulee mieleen noista kommenteista sarjakuva Lassi ja Leevi ja heidän pallopeli. Siinä Lassi 6-v keksi itselleen edullisia uusia sääntöjä sitä mukaa, kuin peli eteni. Samalla tavalla palstan metsästäjien selitykset muuttuu, kun hirvieläinongelmaa vähätellään.

    Kuten edellisessä viestissäni totesin, pelkästään hirvet ei ole ongelma, vaikka nykyinen kanta tuhoaakin vuosittain 250000 ha taimikkoa. Ongelma on hirvieläimet. Vaikka nyt hirvikanta oletettavasti on aavistuksen matalampi kuin 2000-luvun taitteen aikoihin (todella huono vertailukohta, mutta tarve verrata siihen kertoo sekin paljon nykytilanteesta), peurojen määrä on yli kaksinkertainen. Kanta oli turhan suuri jo tuolloin, puhumattakaan nykytilanteesta. Monelta suunnalta on tullut viestiä, ettei metsästäjillä ole mahdollisuutta leikata tuollaiseksi päästettyä kantaa. Paniikkiin ei tosiaan ole aihetta (mikä noiden kommenttien esittäjien mielestä mahtaisi paniikin arvoinen tilanne olla?), mutta ratkaisuja kiivaasti tarvitaan. Veikkaan, että pelkästään vhp:n 30-50 kpl/1000 ha + muut sorkkaeläimet siihen päälle on jotain, mitä muualla Suomessa ei yksinkertaisesti kyetä käsittämään. Se näkyy tämän keskustelupalstan ulkopuolellakin. Juurihan maa- ja metsätalousvaliokunnan pj iloitsi MT:ssä vhp:n talviruokinnasta eli siis vhp:n määrän tuplaantumisesta 10 vuodessa ja siitä seuranneesta toistaiseksi ratkaisemattomasta maa- ja metsätaloutta, liikennettä sekä ympäristöarvoja rasittavasta ongelmasta, samoin kuin villisian hallitsemattomasta leviämisestä ja siitä aiheutuvasta hallitsemattomasta riskistä. Näin pihalla voi olla, vaikka työpöytä olisi Suomessakin, eikä turvallisen matkan päässä todellisuudesta EU:n lasipalatsissa.

    jees h-valta

    Niinpä, Glalta asiaa täyslaidallinen. Kun jo muutaman punkin, toki vielä aika pienenkokoisia eikä vielä kovin hanakasti verikontaktiin hakevia, on iholtaan löytänyt jo nyt, vaikka kulkiessa tulee jo varottua hiveleviä talven törröttäjiä ja kuivia heinän korsia ei voi kuin ihmetellä tätä järjetöntä eläintilannetta. Iltasanomien jutussa oli jo koiran turkista emäntänsä löytänyt pienen mukillisen punkkeja. Kymmeniä. Nyt pitkäkarvainen collie kulkee kesän kauheat haalarit päällä. Ihmiset varoo kulkemasta luonnossa mikä tulee heijastumaan sitäkin kautta kansamme terveydentilaan ja lasten luontainen uteliaisuus luonnon elämään ja ötököiden tutkintaan on pakko kieltää koko eteläisessä suomessa. Onko mitään johon tämä hulluus loppuisi?

    jees h-valta

    Vastaan itse, eipä taida olla. Nimittäin tänään ilmestyneen Metsästäjä-lehden kannessa isoin huolen aihe oli patistaa riistapellot laittamaan kuntoon. Elämme maassamme kahta maailmaa. Metsästäjien ikioma puuhamaa ja taviskansan heiltä saama kauhun ja kurjimuksen maa.

    arto arto

    Meillä metsäeläimet niin vähissä. Karhut yrittävät syödä koiria häkeistä. Erällä isännällä viime viikolla karhu repinyt häkkiä 3 aamulla. Ei välittänyt ihmisistä mitään murissut vaan koiran omistajalle, haulikon laukauksia karkonnut tielle, 3 tuntiin löntystänyt  400m. päivällä virkavalta karkottanut muutaman kilometrin.

    Burl

    Taitaa alkaa olla meillä puuntuotanto-orientoituneilla metsänomistajilla mitta täynnä näihin hirvituhoihin.

    Taannoin sain valmiiksi puolentoista hehtaarin vt-kumpareen kylvömännikön taimikonhoidon, missä ei ollut kuin 0,3 ha hirvien raiskiolle tärvelemää aluetta mäen laella! Kyllä sinne jonkinlainen kuusi-hieskoivumetsikkö nousee, mutta pitää olla tyytyväinen, että tässä vaiheessa sentään näyttäisi hyvältä, kun loput 1,2 ha on lupaavan näköistä.

    Lehtipuut on mäntyjen päältä perattu aikanaan huolellisesti ja etukasvuiset ja kiinni toisissaan kasvavat männyt myös. Nyt vuorossa oli kylvötuppaiden harvennus ja samalla lehtipuuvesakon niitto. Taimikonhoidon tukeahan tähän ei saa, kun puusto on keskimäärin yli kolmemetristä, mutta runkolukua en uskalla pudottaa alle kolmen tuhannen, mikä on tukikriteerinä. Taatusti kaluavat vielä silokylkisiä runkoja, mitä eivät enää poikki saa. Ja tämä ei ole edes mitään pahaa talvilaidunaluetta.

    Talvilaidunalueilla syönti alkaa, kun ensimmäiset männyn- tai koivunlatvat yltävät hangen päälle alkutalvesta. Kun varsinkin luontaisesti uudistetuilla aloilla puuston kasvussa on vaihtelua, totaalinen tuhotyö ei käy kerralla. Seuraavien 10 vuoden aikana taimien tärvely jatkuu vuosittain ja lopulta paikalla on laatuvikainen jätemetsä. Hyvässä lykyssä siellä täällä on kuusentaimia, mitkä eivät hirville kelpaa taimina.

    Parhaaseen lopputulokseen tähtäävä metsänomistaja käy tarpeen mukaan raivaussahan kanssa uudistusalalla useaan kertaan, jotta metsiköstä kehittyisi tila- ja kokojakaumaltaan tasarakenteinen. Hirvet toimivat samoin: taimien tärvely jatkuu kymmenenkin vuotta ja lopulta totaalinen tuhotyö on valmis. On suorastaan absurdia, että näille pahimmille raiskioille ei hirvituhokorvaustakaan saa, kun tuhotyön pitää tapahtua kolmen vuoden aikana. Ja silloin jos sen sattuu saamaan, eli alussa hyvältä näyttänyt taimikko tuhoutuu, on korvaussumma mitätön taimikonperustamiskustannukseen nähden puhumattakaan siitä, että maapohja jää vajaatuottoiseksi.

    Hirvimafia selittelee tuhoja tilanteesta riippuen vaihtoehtoisesti esimerkiksi joko niin, että kun lehtipuusto on männyntaimikosta perattu, niin sen takia männyt on syöty tai kun lehtipuustoa ei ole perattu, niin siksi männyt on syöty. Aina löytyy tilanteeseen sopiva selitys ja vika on metsänomistajassa.

    Hirvien käyttäytyminen vaihtelee paljon. Meillä on tiloja eri puolilla Etelä-Savoa neljättäkymmentä ja kun jossain maistuu nimenomaan rauduskoivut hirville ja männyt jää rauhaan, toisaalla tilanne on päinvastainen. Tätä ei moni kirjoittaja tiedosta: jos sen kotitilan taimikot on jollain kaavalla saanut varttumaan ilman hirvituhoja, sama linja ei välttämättä toimi toisaalla.

    Omt-kuusien kuoriminen ensiharvennuksen jälkeen on kaikkein harmillisin asia.

    Hirviä on kerta kaikkiaan liikaa. Aitauksella tai karkotteilla riesa siirtyy naapurille.

    Metsästysharrastus on arvokas asia, eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Mutta puuntuotannollisesti sietämättömän korkea hirvikanta on saatava alemmas. Ideoita?

    Edit: poronhoitoalueella ahmat tappavat poroja silkasta tappamisenhalusta poromiesten mukaan. Meilläpäin taas jäi hirviä ampumatta, kun aikuis/vasasuhde on vääristynyt: vasoja ei ole riittävästi. Ihmeteltiin sitten, että eikö niistä petojen tappamista vasoista jää jäänteitä maastoon, mutta kuulemma ei: täällä ne syövätkin tappamansa ruhot lapaluita ja kalloa myöten. Mikähän mahtaa olla totuus?!

    Edit2: ”Liity metsästysseuraan, niin pääset vaikuttamaan asioihin!” Jep jep. Liity rikollisliigaan, niin saunasi ei pala! Kuten kirjoitin, arvostan metsästysharrastusta, mutta henkilökohtaisesti se ei innosta. Mieluummin käytän vapaa-aikani metsänhoitotöissä ja jätän villieläinten väjymisen niille, ketkä asialle ovat vihkiytyneet.

    Timppa

     Ihmeteltiin sitten, että eikö niistä petojen tappamista vasoista jää jäänteitä maastoon, mutta kuulemma ei: täällä ne syövätkin tappamansa ruhot lapaluita ja kalloa myöten. Mikähän mahtaa olla totuus?!”

    Ei muuten mitään jää ainakaan aina karhun jäljeltä.  Takavuosina Keski-Suomessa Korpilahdella karhu oli onnistunut kesäkuussa kaatamaan hirvilehmän.  Lehmä oli ollut pellolla, joka rajoittui tosi tiukkaan ojanvarsipusikkoon.  Siinä oli karhu saanut hirven tapettua.  Piti raatoa pari päivää pellossa, mutta sitten raahasi sen vieressä olevaa jyrkkää mäkeä rinteessä olevan lähteen viereen.   Oli karhun mielestä varmaankin mukava paikka.  Lihakin pehmeni sopivasti kesähelteellä.  Sai lisukkeena syödä kärpäsentoukkia, kun muisti vain pitää kiirettä, etteivät muuttuneet lentäviksi.  Syksyllä oli vain pari luun palaa jäljellä täysikasvuisesta hirvestä.

    Viime keväänä istutettiin männyntaimia erään aukon nurkkaan.  Nyt oli melkein kaikkien latvaosat syöty.  Tanelihan samasta ilmiöstä ainakin kerran valitti.  En edelleenkään usko, että meillä olisi ollut hirvi asialla.  Kyllä mielestäni syyllinen oli metso ja/tai metsämyyrä.  Kylvöstä syntyneet taitavat saada olla paremmin rauhassa.

    Tuo kuusien kaluaminen saattaa johtua maapohjan joidenkin hivenaineiden puutoksesta.  Liekö pitkäaikaisella kaskeamisella vaikutusta?   Ei olla Keski-Suomessa törmätty moiseen ilmiöön.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Taitaa metsästäjien ikääntyminen ja peodot olla vaikuttamassa ongelmiin nimimerkki burlin kohdalla . Hivikanta kasvaa alentuvan metsästyspaineen johdosta . Petojen lisääntyminen ei riitä siihen ,että niillä olisi suurtakaan merkitystä kannan vähentämisessä . Koirat kuitenkin pidetään petovaaran takia pois metsistä ja metsästäjät niiden ohella.

    Tähän saumaan voi vain suositella metsänhoidollisia keinoja karkotteiden ohella  , jotta vahingot pysyvät hallinnassa. Kun ei saada aikaan metsästyspainetta , on otettava muut keinot käyttöön.

    Metsästysseuraan liittymistä olen kohdallani suositellut niille , jotka innokkaasti olisivat ryhtymässä jahtihommiin vain omilla maillaan. Jossakin homma on opeteltava ja se onnistuu parhaiten metsästysseuran puitteissa . Kun osaamista löytyy ,löytyy mahdollisuus hoitaa hirviongelmia omillakin tiluksilla . Tämän jälkeen tarvitaan vain sosiaalisia taitoja.

     

    Oksanen

    Hirvet ovat syöneet Keski-Suomessa kuusenkuorta 15 vuoden ajan. Kai tämä Joutsan seutukuntakin vielä Keski-Suomeen niukin naukin luetaan. Ja jos taas hirvikanta kasvaa alenevan metsästäjämäärän vuoksi, on hirvien määrä pudotettava sille tasolle, millä tulevaisuuden harvat metsästäjät sen kykenevät pitämään.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    suolistettu porsas: ”…Kun osaamista löytyy ,löytyy mahdollisuus hoitaa hirviongelmia omillakin tiluksilla…”

    Kun minä olin hyvin nuori, niin hirviongelman kohdalla haulipanoksen tilalle vaihdettiin täyteinen eikä hirviongelmaa enää ollut. Jokainen maanomistaja osasi tuon taidon.

    Puuki

    Punkkiongelmaan auttaa jonkin verran kuulemma valkosipuli karkotteena.

    Varsinkin arvokkaimpien istutettujen ra-koivikoidan aitaaminen olisi varmaan ainoa keino niitä suojella.Jokin hirvilupavaroilla perustettu paikallinen ”aidantekoryhmä” siirrettävine taimikkoaitoineen voisi tuoda  apua tilanteeseen.

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 883)