Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”ratkaisut hirvien kannan tasosta on mahdollista(ja jopa toivottavaa) tehdä paikallisen väestön toiveiden mukaisesti”

    Kuulostaa hyvältä teoriassa, mutta käytännössä tämä systeemi tarkoittaa sitä, että metsästäjät päättävät hirvikannan tason, ja metsänomistajilla on tässä pelkän statistin (katsojan ja kärsijän) osa.

    Apli

    Hirven metsästyksen vapautus maanomistajille ainut keino…

    Metsuri motokuski

    Niin tai sitten maanomistajat ottavat ohjaat käsiinsä. Eli he hakeutuvat sellaisiin päättäviin tehtäviin jossa näissä asioista päätetään. En epäile hetkeäkään että kun metsänomistajat yhteistuumin asiaan perehtyvät niin he pystyvät asian hoitamaan.

    Esim AJ kun kuuluu Keski-Suomen Mhy:n valtuustoon  niin seuraavassa kokouksessa otat asian esille että nyt pistetään asia kuntoon jos vuokrasopimuksia metsänomistajat jatkossa tekevät. Tiedote K-S mhy:n metsänomistajille että asiaa aletaan hoitamaan paikallisissa rhy:ssä. On ihme että jos vaakakupissa on toisaalla maanvuokraus ja toisaalla hirvien määrä niin uskon että hirvien määrä laitetaan kuntoon.

    Joskus on niin että kun ei helpolla uskota niin sitten homma hoidetaan vaikeamman kautta. Sehän tässä on ongelma että metsänomistajien joukossa on ”luopioita” jotka eivät näe hirvimäärää liian suurena. Eikä ne jokapaikassa olekkaan.

    Mitä se auttaa kun vuodesta toiseen tätä samaa asiaa jankutetaan tällä foorumilla kun muita kovia hirvimiehiä ei ole kuin minä, harrastelija ja suorittava. Uskon että meistä yksikään ei pysty asiaan vaikuttamaan kunhan leukoja loksutetaan. Järeät keinot käyttöön etujärjestöjen kautta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuinka sattuikaan, hirvistä keskusteltiin juuri viimeisimmässä mhy:n kokouksessa. Yleisesti ottaen kannan taso on K-S:n alueella hyvällä tolalla. Yksi valtuutettu oli tyytymätön, mutta asia oli esillä keskustelu- eikä päätösasiana. On hyvä, että tyytymättömyys tuodaan esiin, niin asioita päästään viemään eteenpäin paikallistasolla.

    Sahapukki

    Kyllä minäkin koen olevani ahkera hirvenpyytäjä sielultani, mutten sitä näillä palstoilla ole kehdannut kuuluttaa erityisemmin. Keskustelut kun tahtovat olla semmosia lasten lumisota-tasoa. Vallin takana ollaan ja pysytään, mitänyt joskus posautetaan lumiryöppy ”vastapuolen” (eli metsästävän metsänomistajakollegan) niskaan ja taas oleskellaan. Eli yhen kerran asiasta mainitsen ja sitten lueskelen huvikseni toisten aivopieruja. Hirvenmetsästäjistähän on enemmistö maaomistajia jo sen vuoksi, että pääosin seuraan liitymisen ehtona on paikallinen maanomistus. Ainakin meidän seurassa.

    Hirven anatomiasta olen lahtivajalla huomioinut seuraavaa:

    Pitkäjalkainen( mahtaapa kävellä vuoden aikana sinne, missä on paras ruokamaa.)

    Iso vatsaontelo (Tarvinnee paljon ravintoa)

    Pää korkealla (yltää latvukset katkoa)

    Ei niitä voi hävittää niin vähiin, ettei ne talvisaikaan laumaudu ja syö jonkun kohdalleen osuvan taimikon. Tämä on todettava tosiasiaksi.

    Omakohtasesti minun metsäni tuhot oavat rahallisesti arvotettuna:

    1. myrsky

    2. tykky

    3.myyrä

    4.heinät ja vatut.

    5. hirvet ehken satoja taimia. Mutta tämä on tullut perittyä lihana jo moneen kertaan. Tänävuonna heltiää pyyntilupa 390hehtaarilla, eli ylivuotisen teuraspainon ollessa 130kg saa yhden hirvilihakilon 3hehtaarin maaomistuksella. syömäkorkusta taimikkoa minulla on tälläkin hetkellä semmosen 15ha.

     

     

    Gla Gla

    Sahapukki: ”Hirvenmetsästäjistähän on enemmistö maaomistajia jo sen vuoksi, että pääosin seuraan liitymisen ehtona on paikallinen maanomistus. Ainakin meidän seurassa.”

    Lieneekö noilla metsätalous kovin aktiivista ja/tai kestävää?

    ”Omakohtasesti minun metsäni tuhot oavat rahallisesti arvotettuna: 1. myrsky 2. tykky 3.myyrä 4.heinät ja vatut. 5. hirvet ehken satoja taimia.”

    En tiedä, missä päin Suomea toimit. Täällä suunnalla pitää tuhon määrittelyssä ottaa huomioon myös se, että kun kuusikon uudistaa kuuselle, tuloksena on usein lahoa kuusta tuottava tappiollinen kiertoaika. Kyse ei ole enää yksin omistajan liiketaloudellisesta ongelmasta, kyse on suomalaisen yhteiskunnan ongelmasta. Puun käytön määrän pitäisi kasvaa, koska uusiutumattomia raaka-aineita pitää korvata uusiutuvilla. Samalla suojelun määrää lisätä. Tällöin puuston kasvun pitää kiihtyä ja tuottaa laadukasta tavaraa. Hirvieläinpolitiikka tuhoaa edellytykset tällaiseen kehitykseen ja se vaikeuttaa suomalaisen metsäteollisuuden asemaa jatkossa.

    Etelässä ongelmana ei ole yksin hirvet, vaikka vain hirvistä yleensä virheellisesti keskustellaan. Ongelmana on hirvieläimet. Pelkästään metsästäjien riistanhoidollinen menestystarina eli valkohäntäpeura on täällä kymmenkertainen hirvikantaan verrattuna ja aiheuttaa mittavat tuhot niin metsätaloudessa, liikenteessä kuin luontoarvojenkin osalta. Punkeista ja hirvikärpäsistä / niiden terveyshaitoista puhumattakaan.

    Tämä on niin yksinkertainen yhtälö, etten voi käsittää, miksi joku edes yrittää pullikoida sen vaikutuksia vastaan. Kyse pitäisi olla vain siitä, miten ongelma saataisiin ratkaistua.

     

     

    mehtäukko

    Aihetta hieman liipaten: MT:n jutussa poroisäntä A Malinen oli luvannun sanoa eu-mepeille suorat sanat ja sanoikin: ahma,karhu ja sudet syövät porot,mutta petona voi pitää Eu.n luontodirektiiviä ja suojelupolitiikkaa.Pedot syövät niin paljon poroja,että täällä käydään eloonjäämistaistelua.

    Adam Siekierski maat.valiok.pj. ei ollut tiennyt petojen vievän niin paljon poroja.

    Kysymys kuuluu mitä ja kenen asioita nämä mepit ovat muutenkin olemassaolonsa aikana ajaneet, kun tiedon välitys peto-asioissa on tuolla tolalla?

    Siellä on monta ukkoa ja akkaa ”tietämättömänäkö” kotimaan tilanteista ja posti ei kulje.Tämäkö selittää muitakin päättömyyksiä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    MMM: ”Ahma aiheuttaa kaikista suurpedoista eniten vahinkoja porotaloudelle. Ahman tappamia poroja oli ilmoitettu vuoden 2016 lopulla jo 2744 kpl, joka on lähes pari sataa poroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ahman aiheuttamat vahingot ovat enemmän kuin suden, karhun ja ilveksen aiheuttamat porovahingot yhteensä. Laskennallinen ahmojen aiheuttama vahinko on 6,26 miljoonaa euroa. Ennakkoarvioiden perusteella poronhoitoalueen suurpetojen aiheuttamat vahingot vuonna 2016 tulevat olemaan n. 10,5 miljoonaa euroa. Komission Suomelle sallima maksuvaltuus on enintään 10 miljoonaa porovahingoista.”

    http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maa-ja-metsatalousministerio-esittaa-rajoitettua-ahmojen-metsastysta-porovahinkojen-vahentamiseksi

    Poroisäntä laittoi vähän ns. Lapin lisää? Jos pedot vievät 5000 poroa vuodessa per 200 000 niin hävikki on 2,5 prosenttia. Eloonjäämistaistelun todellinen syy on ehkä toisaalla, eli laidunten kulumisessa joka johtaa kalliiseen lisäruokintaan. Nisäkäspetojen lisäksi kotka aiheuttaa jonkin verran vahinkoja poroille. Ehkä ahmaa pitäisi metsästää poroalueella, ja antaa sen runsastua täällä etelässä, ravintoahan riittäisi, ja ahman jäljet on nähty jo Helsingin edustalla meren jäällä.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Nimimerkki GLA vähätteli metsätalouden merkitystä hirvestystä harjoittavien maanomistajien kohdalla . Oma kokemukseni on , että tilojen suuremmasta kokoluokasta löytyy valtaosa metsästäjistä ja heillä on myös  mahdollisuus vaikuttaa asioihin , kun heitä ollaan ensimmäisenä valitsemassa riistaorganisaatioiden johtoon .Omilla maillaan he luonnollisesti käyttävät muita tehokkaammin pyyntimahdollisuuksiaan , kun voivat toimia ,”kuin kotonaan”. Tämän vuoksi on hyvin todennäköistä , että he kärsivät hirvivahingoista vähemmän , kun metsästystä harrastamaton naapurinsa . Jos vielä tämän naapurin tilukset sijaitsevat vilkasliikenteisen tien vaikutuspiirissä ja rajoittuvat naapuripitäjään tai sellaisen seuran maihin , joiden kansssa yhteistyö ei toimi , jäävät hirvet pesimään hänen mailleen . Kun jahdin onnistumisprosentti on tällä alueella kymmenen prosentin luokkaa , saalis haetaan muualta. Tämä ongelma on varmasti kärjistynyt tiheämmin asutun eteläisen Suomen kohdalla.

    Kannattaa muistaa , että parin – kolmen hirvitalousalueen hieman korkeammat hirvikannan tiheystavoitteet eivät kaada Suomen metsätaloutta. Suurimmassa osassa maata tiheystavoite on välillä 2,5-3,5 hirveä tuhannella hehtaarilla . Usealla alueella tavoitehaarukan maksimi arvo on pudotettu jo kolmeen.Paniikkin ei ainakaan näillä alueella ole aihetta ja maahan voi istuttaa talvehtimisalueita lukuunottamatta huoletta maaperään parhaiten sopivaa puulajia.  Jos näin ei menetellä , paniikkia lietsovat viestit ovat aiheuttaneet Suomen metsätaloudelle enemmän hallaa , kun hirvi konsanaan kannan ollessa korkeimmillaan.

    Ja muistin virkistämiseksi. Silloin(2000-2011) kaadettiin hirviä vuositolkulla määriä jotka olivat 2-3 kertaisia verrattuna  nykyisiin hirvien määriin metsästyksen jälkeen. Hirvitiheys oli suurilla alueilla 10 yksilöä  tai yli tuhannella hehtaarilla. Nyt pidetään  porua siitä , jos lukema yltää jossakin viiteen. Hoidettakoonkin asia ”kuntoon” ensin siellä , missä tarve on suurin. Sitä asiaa ei voida hoitaa ”ylhäältä” eikä sivusta.Se on tehtävissä ihan paikallisin voimin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”paniikkia lietsovat viestit ovat aiheuttaneet Suomen metsätaloudelle enemmän hallaa , kun hirvi konsanaan”

    Kun uudistaminen männylle tai koivulle kerran epäonnistuu hirvien takia, ei uusia yrityksiä ehkä enää tule. Suorittava on kyllä oikeassa siinä, että tilanne on nyt paljon parempi kuin 2000-luvun alussa ja tilanteen seuranta on helpompaa vaikka kanta-arvioissa onkin vielä ongelmia. Kyllä nykyinen hirvikannan säätelyjärjestelmä voi oikeasti toimia, jos paikallistasolla kannetaan vastuuta, myös niistä maanomistajista, joilla ei ole seuroissa tai seurueissa vaikutusvaltaa ja joiden mailla hirvet pesivät talvisin. Ruotsin tv:n dokumentissa kerrottiin että metsäkauriit siirtyvät pelloilta taimikoihin syömään koivun lehtiä niiden päästessä hiirenkorvalle. Kysymys on kuitenkin paljon laajempi kuin metsävahingot. Metsästäjien tulee kantaa vastuuta muistakin hirvieläinten oheisvaikutuksista kuten liikennevahingoista ja punkkivälitteisistä taudeista.

    Keskustelin pari päivää sitten erään äidin kanssa. Hän kantoi huolta siitä, millainen luontosuhde tämän hetken lapsille kehittyy, kun heitä pitää koko ajan kieltää menemästä ja tutkimasta punkkien pelossa. Yhdelle perheen lapselle oli tullut borrelioosi, joka aiheutti kasvohermohalvauksen ja niveloireet. Hoito tähän on suonensisäinen antibioottikuuri. Tauti voi uusiutua joka vuosi, eli immuniteettiä ei tule. Mitä tämä tekee ko. ihmisyksilön vastustuskyvylle ja antibioottiresistenssin yleistymiselle?

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 883)