Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • Planter Planter

    Naaraiden ampuminen on tietysti tehokas tapa pienentää hirvikantaa, mutta jos tarkoitus onkin ainoastaan ”tervehdyttää” kannan rakennetta lähemmäs 1:1 suhdetta, ollaan entistä suuremmissa vaikeuksissa.

    Metsänomistajien kannalta naaras/uros suhteen tasapainoittaminen saattaa olla huono juttu. Jos metsästäjät haluavat edelleen saman määrän lihaa, niin hirvikannan tuottavuuden pienentäminen edellyttää talvikannan kasvattamista, jotta sama lihamäärä pystytään metsästämään. Jotenkin näyttääkin siltä, että kantaa kasvatetaan samassa suhteessa, kuin naaras/uros suhdetta saadaan pienennettyä.

     

    puunhalaaja

    Puunhalaajan kysymykseen saattaa olla vastaus siinä, että pohjoisessa lienee uros/naaras suhde lähempänä luonnollista, koska ammutaan hirvi, kun se tähtäimeen sattuu, eikä valikoida.

    Onko olemassa jokin  ylitsepääsemätön este sille, että uros/naaras suhde saataisiin etelämmässäkin tasapainoiseksi?

    Suorittavalta vielä utelisin ajatusta tuosta aiemmin esiinnostamastani problematiikasta. Eli miten hirvi voi pohjoisessa lisääntyä ja säilyttää geneettisen rikkauden tietyllä tiheydellä, mutta etelässä sama tiheys aiheuttaa ongelmia?

     

    Visakallo Visakallo

    Erittäin hyvä kysymys puunhalaajalta! Tuohon ei voi vastata suoraan mistään puppugeneraattorista.

    harrastelija harrastelija

    Etelä- ja Pohjois-Suomessa hirvi- ja muut sorkkaeläimet ovat kovin erilaisissa rooleissa. Siihen on muutamia seikkoja, kuten;

    * ensinnäkin hirvitiheys koko maapinta-alaan laskettuna antaa erilaisen tuloksen todellisesta tiheydestä. Kun pinta-alaan lasketaan kaikki kaava-alueen ulkopuolella oleva alue, peltoja on etelässä suhteessa metsämaahan paljon enemmän.

    * etelässä on vielä hirvien lisäksi peuroja ja kauriita paikoin jopa ruuhkan asti

    * pohjoisessa on tietysti poroja hirvien lisäksi, mutta vähäiset pellot, jotka sinne on aikoinaan kuokittu, on yleensä metsittyneet ja hirvitiheys/metsäala on suurin piirtein oikea.

    * pohjoisessa on paljon alueita, joyka ovat 0-rajan sisäpuolella metsätaloudellisesti, joten hirvivahingot eivät ole taloudellisesti niin suuria kuin etelässä.

    * yleensä hirvitiheys on myös puhjoisessa pienempi/1000 ha (keskittymiä saattaa olla) ja metsästyskin vaikeampaa, koirasta on siellä iso apu.

    * metsästysnautinto menee pohjoisessa monesti edelle matsätalouden tuloista

    MJO

    ….ei silti…se naaraan ampuminen ei suinkaan ole niin helppoa , kun luulisi. Ovat erittäin eteviä säilyttämään henkensä.

    Vasa suoja naarasta suojelee. Kait suorittava tuon ymmärtää vuosikymmenien kokemuksella.

    puunhalaaja

    Harrastelija, varmuuden vuoksi selvennän kysymystäni, tuo edellinen viestini kun on tulkittavissa kahdella tavalla. En viitannut hirvien metsätaloudelle aiheuttamiin ongelmiin, vaan hirville aiheutuviin ongelmiin. Suorittavan portaan edellä suosittelemassa raportissa kun kerrotaan, että pohjois-Suomessa harva hirvikanta on ok, eläimet osaavat liikkua ja löytävät toisensa  paikallisista tyhjiöstä huolimatta, ei tule hirville perinnöllisiä sairauksia tai muita ongelmia.

    Mutta sitten etelä-Suomessa raportin mukaan sama pienempi tiheys aiheuttaisi ongelmia! Hirvien pelätään degeneroituvan. Arvellaan, että ne eivät löydä toisiaan, eikä uskota, että kantaa kyetään pitää metsästämällä samalla tapaa tasapainossa uros/naaras -suhteen osalta kuin pohjoisessa. On hyvin mahdollista, että asia on juuri noin, mutta haluaisin kuulla suorittavalta vähän tarkemmat perustelut tälle hirvien erikoiselle käytökselle.

    Äkkiseltään ajatellen väitteen voisi ajatella perustuvan ensisijaisesti sosiaalisiin syihin. Eli siihen, että etelässä on enemmän metsästäjiä. Siksi kannattaa pitää hirvikanta niin korkeana, ettei minkään porukan alueelle synny hirvityhjiötä, että kaikilla piisaa ammuttavaa. Tämä on ymmärrettävä ajatus, mutta mikäli se on todellinen syy, niin olisi hyvä tuoda se avoimemmin ilmi.

    Raportissa tuodaan ansokkaasti esiin metsästyksen monet inhimilliset arvot. Se yhdistää kyläläisiä, antaa sosiaalisia kontakteja. Peijaiset ovat hiipuvien kylien vuodenaikaiskierron kohokohtia. Hirvisoppa höyryää pöydässä, sahtiakin löytyy, saattaapa hanurikin suoltaa sulosointujaan. Oikein somaa. Väitän kuitenkin, että samat sosiaaliset arvot voidaan saavuttaa pienemmälläkin kannalla! Päinvastoin yksittäisen hirven kaadon arvo vaan kasvaisi, jos kanta olisi pienempi. Edelleenkin voisi istua passissa ja paistaa makkaraa porukalla, vaikka saalista tulisi vähemmän. Ei pienempi kanta estäisi pitämästä peijaisia ja ottamasta ryyppyä. Jos nyt jonain vuonna ei saataisi yhtään hirveä, niin seuraavana vuonna hirvenkaataja olisi entistäkin tyytyväsempi onnistuneesta laukauksestaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Sitä , miksi on päädytty hirven kohdalla tiheyteen 2,5yksilöä /1000 ha , kannattaa kysyä suoraan niiltä , jotka ovat asiaa tutkineet. Omat kannanottoni perustuvat ainoastaan vuodesta 1972 hirviä metsästäneen rivimetsästäjän kokemuksiin , osallistumisiin yhteislupapalavereihin ja luettuun tietoon.

    Kun aloitin , metsästettiin vuosittain yhtä hirveä 5000 ha: alalta. Tätä ennen hirvi oli ollut rauhoitettuna useita vuosia .Sen jälkeen vaihtelevasti. Enimmillään kaadoimme 4-7 hirveä /1000ha 2000- luvun alkuvuosina monena vuonna peräkkäin. Vuoden 2011 hirvikannan voimakkaan laskun jälkeen saalista on pyydetty non 1 hirvi tuhannelta hehtaarilta vuosittain .

    En siis näkisi suurempaa syytä hepuliin hirvikannan suhteen tällä kokemuksella. Tilanne oli ihan toinen , kun oli ammuttava  vuosittain kaksi kertaa se määrä hirviä , mitä nyt kokonaiskanta ennen metsästystä enimmillään on. Metsien lasvu on lisääntynyt koko ajan nykyistä runsaammista hirvimääristä huolimatta .

    Puuki

    Metsien kasvu on lisääntynyt mutta se ei suoraan tarkoita sitä, että hirvieläimistä olisi ollut vähemmän haittaa taimikoille kuin pienemmän kokonaiskasvun aikaan.

    Päätehakkuiden lisääntyminen 1990 -luvun alkupuolella veromuutoksen tultua  voimaan ja niiden lisääntyvien hakkuualojen taimikoiden varttuminen lisäsi varmaan 2000-luvun alun hirvimääriäkin ja myös taimikkotuhoja.

    puunhalaaja

    Suorittava, silloin kun hirviä oli 1/5000, niin silloinkin hirvestys oli ilmeisesti ihan mukavaa puuhaa?

    Metsänkasvusta kommentoisin seuraavaa. Aiemmin nostit aiheellisesti esiin hoitorästit ongelmallisena ilmiönä. Metsät ovat kuitenkin jatkaneet kasvuaan hoitorästeistä huolimatta, aivan kuten hirvivahingotkaan eivät ole metsänkasvua lopettaneet. Nähdäkseni et siis tällä metsänkasvuargumentilla voi vähätellä hirvivahinkoja, jos kuitenkin hoitorästejä pidät ongelmana.

    Metsuri motokuski

    Ymmärtäisin näin että etelä ja keskisen-suomen valtateiden riista-aidat, vaikka ne hyviä onkin, voivat kaventaa hirvieläinten liikkumista alueelta toiselle ja siten kaventaa kysisen alueen hirvikannan perimää. Meillä kuitenkin on vielä hyvin vähän tehty riistalle sopivia kulkuaukkoja ja siltoja vaelluksen turvaamiseksi. Siinä voi olla myös osasyy joka lisää mm taimikkovahinkoja joillakin alueilla kun normaali vuodenajalle tyypillinen laidunalueitten vaihtaminen ei enää onnistu niin hyvin.

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 883)