Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • Planter Planter

    Saisivat muuttaa sallituksi hirvieläinten ampumisen ajoveuvosta, että saataisiin kantaa äkkiä alas. Tänäänkin oli metsätiellä kolme valkohäntäpeuraa, väistivät ojanpenkalle ja siinä muutaman metrin päässä pällistelivät kun pysähdyin. Hiukan huonompikin ampuja osuisi peuraan kymmen metrin päästä.

    jees h-valta

    Noissa just olisi haulikko erinomainen kalu.

    merpe

    Käsittääkseni liikkuvasta autosta metsästäminen on ollut Rautavaaralla aina sallittua.

    MJO

    Väitätkö berza, että muutaman sadan yksilön karhukannalla ei ollut mitään vaikutusta siirtymiseen kaatolupiin pohjautuvaan metsästykseen? Voithan sen tietysti nimetä ns. ”kannanhoidoksi”.

    Karhujahtiin minä voin edelleen mennä yksin/kaksin tai seuruein ja koirineen, eikä sitä voi estää yksikään metsästyksenjohtaja tai RHYn ukko yms.  Ihan samoin, kuin lupavapaa metsästyksen aikana. Myönnetyt luvat eivät ole kohdistettu kenellekään metsästäjälle tai seuralle, vaan kaikille halukkaille metsästäjille ja laajalle alueelle. Tietysti pitää olla metsästysoikeus alueelle, kuten kaikessa metsästyksessä.

    Tämä ei kuitenkaan toteudu hirvenmetsästyksessä. Jos joku seura ei käytä omia lupia ei käyttämättä jääneitä lupia voi käyttää kukaan ilman luvan haltijan lupaa. Tämä pihtaaminen ei onnistukaan karhunmetsästyksessä ja hyvä niin.

     

    MJO

    Suuremmat kaatomäärät ja onnistumiset ovat juuri seuruemetsästyksen ansiota.

    Just joo.. Tottakai kaatomäärät ovat suurempia ja kanta kasvaa, jos kanta on 3x suurempi. Onhan hirvienkaatomäärätkin moninkertaiset 70-luvulle verrattuna ja kanta kasvaa.

    Vai eikö 3x kannalla ole mitään vaikutusta kaatomääriin?

    Etkä sinä mene yksin hirvimetsälle, ellet kuulu hirviporukkaan.

    Ei tarvitse tyhmä olla, vaikka onkin omasta mielestä kova naimaan.?

    Berza

    Missähän kohdassa väitän, ettei saalismäärät ole riippuvaisia saaliseläineten määrästä ? Seuruemetsästyksellä tulokset ovat tehokkaampia, kuin yksinäisillä metsästäjillä, etenkin karhunmetsästyksessä ja tämä metsästysmuoto tuli juuri tämän lainmuutoksen ansiosta. Nämä 30 lupaa loppui viimekin syksynä muutamassa päivässä, joita entisellä menetelmällä ei välttämättä olisi saatu loppumaan.

     

    Tämä keskustelu mjo.n kanssa sai alkunsa hänen väitteestään,että vapaa karhunmetsästys loppui  kannanhoidollisista syistä. Vapaan metsästyksen loppuminen hyvin pitkälle oli seurausta erään nimeltä mainitsemattoman eräpoliisin tehokkaasta julkisuuden  ja lehdistön hyväksikäytöstä. Mm erään viikkolehden kannessa oli hänen kuvansa ja alla teksti: minua sylettää vapaa karhunmetsästys. Paljon ikäviä tapahtuikin tämän metsästysmuodon ympärillä ja olisi se varmaan loppunut joskus kumminkin, mutta tämä oli alkusysäys. Karhukanta ja muidenkin surpetojen kanta on 70 luvulta lähtien kasvanut moninkertsiseksi riippumatta paljoakaan metsästyksestä pl susi.Ravinnon määrä ts hirvi lähinnä on pitkälle tämän nousun takana, lisäksi karhu älykkäänä eläimenä on oppinut käyttämään viljaa enenemässä määrin hyväkseen, jolloin pentuekoot on kasvaneet parhaimmillaan viiteen pentuun Mainittakoon että 90 luvulla vapaan metsästyksen aikaan kahden rajapitäjän saalis oli 10-15 karhua vuodessa. Viime vuonna yhteinen lupamäärä oli yli 50. Hirvimetsälle myös voi mennä yksin seurueseen kuuluvana ja jos pinta-ala riittää voi anoa luvan yksinkin, jos näin välttämättä haluaa. Puolestani asia on loppuunkäsitelty.

     

    Planter Planter

    Karhuista hirviin. Seuruemetsästys olisi tehokasta, jos seurueella olisi lupia. Aikanaan pyysin metsästyseuraa poistamaan taimikkotuholaisia, mutta toistuvasti oli sama vastaus: luvat ovat loppu. Samaan aikaan eräs tuttu kertoi, että heillä jää lupia käyttämättä, kun  hirvet häipyivät heidän vuokra-alueeltaan.

    Sanoin, että tule minun metsääni ampumaan, vaikka koko seura jos kerran käyttämättömiä lupia on. Ei kuulemma saa tehdä niin.

    Toisen paikkakunnan seuralla on pyyntilupia, täällä hirviä on liikaa ja maanomistajan lupa. Miksi ei käy, että maanomistaja  saisi ”tarjota” hirvet asiansa osaaville metsästäjille, jotka haluaisivat ne? Itselleni on ihan sama kuka ne ampuu, kunhan joku.

    Nyt kun omalla reviirillä alkaa olla hirvieläimiä (kauriit, peurat mukaan luettuna) yli 50 / 1000 ha, niin täytyykö niitä edelleen ”hoitaa” ja lisätä?

    Kevään taimikkotarkastus näytti, ettei auta männyn kylvökään. Kylvötuppaatkin syödään heti, kun ovat parikymmensenttisiä. Sorkanjälkiä ei ole ollut metsässä koskaan näin paljon.

     

    jees h-valta

    Satakunnan Kansassa oli taas lievästi sanottuna kertomus ajan pöljyydestä metsämaillamme. Yhden auton matka Huittisista Punkalaitumelle meni lähes kokoajan peuroja laskiessa. Äiti ja tytär olivat ensin varovasti ohittaneet ja laskeneet yhdestä laumasta 17 kpl peuroja. Siitä he sitten innostuivat laskemaan matkalta näkyviin tulevat peurat kun ennenkin olivat äimistelleet hirveitä eläinmääriä. Lopputulos oli 71 kpl ja matka ei aivan ylettömän pitkä ole. Kun Satakunnan Kansasta soitettiin Riistakeskuksen Antti Impolalle tämä vain totesi että suureltahan määrä kuullostaa mutta ei aivan mahdotonta. Mitään muuta sanottavaa ei sitten ollutkaan herra päälliköllä.

    MaalaisSeppo

    Talviruokinnallahan näitä isoja laumoja saadaan aikaan. Itse olen seuraillut 20 yksilön laumaa saunan nurkalta. Byrokratia estää harventamisen.

    Planter Planter

    Nyt niitä näkee. Täällä lounaassa jo syysviljan oraat ja nurmi vihertävät aurinkoisilla etelärinteillä. Hirviä oli aamulla pellolla kontallaan ja peuralauma vieressä.

    Metsästysasetuksen muutos astunee voimaan vappuna, mutta ei se tuo merkittävää apua:

    http://mmm.fi/documents/1410837/2042546/Muistio_13.2.2018.pdf/318e7fa3-59a2-49d6-bed2-ca1f14a3c1dc

    Pari vuotta sitten nykyinen maa-ja metsätalousministeri ei ollut vielä hallituksen jäsen  ja oli tekemässä hallitukselle aloitetta valkohäntäpeuran metsästyksen pinta-ala vaatimuksen poistamiseksi. Nyt hän on itse hallituksessa vastaavana ministerinä, mutta asiaa ei ole uudessa metsästysasetuksen muutoksessa.

    Ovatko kääntötakit  tarjouksessa?

    https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Documents/TPA_12+2016.pdf

Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 883)