Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • suorittava porras suorittava porras

    ”Hirven ampuminen on ylivoimaisesti helpoin riistalaukaus. Suurin maali ja ammutaan yleensä seisovaan alle 100m etäisyydeltä ja vielä tukea käyttäen. Onnistuisi lähes kaikilta ilman mitään harjoittelua.”

    MJO ei ole tainnut olla ottamassa vastaan hirvenammuntakokeita. Valitettavasti suorittajien joukkoon mahtuu henkilöitä , jotka joutuvat pinnistelemään tähän helppoonkin kokeeseen ihan toden teolla. Joillakin ei ”kasetti ” kestä , toisilla yllättävät tekniset ongelmat. Kohdistamaton ase ja mandolinninsoittajan horkka  on syynä useimpiin hylättyihin suorituksiin. Jotkut ampuvat ihan koko rahalla (100€  a´20 €/kierros ) ilman onnistunutta suoritusta.

    Vaikka minä ja MJO kykenemme ampuman hyväksytysti karhukoken pystyasennosta ilman tukea , se ei tarkoita , että kaikki  onnistuvat edes helpossa hirvikokeessa. Huteja ammutaan ihan yleisesti. Jos/kun tämä huono laukaus ammutaan metsässä , on kyseessä vakavampi asia.

    Keskustelu vaatimuksista osumatarkkuuden suhteen koski viimeisissä kommenteissani valkohäntäpeuraa . Kyseessä on  huomattavasti hirveä vaativampi kohde. Haastetta lisää sekin , että metsästetään usein yksilöä laumasta , jolloin mahdollisen paikkolaukauksen ampuminen juuri oikeaan otukseen  on erityisen haasteellista . Hirvijahdissakin moni kokenutkin kaveri on todennut ammuttuaan kaksoisvasoista toista , että ei sekunnin kuluttua tiennyt kumpaa oli ampunut. Sellaisiakin tilanteita on tullut kohdalle , jossa ampuja väitti ampuneesa vasaa , mutta kanervikossa rojottikin hengettömänä  200 -kiloinen naaras(=emä) . Tarinoita ammutuista ”hyvin kehittyneistä vasoista” (sarvissa lukuisia piikkejä) kuulee tämän tästä.

    Näitä taustoja vasten yksikseen metsästely on hyvin arveluttavaa eikä sovi aloittelijalle alkuunkaan. Muutaman vuoden harjoittelujakso kokeneempien seurassa tarvitaan aina.

     

    MJO

    Ampumakokeen tarkoitus on pakko tarkistuttaa aseen toiminta vähintään 3 vuoden välein.

    Ohi laukaukset ampuma kokeessa johtuu 99%:sti aseen kohdistus virheestä. Jos aseen kohdistus heittää metrin, niin hyväkin ampuja ampuu metrin ohi. Eikä aseen kohdistamiseen todellakaan tarvita oman painon verran luoteja.

    Eikä näistä ohi räiskijöistä (joita tuntuu suorittavan piireissä liikkuvan) ole nykyisinkään mitään hyötyä metsästyksessä, joten turha niistä on huolehtia. Ei kaatoja aikaisemmin eikä tulevaisuudessakaan. Ihan sama onko seurue- vai yksipyyntiä.

    Keskity, niihin, jotka kaatavat nykyisinkin 90% hirvistä. Niiden kaatomäärät kasvaisivat entisestään lupavapaassa pyynnissä.

    Ei valkohäntäpeuran ampuminen ole sen kummempaa, kuin hirvenkään ampuminen. Ainoastaan vähän pienempi maali.

    Ei metsästys ole rakettitiedettä, vaikka suorittava kuinka yrität.

    Planter Planter

    Varmaan taas syksyn kaatoluvat mitoitetaan näiden uutisten perusteella. Tehdään verotussuositukset ja monet metsästäjätkin ehkä luulevat, että hirvikanta olisi pienentynyt reippaasti, kun niin lehdissä lukee:

    http://www.aamuset.fi/uutiset/3866311/Hirvikanta+pienentynyt+koko+maassa

    Luken kanta-arviolaskelmat tarkentuvat taannehtivasti, eli tämän vuoden arvio alkaa olla tarkempi muutaman vuoden kuluttua.

    Käytetään alla olevan Luken dokumentin (2017) sivun 9 yksinkertaistusta ja tutkitaan mihin suuntaan kanta kehittyy sen mukaan:

    ”Metsästyskelpoinen hirvikanta olkoon 1000 eläintä ennen tulevaa syksyn metsästyskauden alkua.Kun huomioidaan tyypillinen vasatuotto (61 %) sekä muu poistuma (ts. kuolleisuus; 2,5 %), kasvaa eläinkanta ennen seuraavan syksyn jahtia 1570 eläimeen. 1,57-kertaiseksi.”

    http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/540654/luke-luobio_67_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    2015
    Luken 2018 hirvitietotaulukon mukaan jäävä kanta on 99958, joka on takentunut pari kertaa ylöspäin.

    2016
    kevään vasonnan jälkeen 1,57 x 99958 = 156 934
    jäävä kanta: 156934 vähennettynä syksyn saaliilla 49646 = 107288

    2017
    kevään vasonnan jälkeen 1,57 x 107288 = 168442
    jäävä kanta: 168442 vähennettynä syksyn saaliilla 56581 = 111861

    Ei  ole kanta pienentynyt  88500 yksilöön, yli 10%, täysin mahdotonta, vaan kasvaa kohisten.

    Riistakeskus on sitä mieltä, että hirvikanta-arvioit tuntuvat ylimitoitetuilta, vaikka ne ne ovat vuodesta toiseen olleet alimitoitettuja ja tarkentuneet myöhemmin 10 000 – 20 000 yksilöä ylöspäin.

    ”Joskus riistatieto tuottaa tuloksia, jotka eivät ole mieluisia metsästäjille. Kanalintukannat ovat alamaissa, susikanta-arvio tuntuu alimitoitetulta ja hirvikanta-arvio ylimitoitetulta.”

    https://www.riistanvuoksijulkaisu.fi/artikkelit/riistatieto/riistatiedon-karkimaa.html

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei tuo valtakunnallinen luku hirvien kokonaismäärälle ole niin oleellinen. Tärkeintä olisi että jokaisella hirvitalousalueella kunnioitettaisiin sidosryhmien tahtoa.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/artikkeli-1.232643

    Planter Planter

    Ei tuo valtakunnallinen luku hirvien kokonaismäärälle ole niin oleellinen.

    Jos valtakunnassa on 20 000 hirveä enemmän mitä annetaan ymmärtää, niin onhan se oleellista? Sinne se määrä jakautuu eri hirvitalousalueille.

    Kun meillä hirvitalousalueella on tavoite  luokkaa  5 / 1000 ha tiheys ja kanta-arvio on 20 % alle todellisen, niitä onkin todellisuudessa 6 / 1000 ha.

    Jos tavoitteeksi asetetaan 2,5 ja se saavutetaan, niin todellisuudessa niitä onkin 3, jos kanta-arvioissa on ko virhe.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onhan tuo virhe hirvien kokonaismäärässä toki oleellinen, jos se on noin suuri. Tärkeimmät kantaa koskevat ratkaisut tehdään kuitenkin hirvitalousalueilla eikä valtakunnallisesti. Kantoja vaan pitää alentaa niin kauan että haitat on saatu kaikkialla siedettävälle tasolle – myös siellä, missä hirvien kesä- ja talvilaidunalueiden välillä on suuri ero vahingoissa.

    suorittava porras suorittava porras

    ”…ja monet metsästäjätkin ehkä luulevat, että hirvikanta olisi pienentynyt reippaasti, kun niin lehdissä lukee”

    ..ja siellä yksi luulee , että ei olisi pienentynyt.

    Uskon metsästäjillä olevan riittävä tuntuma tilanteeseen omilla alueillaan. Itse ovat lähettäneet tiedot , joiden pohjalta arviot on tehty. Päiväkohtaisten havaintojen määrän aleneminen ja vasojen suhteellisen osuuden pieneneminen johtavat ajatuksia siihen suuntaan , että hirvikanta on alentunut  .

    Sitten tähän ampumatouhuun. ..

    Otin keskusteluun kokeneen ampujan ja valmentajan määritelmän siitä , milloin voi olla kohtuullisen varma siitä , että laukaus lähtee juuri oikeaan osoitteeseen . Ampujan painon verran luoteja tauluun vuodessa tarkoittaa n. 10 000 laukausta tai enemmän vuositasolla. Osa metsästäjistä ei ammu edes promillea kyseisestä määrästä .Taitaapa suurimmalla osalla jäädä alle prosentin tasoon. Voi olla , että pakollisten kokeiden välillä ei ammuta laukaustakaan. Koetilaisuus ei ole aseen kohdistustilaisuus . Siellä tekniikan tulee olla kunnossa ja ampujalla riittävä määrä harjoittelua takana , jotta kohteeseen myös osutaan.

    Vaikka  ampuminen MJO:n mielestä on helppoa , se ei sitä valitettavasti kaikkien kohdalla ole . Ei riitä , että on halua . Pitää olla myös kykyä.Ihmisen kyky ajatella ja toimia muuttuu metsästystilanteessa . Kohmeiset sormet ja jännityksestä kahtasataa takova sydän pudottavat suorituksen tasoa melkoisesti . Perehtyminen asioihin ja riittävä harjoittelu parantavat tilannetta , mutta huono päivä voi sattua kokeneellekin.

    Joku kritisoi metsästysseurojen asettamia koeaikoja tuleville jäsenilleen. Koeaika on tarpeen tulokkaan perehdyttämiseksi lajiin ja metsästysalueisiin . Samalla on mahdollista karsia porukasta pois ne henkilöt , joille metsästys ei ole sopiva harrastus . Uskon maanomistajienkin olevan tyytyväisiä siihen , että heidän maillaan liikkuu vain asiansa osaavia ja tervepäisiä metsästäjiä.

    MJO

    Väitätkö suorittava, että hiekkasäkin tuelta ampuminen 75 m matkalta halkaisijaltaan 23cm maaliin kiikarikiväärillä vaatii harjoittelua?

    Varusmiehet ampuu 150m matkalta 11cm tauluun avotähtäimillä. Aika moni vielä osuu.

    Puuki

    Harjoittelu ei kyllä ole pahitteeksi. Hirven ampuminen metsässä on usein aika paljon vaativampi homma kuin tauluun ampuminen . Ainakin  juoksevaan hirveen ampuminen voi olla vaativa homma vaikka olisi kuntsarit tullutkin hankittua armeijan ammunnoissa.

    MJO

    Tottakai harjoittelu on hyväksi, muttei tämä ole mikään syy roikkua kivikautisessa lupapyynnissä. Se ei vuosikymmeniin saanut kantaa alas. Joko systeemin jäykkyyden tai tiettyjen tahojen omien etujen vuoksi.

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 883)