Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • Timppa

    Kävin kesällä Laukon kartanossa.  Opas kertoi, että Vesilahdella on kahdenlaisisia autoilijoita.   Niitä, jotka ovat törmänneet peuraan ja niitä, jotka eivät ole vielä törmänneet.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Näytin vhp-kuvan Anne Kalmarille. Mhy-kokouksen ja Metsämme-messujen keskustelujen perusteella loppupäätelmä voisi olla että päättäjät on herätelty. Suuri ongelma tulee olemaan kannanalennusajatuksen jalkauttaminen seuruetasolle. Lisäys: tämä tarkoittaa siis sitä että metsästäjiä ei voi pakottaa kaatamaan isompia määriä nykysysteemissä, elleivät halua. Jo pelkästään metsästäjäkunnan ikääntyminen aiheuttaa sen, että kantoja on alennettava, muuten homma käy mahdottomaksi hallita.

    Gla Gla

    Suuret kiitokset!

     

    rööri roope

    ??

    suorittava porras suorittava porras

    Homman voi laittaa alulle siellä , missä nykyisiinkään tavoitteisiin ei ole päästy ja katsoa , mitä tapahtuu . Kaaos on luvassa varmasti , jos hirvikantaa kehotetaan pudottamaan yleisesti kolmannekseen tai neljännekseen nykyisestään .

    Tolopainen Tolopainen

    On muuten hirvenjälkiä metsissä hyvin vähän. Paikalliset tuhot täytyy olla isoja kun eivät ole talvilaitumilta paljon liikkuneet. Kyllä oli haavankuori pupuille maistunut talvenaikana ja ilmeisesti metsähiiretkin käyneet syömässä syksyllä kaadettujen haapojen  kuorta.

    Planter Planter

    Milloin siirtoistutukset alkavat?

    https://yle.fi/uutiset/3-5305036

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Kalmarin mukaan susikannan pitäisi antaa siirtyä etelämmäksi muutaman eläinyksilön laumoina. Hän esittää harkittavaksi myös ahma- ja karhukantojen lisäämistä Etelä-Suomeen.” Ei kai ole aikomusta tehdä siirtoja, vaan että annetaan kannan kasvaa. Susien siirtäminen on vähän kuin veden kantamista kaivoon: jos alueella ei ole elämisen edellytyksiä niin ne siirtyvät pois, helposti satoja kilometrejä vuodessa. Karhu on hankala tapaus tiuhaan asutulla alueella, joten en suosittelisi lisäämään kantaa etelässä. Susillekin Nuuksio ja Sipoonkorpi ovat pieniä alueita. Päättäkööt sudet itse missä haluavat asustella.

    rööri roope

    Nyt sie Anneli saat oman lauman pihalle kuten täällä on.Ei meilä ongelmaa mutta siellä saattaa tulla.Vaihetaan otetaan me sudet ja täältä teille etelään hirvet.Ahmojakin on eikä haittaa jos kanta täällä kasvaa.

    Muuten täältä ne sudet ja karhut rahdattiin etelään.Ahmat siirtivät tänne lapista vaikka oli 1950 etelä savossakin niitä riesaksi asti.Kuitennii toimeen tllaan mutta ei hirvien kanssa.

    Gla Gla

    Ihan varma nyt asiastani en ole, koska lähteeni on hiukan ns. persoonallinen. Kaverilla on kuitenkin läheiset suhteet Turun yliopistoon, joka susitutkimusta tekee tai teki. Tuon henkilön mukaan Yläneen/Pöytyän lauma on sinne jostain kaikessa hiljaisuudessa siirretty. Tämä siis joskus 15 vuotta sitten. Jos pitää paikkaansa ja koska ravintoa on tarjolla, mikä ettei sudet alueella viihtyisi.

    Onnistuu siirto tai ei, ihan hyvä heitto Annelta. Tuota ajatusta pitäisi ihan tosissaan ainakin yrittää. Idea pitäisi vaan uusia, koska se on jo sen verran vanha, ettei tuon ehdotuksen pohjalta mitään enää tapahdu. Toteutuessaan tai ainakin sellaisen suunnittelu saisi ilmiön konkretisoitumaan niin paljon, että se ehkä vaikuttaisi ihmisten mielipiteisiinkin. Koska Annukka Valkeapään metsätutkimuksessa ihmisten vastaukset osoittautuivat vaihtelevan tuulen suunnan mukaan jo samassa kyselyssä, tällainen mielipiteen muodostamisen tervehdyttäminen olisi ihan tarpeen.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 883)