Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • arto arto

    Jos niitä tuhoja pelkää voiko mitään puuta kasvattaa, lumi kummiskin sitten tuhoo, Meillä katsotaan maaperä sitten valitaan vasta puu, viime kesänä raivasin männyntaimikon vapaaksi koivuista , kävi naapuri tuumaamassa virheen mo. teki hirvet syö , itse aikoi kasvattaa koivikon ja männyt 6m välttäen hirvituhon, raivattu taimikko 3m talvella oli tullut hirvituho sen seka metsään, raivattu säästyi. Vielä sen verran tänä kesänä meillä päin vasta raivailtu muutama kuusikko kuvio eli harvassa ne kuusiuskovaiset. männiköitä ja koivikoita sitäkin enämpi.

    Timppa

    Meikäläiseltä ei kyllä onnistu koivu-/mäntytaimikon kasvatus. Ne koivut kun kasvavat liikaa. Kerran yritin, kun uskonut viisaampia. Kyllä männyt jäävät todella surkeiksi.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Timpalle:
    myyrätuhovastaava (ihan itse olen tuon tittelin henttoselle antanut) henttonen on sekä tohtori että professori, luken metsäeläintieteen professori. Alansa (lumikkohypoteesi) siteeratuimpia tutkijoita koko planeetalla (saattaa olla marsissakin).

    Keskustelimme myös minkin tehosta myyrätuhojen estäjänä.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Tuo ei ole mitään talvehtimisaluetta tai alueella on hirvituhojakin. Täysin absurdia väittää, ettei hirvet söisi mäntyä.”#

    Kyseinen kuva on talvehtimisalueen läheisyydestä . Keväällä lähetin kuvan ydinalueelta kilomertin päästä , jossa oli pienialainen , mutta selkeä tuhokohde . Hirvien vierailuista huolimatta sinnekin jää riittävästi kasvatuskelpoisia puita .

    Sivun 66 kuvista vielä sen verran , että kuvien taimikoiden perustamisvaiheessa alueella talvehti vuosittain yli
    100 hirveä . Viime talvena talvehtivien otusten määrä mahtui reilusti kahden käden sormiin .

    Hirvi toki syö mäntyä . Mieluimmin kuitenkin koivikon katveessa tai isomman metsän varjossa kituvia taimia . Syöminen keskittyy möhemmin jo ennestään aterioinnin kohteena olleisiin taimiin . Mitä laajempi ravintovalikoima taimikossa on , sitä halukkaammin hirvi sinne hakeutuu . Jos taimikkovaihe kestää hoidon laiminlyönnin seurauksena pitkään , on vahinkojakin odotettavissa enemmän .
    Männyntaimikon suurin uhka on kuitenkin etukasvuiset lehtipuut . Ne vainoavat taimikkoa vielä senkin jälkeen , kun hirvi ei enää yletä napostelemaan latvakasvaimia .

    Timppa

    Niin Anton. Voinemme molemmat mainita muutaman metsätieteen tohtorin, dosentin tai professorin, joiden mielipiteet ja ”tutkimustulokset” eivät ole yhtä todellisuuden kanssa. Sehän ei suinkaan kuitenkaan ole peruste väittää, että kaikki metsätieteen tohtorit jne olisivat väärässä.

    Sinulla Anton tuntuu joskus olevan vaikeuksia ymmärtää tekstiä. Kysyin siis sitä, että väitätkö, että po tohtori valehtelee. Kerropa perusteltu mielipiteesi, jos mahdollista ilman lumikkohypoteesia.

    Visakallo Visakallo

    Kaipailtiin aamulla Glan kanssa niitä koivunkasvatusneuvoja, mutta ne taitavat olla vielä viimeistelyvaiheessa…
    Viisauden vähäisyydestä ohjeiden puute ei voi täällä ainakaan kiinni olla!

    Jätkä pätkät

    Puuntakaiselle koivun kasvatusohjeet ovat kai ne, millä hyviä rauduskoivuja on kasvatettu iät ja ajat. Nyrkkisääntö on se, että taimivaiheessa hiestäkin saa olla seassa , mutta ensimmäisten harvennusten työohje on ollut, että raudus ei saa olla oksakosketuksessa toisen kanssa.
    Jos kasvu on kovaa, pitänee R-sahan rallattaa muutaman vuoden välein.
    Ainoa varsinainen sääntö on tuo oksakosketus.
    Hyvin avonaisessa taimokossa hirvet eivät viihdy.

    Visakallo Visakallo

    Jos näin on, koivunkasvatukselle ei Suomessa olekaan mitään estettä!

    suorittava porras suorittava porras

    Kyllähän ne hirvet aikoinaan minultakin kuppasivat puolen hehtaarin koivunuudistusalan huonoon kuntoon . Kaksi hirveä ja yksi yö riitti .
    Ehkä siitä jotakin jäi hampaan koloon . Silmä ei nykyisin värähdäkään , kun painan liipasinta sopivan hirven osuessa turvallisessa paikassa kiikarin ristikkoon ….ja niitä on osunut aika monta kyseisen tapahtuman jälkeen…

    ..mutta siihen kasvattamiseen…

    Koivua en olisi istuttamassa kovin syrjäiseen paikkaan . En myöskään sinne , missä hirvet luonnostaan oleskelevat . Muuttoreitin läheisyyskin on syytä ottaa huomioon , jos mielii istuttaa koivua .
    Pajukot hapavesakot ja pihlajapensaat houkuttelevat hirviä . Niitä ei saa olla juuri lainkaan koivuntaimikoiden läheisyydessä .

    Hajusteet taimikon ympärillä alentavat vahinkoriskiä huomattavasti . Voisin väittää , että varsin vähällä vaivalla tuota keinoa käyttäen taimikko on täysin turvassa hirviltä .Tähän liittyviä hyviä ohjeita on ollut lähiaikoina luettavissa Metsälehdessäkin . Hajustesuojaus kannattaa tehdä aina materiaalia säästämättä . Varmuuden vuoksi .

    …ja jos vahinko kuitenkin sattuu , on eduksi , että omaa metsästyskortin , käypäisen aseen ja kuuluu hirviporukkaan .
    Tällöin on mahdollista lievittää tuskaa ja kostaa tuholaisille riistämällä niiltä henki . Jos itseltä ei satu onnistumaan , joku porukan jäsen tekee sen puolestasi : )

    Timppa

    Anton. En oikein ymmärtänyt sanomaasi. Tarkoittiko viittausten määrä sitä, että Henttonen on sata kertaa tyhmempi vai viisaampi kuin Malmsten.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 883)