Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 883)
  • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

    Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

    Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
    ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
    Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

    Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
    ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

    Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

  • suorittava porras suorittava porras

    ”Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan…”

    Palataanpa varsinaiseen aiheeseen .
    Taimikot on suojattavissa varsin vähäisellä vaivalla käyttämällä ihmisperäisiä hajusteita ja raikasteita . Näiden tehon olen moneen kertaan käytännössä todennut ja nähnyt .
    Hirven aisteista heikoin on näkö . Kuitenkin taimikoiden suojauksessa nojatan edelleen vahvasti siihen , että hirvi huomaisi suojaustarkoituksessa tehdyt aitaviritykset . Ei läheskään aina huomaa ja aita on repaleina hyvin nopeasti varsinkin , jos taimikossa on runsaasti erilaista syötävää .

    Hajusteet sitävastoin taajaan aseteltuna ovat tehokkaampi
    ratkaisu . Tehoa voi parantaa vähentämällä hirvelle maistuvan ravinnon osuus taimikossa minimiin . Kuinka moni hirvivahingon kohdanneista on menetellyt näin ? Tuskin monikaan . Ainakin ensimmäinen hirvivahinko on tapahtunut suojaamattomalla
    kohteella .
    Korostan hajusteen vaikutusta siksi , että olen usempaan kertaan enemmän tai vähemmän huvittuneena päässyt seuraamaan hirven reagointia sen kohdatessa ihmisestä leijailevan tuoksun . Täyskäännös on ollut välitön ja vauhti aina kova , kun elukka on poistunut maisemista . Sen hirvet ovat ilmeisesti oppineet , että ihmisen tuoksu tietää ”nikkelisadetta” . Pakoon lähdetään päätäpahkaa .

    Suosittelen tämän vaihtoehdon kokeilemista itse kullekin . Hirvistä nimittäin ei koskaan päästä hyvästä tahdosta huolimatta kokonaan eroon . Unelma hirvettömästä Suomesta on yhtä todennäköinen , kuin että talvella ei sataisi lunta . : )

    Visakallo Visakallo

    Vannomatta kuitenkin paras.
    Jopa molemmat asiat saattavat vielä toteutua.
    Vielä 50 vuotta sitten Suomi oli käytännössä lähes hirvetön.
    Ilmasto puolestaan näyttää yllättävän jopa meteorologit, kuten parhaillaan tapahtuu Meksikossa.

    jees h-valta

    Suorittavan käsitykset aivan vailla mitään muuta pohjaa kuin oma näkemys asiasta. Hajusteet toimivat juuri silloin kun ne sattuu hirven hajuaistiin. Meillä vain tuulee aika taatusti usein ja heikkokin tuulenvärekkin vie hajun juuri sinne minne vie. Ettei se parempi aisti reagoi yhtään sen enempää kuin sattumoisin. Hirven tulo aidalle rauhallisesti omaan tahtiinsa takaa sen ehjyyden sen aidalla käynnin jälkeenkin. Ja jahdittomissa olosuhteissa se liikkuu rauhallisesti ja hamuaa syötävää turvallaan lähes jatkuvasti. Ja tietysti myös aistii sillä. Silloin kun se törkkää sen kostean turpansa sähköiseen nauhaan se lähtee, ja lujaa. Tosi on että jossain asennossa se saattaa tehdä virheen että lähteekin aitaa sisään pelästyessään. Mutta ylen harvinaista se on. Lähes aina se ampaisee takaisin tulosuuntaansa. Nämä ovat jo monien vuosien kokemuspohjaa. Hajuste ei tietysti aidassakaan huononna mutta voi johtaa siihen että vain turpa nousee liian ylös ja se nojaa paksulla karvoituksella nauhaa mukaansa ja jatkaa. Toki se todennäköisesti siitäkin huomaa sähkön ja pelästyy mutta ehkä liian myöhään. Sitten on aitaa sykeröllä jos niin käy. Ennemmin laittaisin kiiltävää nauhaa ihan ylimmäiseksi aitaan. Huomaa paremmin esim. pitkässä heinässä aidan.

    Pähkäilijä

    Maanomistajat yhteistyöhön samalla tavalla, kuin itäsuomalaiset susien kanssa. Salakaatajia ei polteta, eikä niistä olla edes kuultu.
    Lähetetty: 4 h, 35 min sitten
    Lähettäjä: MJO
    ##########

    tämän syksyn hirvikärpästen aiheuttamista märkivistä ja kutiavista syöntireijistä johtuen on harmituskäyrä noussut sen verran korkealle että nykyisin on pistoolivarsijousi matkassa mukana ja aina hirven sattuessa kohdalle lasken mahasta läpi. Jokainen poistettu yksilö on 10 000 hirvikärpästä vähemmän ensi syksynä.
    ————————————

    edit

    Enpä ole erityinen hirvien suojelija mutta puuntuotannollisesti hirvet on lillukanvarsia mitä metsissä oikeasti tapahtuu. Kannattas poistua joskus näppäimistön äärestä luontoon tutkimaan vaikka ”naapurin metsiä” ja tulla sit kertomaan tänne mikä oikeasti jarruttaa puuntuotantoa. Liika omien tiluksien tuijottelu tekee muutenkin vaan maaniseksi niin maailmankuvan avartaminen luontoretkeilemällä tekisi ihan hyvää.
    Lähetetty: 3 h, 56 min sitten
    Lähettäjä: Ammatti Raivooja
    #####################
    1/3 nykyisistä talousmetsistä on metsänhoidollisten toimien ulkopuolella. Onko se 2/3 metsämaan omistajien vika mikäli me haluamme pitää metsämme kunnossa?

    Toisaalta jos tämä unohdettu kolmanneskin tulee tehokkaaseen metsätalouskäyttöön saadaan nykyinen metsätalouden kannattavuus laskemaan nollarajan alapuolelle. Kenen etu on saada ”unohdetut naapurin metsät” hoidetuksi?

    Mutta tuhoja ei saada rajoitettua näihin hoitamattomiin kohteisiin…

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Puolet pienistä taimikoista, kolmasosa varttuneista taimikoista ja viidesosa nuorista kasvatusmetsistä on hyvässä metsänhoidollisessa tilassa. Ei ole tarpeeksi perusteita puuttua pientä harmia aiheuttaviin hirvituhoihin, entisiäkään ei hoideta eikä niistä piitata.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Täällä yritetään viljellä harhaluuloa, että puun laadun paraneminen yleisesti ja määrien lisääntyminen jotenkin laskisi puun hintaa Suomessa.

    Jos hirvituhot eliminoitaisiin kannan pudottamisella alle 1/1000 ha tihentymissäkin, Suomalaisen puun laatu nousisi kohisten. Myös määrät nousisivat. Motivaatio hoitaa metsää paranisi.
    Tämä merkitsisi sahoille selkeää menekin paranemista ja siis lisisi kysyntää.. Vaikka lisäys tulisi pääasiallisesti tukkina, silti myös tuotetun kuitupuun määrä lisääntyisi ja laatu paranisi. Muutos olisi senverran hidas kuitenkin, että teollisuuden kapasiteetti pystyisi siihen mukautumaan.

    Hirvimäärän pudottamisen vaikutukset olisivat aika laajoja. Jopa korjuukustannukset laskisivat, kun puussa olisi vähemmän mutkia ja vikoja. Puuta olisi myös enemmän hehtaarilla, eikä esim männiköissä olisi niin paljon kuusta ja arvotonta kampiakselikoivua.
    Puulajivalinnat normalisoituisivat mikä nostaa laatua ja määrää. Voisimme lopettaa haapalaudan tuonnin Baltiasta yms, yms.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Hieno tarina, mutta ikävä kyllä huikeasti ylimitoittu hirvien vaikutukset. Minkä takia hirvikantaa ei ole laskettu jo ajat sitten jos se aiheuttaisi kaikki asiat, joita täällä keksitään? Koska oikeassa elämässä hirvituhot eivät ole niin merkittäviä.

    Nimetön

    Minä katsoin YouTubesta hakusanalla, Vargar attackerar jämthundstiken Klara , videon kun kaksi sutta hyökkää videokameralla varustetun hirvikoiran kmppuun Ruotsissa. Susiliivit pelasti koiran 10min taistelusta. Hyvin ymmärrettävää että sudet vaikeuttaa hirven metsästystä, varsinkin jo koiranomistaja välittää koirastaan.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Vannomatta kuitenkin paras.
    Jopa molemmat asiat saattavat vielä toteutua.
    Vielä 50 vuotta sitten Suomi oli käytännössä lähes hirvetön.
    Ilmasto puolestaan näyttää yllättävän jopa meteorologit, kuten parhaillaan tapahtuu Meksikossa.”##

    Meinaatko , että myrsky hoitaa hirvet hittoon Suomesta ?

    Runsaat neljäkymmentä vuotta kestäneen hirvimiesurani aikana
    hirviä on ollut aina jonkun mielestä liikaa . Tämän perusteella en usko ihmeisiin . Hirviä tulee tallusteleman saloilla ja taimikoissa varmasti jatkossakin . Resursseja hoitaa Suomi hirvettömään tilaan olisi tähän asti kenties ollut . Tulevaisuudessa näin ei ole . Hirvien määrä tulee lisääntymään vääjäämättä , koska kiinnostus sitovaan metsästysharrastukseen on vahvassa laskussa .

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Suden tehtävä pohjoisella havumetsävyöhykkeellä ravintoketjun huippupetona on pitää hirvikanta tasolla alle 5/10000ha. Tarkoittaa meillä enintään 10000 hirveä.
    Luonnonmukainen ja ekologisesti kestävä taso.

    Juuri ruotsin susireviireillä tuo taso on saavutettu. Samoin venäjällä.

    Täällä nimenomaan holtittomat sorkkaeläinlaiduntajat pitävät kovinta mölyä (kuin tolkuttomat mullikat) susista. Kyseistä kuoroa johtaa aiemmin puuntuottajajärjestön äänenkannattajan (maaseudun tulevaisuus) päätoimittajana toiminut, edelleen MTK:n palkkalistoilla loisiva metsästäjäliiton (puuntuottajien kiistaton ykkösvihollinen) puheenjohtaja lauri kontro, jota MTK:n metsävastaava mikko tiirola on ylistänyt tällä palstalla, erityisesti tasapuolisuudesta päätoimittajana.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 883)