Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot 2025

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 496)
  • Hirvituhot 2025

    Täällä Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen rajamailla näyttää hirvien talvituhojen suhteen aika pahalta. Hoidettuja männyntaimikoita on tuhoutunut aivan valtionteiden laidoissakin. Miten muualla Suomessa on mennyt?

  • Gla Gla

    Hämmästyttävän sirkuksen mettämies sai aikaan mielipiteestäni, jonka mukaan rästit ei kuulu metsätalouteen.

    mettämiäs

    Gala väitti, että on epäkohteliasta vaihtaa puheenaihetta, mutta nyt sirkustirehtöörit Gala ja Visa alkoivat puhua moottoriöljyn vaihtamisista ja asuntosijoittamisesta hirvituhoihin liittyvässä keskustelussa. Kyllähän tässä sen sirkuksen aikaansaivat mestarit itse ja arvaan syynkin eli olette aina jääneet alakynteen, kun asiasta olette minun kanssa keskustelleet. Toivottavasti ette mitään komplekseja kuitenkaan ole saaneet, ei näitä keskusteluja kannata kuitenkaan niin vakavasti ottaa.

     

    Visakallo Visakallo

    Mistähän sitä nyt oltaisiin niin paljon mettämiähen kanssa keskusteltu, että ihan alakynteen oltaisiin jääty? Anna joku esimerkki, kun ei ole jäänyt itsellä mieleen.

    Gla Gla

    Aprillipäivän aikoihin jo pyysin tässä keskustelussa esimerkkejä, mutta mettämies päätti vaieta.

    Miten mettämies suhtaudut rästeihin, kun puhutaan hoidetuista metsistä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jospa palataan aiheeseen eli hirvituhoihin? Jos haluatte metakeskustelua keskustelustanne, niin sitä voi harrastaa ”Me keskustelemme taas” -ketjussa.

    Hoitorästien vaikutus hirvituhoalttiuteen tiedetään: ne lisäävät männyn syödyksi joutumisen todennäköisyyttä, jos mänty joutuu kamppailemaan elintilasta, esimerkiksi lehtipuun alikasvoksena.

    Tuo on mielenkiintoinen havainto, että mänty tulee syödyksi kuusen kanssa sekapuuna, vaikka ei ole alikasvoksena. Asiaa kannattaisi tutkia vaikka hirvivahinkoilmoitusten aineistosta tarkemmin. Lisäksi voisi analysoida, ovatko nämä männyt kemiallisesti poikkeavia vai mistä on kysymys.

    suorittava porras suorittava porras

    Jos mänty on vähänkin jäljessä kehityksestä tai tilkkeenä täystiheässä kuusentaimikossa ,on olemassa riski ,että se maistuu paremmin aivan samojen tekijöiden summana ,kun kasvaessaan lehtipuiden latvuskerroksen alapuolella ja varjossa. Samaa veikkaan syyksi tiheässä istutusmänniköissäkin.

    Vertailu kannattaakin tehdä niissä tapauksissa ,joissa taimikot ovat kunnossa ja tiheydeltään suositusten mukaiset ja verrokkina oikea  istutustiheys.

    Gla Gla

    Toivottavasti siis tästä eteenpäin puhutaan hoidettujen taimikoiden hirvituhoriskistä.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Toivottavasti mahdolliset tiedotusvälineissä esiintyvät  kuvat tuhoista ovat sitten myös vain hoidetuista taimikoista eikä moniongelmaisista, kuten monesti tähän asti. Voi olla sitä materiaalia niukasti tarjolla.

    Visakallo Visakallo

    Niinpä! Meikäläiselläkään kun ei ole ollut näiden 67 vuoden aikana ainuttakaan hirvituhoa hoitamattomassa taimikossa.

    Gla Gla

    Moniongelmaiset eivät minua kiinnosta, mutta sekään ei ole hyvä asia, että tuhoriskin välttäminen vaatisi auringontarkkaa hoitoa tyyliin ”jos mänty on vähänkin jäljessä kehityksestä”.  Ei edes yhtiön metsät kasva noin tasatahtiin.

    Männyn ja kuusen sekametsiäkin olisi hyvä olla mahdollista kasvattaa ilman, että männyt ovat etukasvuisia. Täystiheässä kuusikossa mielellään kasvattaisi mäntyjäkin siten, että 5 metrisenä raivataan taimikko ensiharvennustiheyteen. Kuusiahan ei voi ennen tätä raivata mäntyjen läheltä (en nyt tarkoita 30 cm päässä olevia seuralaisia) pois, koska jos mänty kuitenkin syödään, tuloksena on aukko. Hirvivaaran mentyä ohi voi tehdä lopullisen puulajivalinnan. Jos nykyinen hirvikanta ei mahdollista sekametsän kasvatusta ilman kohtuuttoman kallista trico-käsittelyrumbaa, on hirvikanta metsätalouden monimuotoisuustyökalupakin vihollinen nro 1 ja se pitää sanoa julkisuudessakin ääneen.

     

     

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 496)